Mjuk apelsinkaka med glasyr

Betyg: 0.00
(0)
15 september, 2024

Den här mjuka apelsinkakan har en prefekt balans mellan sött och syrligt, precis det som gör apelsinen till en så god citrusfrukt. Den passar lika bra till kaffet som till efterrätt och glasyren gör att den håller sig saftig riktigt länge. Och den är dessutom inte alls svår att baka.

Välja och ersätta ingredienser

Mjölk och äppelcidervinäger: Mjölken och äppelcidervinägern används för att göra kärnmjölk (buttermilk), men det går bra att byta ut mjölken mot en växtbaserad mjölkdryck och äppelcidervinägern mot citronsaft.

Apelsinskal och -saft: Det går jättebra att byta ut apelsinen mot andra citrusgrufter som citron, lime, clementin och grapefrukt.

Rapsolja: Mjuka kakor blir ofta saftigare om man bakar dem med rapsolja, men det går bra att använda smör eller margarin istället. 1 dl rapsolja är 90 g smör.

Vaniljpulver: Jag gillar att baka med vaniljpulver för det smakar så mycket mer, men det går bra att byta ut mot 1 tsk vaniljsocker.

Vetemjöl: Jag har inte provbakat det här receptet som glutenfritt, men mjuka kakor brukar överlag fungera bra att byta vetemjöl mot glutenfri mjölmix rakt av.

mjuk apelsinkaka med glasyr, skivad

Förvara och förbereda

Det går bra att göra apelsinkakan i förväg och förvara den i frysen. Jag skulle dock inte ha på glasyren innan jag fryser den, utan först efter den tinat för att slippa onödigt kladd.

Apelsin kakan håller sig 2-3 dagar i rumstemperatur om du förvarar den i en lufttät behållare. Du kan också plasta in den och förvara den i kylen i upp till 5 dagar.

mjuk apelsinkaka med glasyr, skivad

Mjuk apelsinkaka med glasyr

Inget betyg än
En sötsyrlig, mjuk apelsinkaka som toppas med en florsockerglasyr med apelsinsmak.
Portioner 10 bitar
Förberedelser 20 minuter
Tillagningstid 50 minuter
Total tid 1 timme 10 minuter

Ingredienser
  

  • 1,75 dl mjölk
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • 2 dl socker
  • 1,5 msk apelsinskal
  • 1,25 dl rapsolja
  • 0,25 tsk vaniljpulver
  • 5 dl vetemjöl
  • 2,5 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk salt

Apelsinglasyr

  • 2 dl florsocker
  • 1 msk apelsinsaft

Instruktioner

  • Blanda mjölken och äppelcidervinägern i ett glas och ställ åt sidan i fem minuter för att göra kärnmjölk. Det ska tjockna lite.
  • Häll socker, vaniljpulver och apelsinskal i en bunke. Gnugga in apelsinskalet i sockret med fingertopparna.
  • Tillsätt oljan och blanda samman ordentligt innan du tillsätter kärnmjölken och rör om.
  • Sikta ner vetemjöl, salt och bakpulver. Blanda samman allt försiktigt med en slickepott.
  • Klä en brödform med bakplåtspapper och häll i smeten.
  • Grädda i 175℃ i cirka 50 minuter eller tills en sticka kommer ut ren. Låt kakan svalna på galler.

Apelsinglasyr

  • Sikta ner florsockret i en bunke, tillsätt pressad apelsinsaft och rör om till en slät glasyr.
  • Häll glasyren över kakan och bred ut den så att den täcker hela toppen och rinner ned lite på sidorna. Låt glasyren stelna innan du skär och serverar.

Anteckning

Vegan? Byt ut mjölken mot en växtbaserad mjölkdryck.
Författare: Danielle
Måltid: Fika
Tagg: äggfri
Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Like
Close
Close