Mjuk pepparkaka med rödbeta

Betyg: 0.00
(0)
22 december, 2016

Mjuk pepparkaka är ett måste hemma hos oss på jul. Vi serverar mjuk pepparkaka med cream cheese-frosting hemma hos oss varje år lagom till Kalle Anka på tv. Det är något med en mjuk och saftig, lite kryddigare kaka och den syrliga toppingen som är en vinnande kombination. I år experimenterade jag lite med en ny version som även innehåller rödbetor. Jag hade ingen topping på min men det går självklart alldeles utmärkt att breda på en cream cheese-frosting. Jag kan verkligen rekommendera frostingen i länken här ovan då den är rejält krämig och fluffig. 

Både morötter och rödbetor är fantastiskt gott att baka med då de ger både färg och hjälper kakan blir riktigt saftig. Jag tycker det är viktigt att en mjuk pepparkaka är saftig, det finns inget som är så tråkigt som en torr mjuk kaka. Det här receptet blev otroligt saftigt och kakan höll sig också saftig i flera dagar efteråt, vilket knappast brukar vara fallet annars. Sen fick den ju också en riktigt fin färg med sin lite röda ton. 

Jag använda färdigkokta rödbetor av ren lathet. Men det går säkert att göra kakan även med okokta rödbetor och man kan absolut koka och skala sina egna rödbetor ifall man vill undvika färdiga produkter. Det är viktigt att man silar av rödbetorna så att de inte innehåller så mycket vätska. Det kan annars påverka smeten och göra att den inte sätter sig ordentligt. 

mjuk pepparkaka med rödbetor

Mjuk pepparkaka med rödbetor

Ingredienser
  

  • 3 st ägg
  • 3 dl strösocker
  • 150 g smör osaltat
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 3 tsk bakpulver
  • 1 msk kanel mald
  • 1 tsk kardemumma mortlad
  • 1 msk ingefära mald
  • 1 tsk nejlikor malda
  • 1 nypa salt
  • 500 g färdigkokta rödbetor skalade och finrivna

Instruktioner
 

  • Koka rödbetor om du inte använder färdigkokta och låt dem svalna innan du skalar dem. Finriv rödbetorna och låt den rinna av ordentligt i en sil.
  • Smält smör och ställ åt sidan och låt svalna något. Vispa ägg och socker riktigt vitt och fluffigt. Tillsätt smör och finrivna rödbetor, blanda ihop med en slickepott. Blanda samman vetemjöl, kryddor, vaniljsocker, bakpulver och salt i en annan skål. Sila ner mjölblandningen och rör om tills allt precis blandat sig. Klä en form, cirka 20×20 cm med bakplåtspapper. Häll i smeten och bred ut den jämnt i hela formen. Grädda nederst i ugnen i 150 grader i cirka en timme. Ta ut kakan och låt den svalna helt.
Författare: Danielle
Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close
Close