Rulltårta är en riktig klassiker som går snabbt och lätt att göra. För det mesta är den rätt okomplicerad men jag var självklart tvungen att ta det hela till nästa nivå. Visste ni att det faktiskt inte alls är speciellt svårt att göra mönster i rulltårtor? Det ser otroligt mycket svårare ut än vad det är faktiskt. Och som ni vet så är det precis vad jag uppskattar, enkla och effektfulla saker som ser svåra ut. Det är perfekt när man vill imponera utan att göra sig allt för mycket besvär.

Hemligheten är att spritsa ut en del av smeten i ett mönster på plåten innan man häller över reterande smet. Här har jag tillsatt lite choklad i smeten men det går lika bra att färgsätta den med pastafärger. Det går att spritsa massor med olika mönster så länge man tänker på att inte hela kommer synas när rulltårtan är ihoprullad. Därför passar återkommande och repetativa mönster bra till det här. Jag spritsade små swirls för hand direkt på bakplåtspappret på plåten. Men zickzack eller ränder går såklart också lätt att göra. Om ni är rädda för att spritsa fel eller känner er osäkra på att spritsa på frihand så går det bra att måla upp ett mönster först på bakplåtspappret. Tänk bara på att vända pappret upp och ned innan du börjar spritsa så att inte smeten tar upp bläcket du ritat med under gräddningen. Det blir varken snyggt eller gott.

Rulla ihop en rulltårta på bästa sätt
Ett annat riktigt bra tips är att rulla ihop rulltårtan i en ren kökshandduk direkt när den kommer ut från ugnen. Då minskar man risken för att tårtan spricker och den kommer se mycket snyggare ut när den väl är klar. Tänk på att lägga mönstersidan nedåt på handduken innan du rullar ihop den. Låt rulltårtan svalna ihoprullad. När den är rumstempererad kan man försiktigt rulla ut den igen och breda på fylningen. Sen är det bara att rulla ihop och låta den gotta till sig lite innan man skär upp den. Jag fyllde min rulltårta med mjölkchokladmousse men smakkombinationerna är egentligen oändliga.

Chokladrulltårta med mönster
Ingredienser
Rulltårta
- 3 st ägg
- 2 dl socker
- 2 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 0,5 dl mjölk
Chokladsmet
- 2 msk kakao
Mjölkchokladmousse
- 2 dl vispgrädde
- 100 g mjölkchoklad
Instruktioner
Chokladmousse
- Finhacka mjölkchokladen. Värm försiktigt upp grädde tills den börjar ryka men inte kokar. Ta av från värmen och vispa ner mjölkchokladen tills den smält helt. Låt svalna och ställ sedan in i kylskåpet så att den blir helt kylskåpskall (detta förbereds med fördel dagen innan). Sedan vispas den upp precis som vanlig grädde och blir då en chokladmousse.
Rulltårta
- Vispa ägg och socker vitt och fluffigt. Vispa ner mjölken i äggsmeten. Sikta ner vetemjöl och bakpulver, vänd försiktigt ihop till en smet. Häll över 1/4 av smeten i en annan bunke. Tillsätt kakao och rör om tills det blandat sig. Fyll en spitspåse med chokladsmeten. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och spritsa ett mönster på med chokladsmeten. Häll försiktigt över resten av smeten. Tänk på att det inte går att breda ut smeten så försök nästan ringla smeten över det utspritsade mönstret. Grädda i 250 grader i cirka 5 minuter.
- Stjälp direkt upp rulltårtan på ett nytt bakplåtspapper och dra av bakplåtspappret som rulltårtan gräddats på. Spraya eventuellt bottenpappret med lite vatten så lossnar det lättare. Lägg en ren handduk på bordet och lägg över rulltårtan på den med mönstret nedåt. Rulla ihop till en lös rulle och låt svalna helt.
- Rull ut tårtan och bred på chokladmoussen. Rulla ihop igen och låt den gärna stå till sig en stund i kylskåpet innan den skärs upp.
När ska mjölken i? 🙂
Förlåt! Det har jag missat att specificera i receptet. Du kan blanda i den precis innan vetemjölet. Tack för att du uppmärksammade mig på det, jag ska fixa receptet direkt!