Saftig banankaka

Betyg: 5.00
(1)
25 februari, 2015

Bananer är något som nästan alltid finns hemma i mitt kök. De är perfekta som mellanmål i smoothies och topping till gröt på morgonen. Men allt som oftast så står man där med ett par bananer som mognat till sin ytterst gräns och behöver göras åt på en gång. Mitt absolut bästa tips är att skiva upp dem och lägga dem i lite mindre burkar och frysa dem.

Frysta bananer är perfekta i smoothies och jag har alltid en massa sådana burkar i frysen. Om man inte vill ha dem i smoothies så kan man mixa de frysta bananerna till en riktigt god och krämig bananglass. Den smakar precis som vanlig glass fast med banan smak. Tillsätt en matsked jordnötssmör eller lite kakao så har du lite variation också. 

Men den här gången när jag hade lite bananer till övers så tänkte jag att jag skulle testa något annat. Bananbröd är ju en sån där riktigt klassiker som är saftigt och fullt med smak. Egentligen är namnet kanske lite missvisande för det här brödet är mer en kaka än ett bröd. Fast det är ändå inte en riktig ”kakig” kaka. Låter det komplicerat? Kanske, men riktigt gott är det i alla fall.

Jag hade nog föredragit mitt bananbröd lite mindre sött så nästa gång ska jag minska på sockermängden till kanske bara hälften, alltså 3/4 dl. Mer behövs egentligen inte när det finns både russin och banan i brödet utöver sockret. Men då tycker jag också om när saker inte smakar för sött. Jag vill inte bara känna sötman, jag vill kunna känna de andra smakerna och kryddningen också. Så många skulle nog tycka att den här sötman är precis perfekt och därför har jag lagt ut receptet så här. Skulle man som jag tycka om mindre sötma så minskar man bara på sockermängden själv. 

Den här banankakan får en väldigt annorlunda och riktigt god smak utav russinen som jag kokat i whiskey och stjärnanis. Det brynta smöret och muscavadosockret ger också en god kolaton till det hela. Resultatet är en saftig kaka med mörka och djärva toner. Jag tror den skulle passa galet bra till en ostbricka på fredagskvällen som ett litet dessert tillskott. Den gör sig också riktigt bra med en kopp te på kvällen eller med lite cream cheese på som ett sött mellanmål. Över lag tyckte jag att detta bananbröd var en ypperlig användning av tre mogna bananer. 

Saftigt bananbröd

5 från 1 röst

Ingredienser
  

  • 100 g russin
  • 0,75 dl whiskey
  • 2 st stjärnanis
  • 3 st banan, mogna
  • 2 st ägg
  • 100 g socker
  • 50 g muscovadosocker, mörkt
  • 0,5 tsk vaniljpulver
  • 125 g smör, brynt
  • 175 g vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk bikarbonat
  • 0,5 tsk salt

Instruktioner

  • Koka upp russin, whiskey och stjärnanis. Låt koka tills all vätska kokat in i russinen, ställ åt sidan och låt svalna. Glöm inte att plocka ur stjärnanisen! Smält smöret i en kastrull på medelvärme. Bryn smöret under omrörning tills det har en gyllene färg och doftar lite nötigt. Var försiktigt när du bryner smöret så det inte bränns vid. Rör hela tiden och ha noga koll på färgen och doften. Ställ åt sidan. Lägg bananerna i en skål och mosa dem ordentligt. Tillsätt äggen och vispa ihop allt. Häll i socker, muscovadosocker och vaniljpulver. Vispa ihop ordentligt. Tillsätt smöret under omrörning. Blanda ihop mjöl, bakpulver, bikarbonat och salt. Vänd försiktigt ner det i banansmeten. Vänd till sist ner russinen.
  • Smörj en brödform och klä den med bakplåtspapper. Klipp av det överflödiga pappret. Häll i smeten och grädda i 175 grader i 1 timme till 1 timme och en kvart. En sticks ska komma ut ren och bananbrödet ska ha fått fin färg. Låt svalna helt innan du skär det i lagom stora skivor. Bananbrödet ska förvaras i kylskåp.

Anteckning

Adapted from Nigella – How to be a Domestic Goddess
Författare: Danielle
Dela

Skriv en kommentar

  1. Anna Berg says:

    Hej
    Din recept gör god olika.
    Mvh Anna

  2. Brödet blev väldigt ”blött” men smaker är jättegod. Kommer baka igen, men kanske med mindre smör?

    1. Ja, kakan blir väldigt saftig on nästan bara bättre när den får stå och gotta till sig lite någon dag. Eventuellt skulle jag testa att minska på whiskeyn till 0,5 dl, det tror jag skulle kunna bli ännu bättre.

5 from 1 vote

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Like
Close
Close