Enligt mig är havregryn något som man kan ha i precis allt. Jag brukar ha det i pannkakor, smoothies och som här, i bröd. Det ger fibrer utan att det samtidigt blir torrt vilket annars kan vara problemet när man tillsätter grövre mjöl eller liknande. Och förutom att det är riktigt gott så är Havre också riktigt nyttigt och innehåller massa bra antioxidanter. Ännu en anledning att baka detta goda Havrebrödet!
Bröd med havre
Tillagningstid45 minuter
Räcker till: 3 limpor
Ingredieser
- 50 g jäst
- 2 dl vatten
- 1 liter mellanmjölk
- 2 tsk salt
- 1 liter havregryn
- 5 dl grahamsmjöl
- 1,4-1,6 liter vetemjöl
- havregryn till garnering
Gör så här
- Smula jästen i en bunke. Värm vatten och mjölk fingervarmt (ca 37 grader) och häll blandningen över jästen.Tillsätt salt, havregryn och grahamsmjölet. Tillsätt det mesta av vetemjölet och bearbeta till en blank och smidig deg som släpper bunken lätt. Låt degen jäsa ca 1 timme i rumstemperatur under bakduk.
- Lägg degen på mjölat bakbord och knåda tills den är smidig. Tillsätt eventuellt mer vetemjöl. Dela degen i tre delar och forma avlånga bröd som läggs i välsmorda formar (1 1/2 liter) Låt dem jäsa ca 45 min.
- Pensla bröden med kallt vatten och strö över havregryn. Klappa lätt så att havregrynen fäster. Grädda bröden längst ner i ugnen i ca 45 min i 200 grader. Låt bröden svalna på galler.
Erika - Bakglädje
Havregryn i bröd är jättegott.
Lovisa
Mums !! Det där såg gott ut !!
Linda Lunda
MMm Havregryn är gott i bröd!
Prova att ha i filmjölk nästa gång!
Likaså är honung och eller sirap tusen gånger godare än socker.
Kommer inte ihåg vad du valdei detta receptet.
Karin
Mums, ser väldigt gott ut. Jag stoppar också havregryn i det mesta…t.ex. när jag kör köttfärsbiffar eller köttbullar (drygar ut). 🙂
Det här verkar vara ”värsta” hälsobrödet. Varken socker/sirap eller smör i brödet?
Danielle på HeavenlyCupcake
Karin,
Receptet är utan både smör och socker. Det är ju inte heller något som behövs i vanligt bröd.