Som ni kanske märkt så gillar jag verkligen bikarbonatsbröd. Det är så fantastiskt enkelt att göra att vem som helst klarar av det. Jag lovar. Min sambo bakar det utan några problem och tycker det är busenkelt. Mät upp, blanda ihop och häll i. Ställ i ugnen och ta ut efter 1h och 40min. Klart. Så enkelt är det faktiskt.
Det andra riktigt bra med bikarbonatsbröd är att man kan variera det efter vad som finns hemma i skafferiet. Jag har i allt möjligt som står på hyllorna. Här på bloggen hittar ni flera olika varianter ifall ni vill ha ett färdigt recept, men här kommer en förenklad variant för den som vill experimentera lite. Man tager helt enkelt vad man haver som Kajsa Warg faktiskt aldrig sa men som ändå lever kvar som ett talesätt. Kanske för att det är så bra?

Bikarbonatbröd
Ingredieser
- 10 dl mjöl en bra blandning är minst 4dl finare mjöl som tex vete och resten blandad kompott av vad som finns hemma i grövre sorter som graham, råg osv
- 3,5 dl korn blanda som du vill av tex linfrön, havregryn, kruska, vetegroddar osv osv., gryn eller kross
- 1 tsk salt
- 4 tsk bikarbonat
- 5 msk kryddor blanda som du vill men heta tips är pepparkakskryddor och brödkryddor ifall du vill göra det enkelt för dig
- 1 l filmjölk
- 0,5 dl sirap ta vad du har men den mörka ger mer mustig smak tycker jag
- 1-2 dl nötter eller torkad frukt - valfritt
Gör så här
- Blanda samman alla ingredienser i en bunke. Klä två brödformar med bakplåtspapper och fördela smeten i dem. Platta till den lite. Strö eventuellt över frön, gryn eller nötter om du vill. Grädda bröden i 175 grader i cirka 1h och 40 minuter. De ska vara ordentligt gräddade i botten, om man tar ut dem för tidigt är de kladdiga längst ner. Om du vill kan du ta ut dem, dra bort pappret och grädda dem en stund upp och ned för att få en fin skorpa också på botten. Låt svalna på galler. De håller bra i rumstemperatur, upp emot en vecka utan att bli torra. Men de går också utmärkt att frysa. Jag brukar dela dem på mitten och frysa in halva limpor och ta upp vid behov.
Ska det verkligen vara en hel liter filmjölk?
/Caramel
ps. grym blogg! 🙂
Japp, en hel liter ska det vara för två bröd.
Måste man ha filmjölk??
Kan det fungera med tex. yoghurt??
Eller bara mjölk?
Detta bröd hade ju varit toppen att baka när vi är i Thailand och där finns ingen filmjölk.
Det måste finnas någon slags syrakultur i produkten för att bikarbonatet ska kunna reagera. Så yoghurt fungerar bra, men inte vanlig mjölk. Gräddfil fungerar också tex.
Tack!
Får testa med youghurt… eller om jag får tag i sourcream….
Linda
Alltid trevligt med gott bröd :-)!
Hej!
Vilken temperatur skall ugnen vara på för bikarbonatbrödet
/Maja
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Ojdå, har jag glömt att skriva det? Det ska vara 175 grader, jag har ändrat det nu
Jag gjorde nyss ett bröd med nästan samma recept men limporna blev väldigt små. Dom jäste inte upp alls som dom skulle göra av bikarbonaten om jag förstått rätt?
Vad tror du felet är? Använde jag fel sorts fil eller går vilken som helst?
Med bikarbonat får man inte samma typ av effekt som med jäst. De kommer inte öka i volym lika mycket. Men de ska absolut inte vara gummiaktiga eller stenhårda. Det är en kompaktare typ av bröd men det ska vara saftigt. Om det inte är det utan hårt och gummiaktigt så skulle jag gissa att ditt bikarbonat kanske var dåligt. Det ska inte spela någon roll vilken fil du använder.
[…] Bikarbonatsbröd med filmjölk är en trevlig och lättbakad limpa som får den syrlighet som behövs från filmjölk. Det är också vanligt att ha bikarbonat antingen ensamt eller tillsammans med bakpulver i cupcakes. Då behövs en syrlig vätska som gräddfil eller buttermilk vilket man hittar i mina Red Velvet Cupcakes. […]