Den här mjuka apelsinkakan har en prefekt balans mellan sött och syrligt, precis det som gör apelsinen till en så god citrusfrukt. Den passar lika bra till kaffet som till efterrätt och glasyren gör att den håller sig saftig riktigt länge. Och den är dessutom inte alls svår att baka.
Välja och ersätta ingredienser
Mjölk och äppelcidervinäger: Mjölken och äppelcidervinägern används för att göra kärnmjölk (buttermilk), men det går bra att byta ut mjölken mot en växtbaserad mjölkdryck och äppelcidervinägern mot citronsaft.
Apelsinskal och -saft: Det går jättebra att byta ut apelsinen mot andra citrusgrufter som citron, lime, clementin och grapefrukt.
Rapsolja: Mjuka kakor blir ofta saftigare om man bakar dem med rapsolja, men det går bra att använda smör eller margarin istället. 1 dl rapsolja är 90 g smör.
Vaniljpulver: Jag gillar att baka med vaniljpulver för det smakar så mycket mer, men det går bra att byta ut mot 1 tsk vaniljsocker.
Vetemjöl: Jag har inte provbakat det här receptet som glutenfritt, men mjuka kakor brukar överlag fungera bra att byta vetemjöl mot glutenfri mjölmix rakt av.
Förvara och förbereda
Det går bra att göra apelsinkakan i förväg och förvara den i frysen. Jag skulle dock inte ha på glasyren innan jag fryser den, utan först efter den tinat för att slippa onödigt kladd.
Apelsin kakan håller sig 2-3 dagar i rumstemperatur om du förvarar den i en lufttät behållare. Du kan också plasta in den och förvara den i kylen i upp till 5 dagar.
Mjuk apelsinkaka med glasyr
Ingredienser
- 1,75 dl mjölk
- 1 msk äppelcidervinäger
- 2 dl socker
- 1,5 msk apelsinskal
- 1,25 dl rapsolja
- 0,25 tsk vaniljpulver
- 5 dl vetemjöl
- 2,5 tsk bakpulver
- 0,5 tsk salt
Apelsinglasyr
- 2 dl florsocker
- 1 msk apelsinsaft
Instruktioner
- Blanda mjölken och äppelcidervinägern i ett glas och ställ åt sidan i fem minuter för att göra kärnmjölk. Det ska tjockna lite.
- Häll socker, vaniljpulver och apelsinskal i en bunke. Gnugga in apelsinskalet i sockret med fingertopparna.
- Tillsätt oljan och blanda samman ordentligt innan du tillsätter kärnmjölken och rör om.
- Sikta ner vetemjöl, salt och bakpulver. Blanda samman allt försiktigt med en slickepott.
- Klä en brödform med bakplåtspapper och häll i smeten.
- Grädda i 175℃ i cirka 50 minuter eller tills en sticka kommer ut ren. Låt kakan svalna på galler.
Apelsinglasyr
- Sikta ner florsockret i en bunke, tillsätt pressad apelsinsaft och rör om till en slät glasyr.
- Häll glasyren över kakan och bred ut den så att den täcker hela toppen och rinner ned lite på sidorna. Låt glasyren stelna innan du skär och serverar.