Rabarber och kardemummakaka

Betyg: 0.00
(0)
5 maj, 2011

Hemma hos mamma och pappa på landet växer det så att det knakar i rabatterna, utanför dem också vilket är tur för mig. Mot en stenvägg som vetter åt söder växer nämligen rabarber som ogräs. Om somrarna är det stora buskar men redan nu har de kommit upp såpass mycket på denna soliga och varma plats att jag kunde skörda några stycken. När jag såg detta var jag genast där med kameran och en kniv, allt för att få smaka på sommaren!

Men vad skulle jag baka? Först tänkte jag göra en helt enkel och vanlig rabarberpaj. Men i tankarna var jag nog ett steg före mig själv och innan jag hann fundera så mycket på det så hade jag börjat vispa ihop en sockerkakssmet. Jag fungerar sådär ibland. Jag blandar ihop saker utan att tänka på det och så står jag där och tittar ned i skålen och tänker ”Hur hände det här?” Jag står alltså där med min sockerkakssmet och då slår det mig plötsligt att jag i flera veckors tid längtat efter kardemummakakan jag åt som liten. Jag blandade samman min barndoms kardemummakaka med nyskördade rabarber och tada! En rabarber och kardemummakaka! Efter två stora bitar slog pappa fast att det var bland det godaste han ätit. Så ibland är det bra att vara några steg före sig själv.

rabarberkaka

Rabarberkaka med kardemumma

Portioner 10 bitar
Förberedelser 15 minuter
Tillagningstid 35 minuter
Total tid 50 minuter

Ingredienser
  

 • 2 st ägg
 • 2 dl socker
 • 50 g smör osaltat
 • 1 dl mjölk
 • 2,75 dl vetemjöl
 • 0,5 tsk vaniljpasta
 • 1,5 tsk bakpulver
 • 2 tsk kardemumma stött
 • 0,5 tsk salt
 • 300 g rabarber sköljda och skurna i småbitar
 • 1 msk majsstärkelse
 • 0,5 dl socker

Instruktioner
 

 • Skölj rabarberna och skiva dem. Blanda ihop med med majsstärkelse och socker i en skål och ställ åt sidan.
 • Smält smöret och låt det svalna lite. Skölj och skiva rabarbern. Blanda samman dem med potatismjöl och socker. Vispa ägg och socker vitt och poröst. Häll i smör, vaniljpasta och mjölk i äggsmeten och vispa ihop det. Blanda mjöl, vaniljsocker, salt, kardemumma och bakpulver i en bunke och vänd sedan försiktigt ner det i äggsmeten. Man ska inte vispa ner mjölet då kan kakan misslyckas. Rör samman allt så att det blandar sig ordentligt.
 • Smöra och bröa en sockerkaksform och häll i smeten. Toppa med rabarber och grädda sedan i 175 grader i cirka 35 minuter, pröva med sticka så att kakan är klar innan du tar ut den. Servera kakan avsvalnad, sikta eventuellt över lite florsocker. Den passar jättebra ihop med lite vaniljsås.
Författare: Danielle
Dela

Skriv en kommentar

 1. Herregud vad gott det låter! Kardemumma och rabarber är ju gott var för sig, så tillsammans måste de vara oslagbara!

 2. Rabarber är så gott och med kardemumma, toppen 🙂

 3. mums med rabarber! och denna kaka lät ju underbart god!

  jag skulle gjort en rabarberpaj igår, men blev fast i solen istället, så det får bli till kaffet idag istället 🙂

 4. Jag provade det här receptet och tyckte det var jättegott! Det finns nu ett inlägg på min blogg där jag länkade till dig 😉 Tack!

 5. Dålig uppdatering!!!

 6. www.brandy30.bloggsida.se says:

  Hej!!

  Råkade halka in på din blogg för ett tag sedn och hittade detta receptet…

  Idag har jag provbakat och herregud vilken underbart god kaka…

  Tack för en trevlig blogg!!

  MVH Lucette

 7. Vilken god kaka! Ser jättefin ut! Och rabarber och kardemumma är verkligen såååå gott tillsammans. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg
Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close
Close