• Om mig
  • Kontakt
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube
Heavenly Cupcake

Bakning, recept och inspiration

  • Startsida
  • Recept
  • Bakskola
  • Hus & Hem
Bröd  /  7 februari, 2011

Bikarbonatbröd, experimentversionen

Bikarbonatbröd, experimentversionen

Brödbakning

Som ni kanske märkt så gillar jag verkligen bikarbonatsbröd. Det är så fantastiskt enkelt att göra att vem som helst klarar av det. Jag lovar. Min sambo bakar det utan några problem och tycker det är busenkelt. Mät upp, blanda ihop och häll i. Ställ i ugnen och ta ut efter 1h och 40min. Klart. Så enkelt är det faktiskt.

Det andra riktigt bra med bikarbonatsbröd är att man kan variera det efter vad som finns hemma i skafferiet. Jag har i allt möjligt som står på hyllorna. Här på bloggen hittar ni flera olika varianter ifall ni vill ha ett färdigt recept, men här kommer en förenklad variant för den som vill experimentera lite. Man tager helt enkelt vad man haver som Kajsa Warg faktiskt aldrig sa men som ändå lever kvar som ett talesätt. Kanske för att det är så bra?

Brödbakning 2

Bikarbonatbröd

Räcker till: 2 limpor

Ingredieser

  • 10 dl mjöl en bra blandning är minst 4dl finare mjöl som tex vete och resten blandad kompott av vad som finns hemma i grövre sorter som graham, råg osv
  • 3,5 dl korn blanda som du vill av tex linfrön, havregryn, kruska, vetegroddar osv osv., gryn eller kross
  • 1 tsk salt
  • 4 tsk bikarbonat
  • 5 msk kryddor blanda som du vill men heta tips är pepparkakskryddor och brödkryddor ifall du vill göra det enkelt för dig
  • 1 l filmjölk
  • 0,5 dl sirap ta vad du har men den mörka ger mer mustig smak tycker jag
  • 1-2 dl nötter eller torkad frukt - valfritt

Gör så här

  • Blanda samman alla ingredienser i en bunke. Klä två brödformar med bakplåtspapper och fördela smeten i dem. Platta till den lite. Strö eventuellt över frön, gryn eller nötter om du vill. Grädda bröden i 175 grader i cirka 1h och 40 minuter. De ska vara ordentligt gräddade i botten, om man tar ut dem för tidigt är de kladdiga längst ner. Om du vill kan du ta ut dem, dra bort pappret och grädda dem en stund upp och ned för att få en fin skorpa också på botten. Låt svalna på galler. De håller bra i rumstemperatur, upp emot en vecka utan att bli torra. Men de går också utmärkt att frysa. Jag brukar dela dem på mitten och frysa in halva limpor och ta upp vid behov.

Tags

  • filmjölksbröd

Inläggsnavigering

Ananaspaj
Äppel- och mandelmassepaj

Related posts

Fröknäcke
Bröd  /  15 juli, 2011
12 Comments

Fröknäcke

Tunnbröd i stekpanna
Bröd  /  6 mars, 2010
11 Comments

Tunnbröd i stekpanna

Havretekakor
Bröd  /  9 april, 2011
9 Comments

Havretekakor

12 comments

  • Caramel
    7 februari, 2011

    Ska det verkligen vara en hel liter filmjölk?

    /Caramel

    ps. grym blogg! 🙂

    Reply
  • Danielle på HeavenlyCupcake
    7 februari, 2011

    Japp, en hel liter ska det vara för två bröd.

    Reply
  • LindaLunda
    8 februari, 2011

    Måste man ha filmjölk??
    Kan det fungera med tex. yoghurt??
    Eller bara mjölk?
    Detta bröd hade ju varit toppen att baka när vi är i Thailand och där finns ingen filmjölk.

    Reply
  • Danielle på HeavenlyCupcake
    8 februari, 2011

    Det måste finnas någon slags syrakultur i produkten för att bikarbonatet ska kunna reagera. Så yoghurt fungerar bra, men inte vanlig mjölk. Gräddfil fungerar också tex.

    Reply
  • LindaLunda
    8 februari, 2011

    Tack!
    Får testa med youghurt… eller om jag får tag i sourcream….
    Linda

    Reply
  • Foodelicious.se
    9 februari, 2011

    Alltid trevligt med gott bröd :-)!

    Reply
  • Maja
    20 februari, 2011

    Hej!
    Vilken temperatur skall ugnen vara på för bikarbonatbrödet
    /Maja

    Reply
  • Trädgårdsdrömmar
    20 februari, 2011

    Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    Reply
  • Danielle på Heavenlycupcake
    20 februari, 2011

    Ojdå, har jag glömt att skriva det? Det ska vara 175 grader, jag har ändrat det nu

    Reply
  • Linus
    25 juni, 2014

    Jag gjorde nyss ett bröd med nästan samma recept men limporna blev väldigt små. Dom jäste inte upp alls som dom skulle göra av bikarbonaten om jag förstått rätt?

    Vad tror du felet är? Använde jag fel sorts fil eller går vilken som helst?

    Reply
    • Danielle
      26 juni, 2014

      Med bikarbonat får man inte samma typ av effekt som med jäst. De kommer inte öka i volym lika mycket. Men de ska absolut inte vara gummiaktiga eller stenhårda. Det är en kompaktare typ av bröd men det ska vara saftigt. Om det inte är det utan hårt och gummiaktigt så skulle jag gissa att ditt bikarbonat kanske var dåligt. Det ska inte spela någon roll vilken fil du använder.

      Reply
  • Vad är skillnaden mellan bakpulver, bikarbonat och hjorthornssalt? • Heavenly Cupcake
    26 augusti, 2015

    […] Bikarbonatsbröd med filmjölk är en trevlig och lättbakad limpa som får den syrlighet som behövs från filmjölk. Det är också vanligt att ha bikarbonat antingen ensamt eller tillsammans med bakpulver i cupcakes. Då behövs en syrlig vätska som gräddfil eller buttermilk vilket man hittar i mina Red Velvet Cupcakes.  […]

    Reply

Share your thoughts Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om Danielle

Jag heter Danielle och det är jag som skriver här på Heavenly Cupcake. Jag är självlärd bakentusiast och receptmakare. Bakning är mitt kreativa utlopp och jag älskar att inspirera andra i köket!

Följ mig

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube

Senaste inläggen

  • Att göra en surdeg
  • Kardemummabullar
  • Sirapslimpa
  • Havrerutor med choklad
  • Bullar med hallon och vit choklad

Taggar

  • Alla hjärtans dag
  • banan
  • bars
  • biscotti
  • blåbär
  • bönor
  • cheesecake
  • choklad
  • citron
  • dekorera
  • dessert
  • dryck
  • filmjölksbröd
  • frallor
  • frosting
  • frukost
  • glutenfri
  • hallon
  • inget vitt socker
  • jordgubbar
  • jordnötter
  • julgodis
  • kaffe
  • kola
  • laktosfri
  • lingon
  • mandel
  • matbloggspriset
  • mjölkfri
  • nyttigare
  • nötter
  • pannacotta
  • pepparkaka
  • portionsstorlek
  • päron
  • rabarber
  • Recept
  • saffran
  • scones
  • spritsa
  • surdeg
  • vegan
  • video
  • vit choklad
  • äpple
  • Hem
  • Recept
  • Bakskola
  • Hus & Hem
  • Om mig
  • Kontakt
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube
  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • Copyright © 2020 Danielle Schill
Vi använder cookies för att se till att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen kommer vi att anta att du godkänner detta.Ok