Go Back
+ servings
sockerkaka med saffran och pepparkaka

Julsockerkaka

Inget betyg än
En mjuk och luftig sockerkaka med juliga smaker av både saffran och pepparkaka.
Servings 12
Förberedelser 20 minuter
Tillagningstid 45 minuter
Total tid 1 timme 5 minuter

Ingredienser

  • 3 st ägg
  • 2 dl socker
  • 1 dl farinsocker
  • 0,5 tsk vaniljsocker
  • 125 g kvarg
  • 100 g smör
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 0,5 g saffran
  • 1 msk pepparkakskrydda

Instruktioner

  • Smält smöret och vispa ner saffran och pepparkakskryddor, ställ åt sidan. Vispa ägg, socker, farinsocker och vaniljsocker vitt och fluffigt. Det ska vispas riktigt länge så när du tror att du är klar, vispa någon minut till. Vispa ner kvargen i det avsvalnade smöret och blanda sedan ner det i äggsmeten. Sila ner vetemjöl och bakpulver. Vänd försiktigt ihop smeten med en slickepott så att allt precis blandat sig till en jämn smet.
  • Smörj en sockerkaksform och mjöla den. Du kan också använda kanel istället för mjöl, det blir både snyggt och gott. Häll i smeten och grädda i 175 grader i cirka 45 minuter. Sockerkakans ska vara helt genombakad och en sticka ska komma ut ren när man provsticker den. Vänd formen upp och ned över ett fat och låt svalna. När kakan svalnat helt kan man pudra lite florsocker över och servera. Det går också bra att frysa kakan. Ta upp den dagen innan och låt den tina långsamt på köksbänken.
Author: Danielle
Måltid: Fika
Tillfälle: Advent, Jul