Kardemummakaka

Betyg: 0.00
(0)
25 januari, 2011

Receptet på denna kardemummakaka är ett recept från min barndom. Vi fick ofta den här hemma hos vänner till familjen och mamma bakade den hemma med. Det är en perfekt kaka att ha till kaffet eller hemgjord jordgubbssaft.

För mig betyder den värme, familj och gemenskap. Kanske är det därför den är en av mina favoriter bland mjuka kakor. 

Krydda med kardemumma

Kanske beror det också på att kardemumma är en av mina absoluta favoritkryddor och som tur är passar den till väldigt mycket. Det allra bästa är att mortla eller mala kardemumman själv precis innan användning och inte köpa färdigmald. Det gör faktiskt mer på smaken än vad man skulle tro.

Jag har investerat i en liten kardemummakvarn vilket gör det enkelt att alltid ha nymald kardemumma nära till hands. Det kan jag verkligen rekommendera.

Toppa med pärlsocker

Det är väldigt gott att toppa den här kakan med pärlsocker innan man gräddar den. Det ger ett krispigt täcke som blir en jättegod kontrast till en fluffiga och mjuka insidan på kakan. Självklart går det bra att hoppa över pärlsockret. Då kan man istället pudra över lite florsocker innan servering.

Denna mjuka kaka håller någon dag i kylskåpet men den går också alldeles utmärkt att frysa. Det bästa är att tina den långsamt i rumstemperatur när man plockar upp den från frysen, då behåller den sin saftighet bättre. 

Kardemummakaka

Inget betyg än

Ingredienser
  

  • 2,5 dl gräddfil
  • 1 tsk bikarbonat
  • 175 g smör
  • 2,5 dl socker
  • 2 st ägg
  • 4,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk salt
  • 2 tsk kardemumma, mald

Topping

  • 1-2 dl pärlsocker

Instruktioner
 

  • Blanda gräddfil och bikarbonat. Vispa smör och socker krämigt. Tillsätt ett ägg i taget under omrörning. Blanda vetemjöl, kardemumma och bakpulver. Rör ner det i äggsmeten, omväxlande med gräddfilen.
  • Smöra och bröa en form med avtagbar kant, ca två liter. Strö över pärlsocker och grädda kakan nederst i ugnen i 175 grader i cirka 1 timme. Låt svalna på galler.
Författare: Danielle
Dela
Loading comments...
Close
Close