Att ha hembakat bröd hemma känns riktigt lyxigt oftast för att det tar så lång tid och är lite omständligt. Då är det bra att ha ett ess i rockärmen. Ett bröd som inte kräver lång jästider, knådning och utbakning. Ett bröd man enkelt slänger ihop och sedan blir det gott lite av sig själv. Om det är något jag uppskattar så är det minimal insats och maximalt resultat! Och med det här receptet kan man få ett gott och nyttigt bröd med endast 10 minuters effektivt arbete. Sådant gillar vi!
Bikarbonat som jäsmedel
Det här brödet behöver inte jäsa eller knådas. Istället använder man bikarbonat som jäsmedel och istället för vatten som degvätska så häller man i ett paket filmjölk. Man behöver syrligheten i filmjölken för att bikarbonatet ska kunna reagera. Om du vill läsa mer om olika kemiska jäsmedel så kan du läsa mitt inlägg om bikarbonat, bakpulver och hjorthornssalt. Filmjölken tillför också lite god smak och mycket saftighet. Ibland byter jag ut en mjölsort i receptet mot en annan som jag hittar i skafferiet. Bara man låter vetemjölet stå för minst 1/3 av mjölblandningen så brukar det fungera med vad som.
Pepparkakskryddor i bröd?
Det här brödet har jag kryddat lite juligt med pepparkakskryddor. För att få lite djup i smaken så har jag tillsatt lite muskotnöt också. Och man behöver inte vara rädd att brödet smakar mjuk pepparkaka eller något sådant. Det får bara en riktigt god och kryddig smak som passar perfekt ihop med både ost och julskinka. Eftersom jag gillar att ha russin i mitt bröd så har jag stoppat ner det här med. Jag använder alltid ekologiska russin eftersom de inte innehåller lika mycket bekämpningsmedel som icke-ekologiska.
Filmjölkslimpa med pepparkaka
Ingredienser
- 3 dl rågsikt
- 3 dl grahamsmjöl
- 4 dl vetemjöl
- 3 dl havregryn
- 4 tsk bikarbonat
- 1,5 tsk salt
- 3 msk pepparkakskrydda
- 0,5 dl brödsirap
- 2 dl russin
- 1 liter filmjölk
Instruktioner
- Blanda samman alla torra ingredienser. Tillsätt sirap, russin och filmjölk och blanda till en jämn smet. Klä två brödformar med bakplåtspapper och fördela smeten mellan dem. Tryck ut smeten ordentligt i kanterna. Grädda i 175 grader i cirka 1,5 timmar. Bröden ska ha fått bra med färg och när man knackar på undersidan av bröden så ska det låta ihåligt. Ta ut bröden ur formarna och låt dem svalna helt på galler. De håller några dagar i tätslutande påse i rumstemperatur. De går också utmärkt att frysa!