Rostbröd med kaffe

Betyg: 0.00
(0)
21 november, 2014

Jag älskar att gå och handla! Efter alla år jag jobbat på ICA så skulle man ju kunna tro att jag hade blivit trött på alla hyllor med uppradade burkar men icke. Jag älskar att gå och inspireras, vrida och vända på allt, läsa innehållsförteckningar och planera middagar och bakverk. Jag kan lätt gå i en timme när jag egentligen bara skulle köpa ost och kaffe. Förra veckan skulle jag åka ner och köpa kryddor till årets glögg och fastnade i över 30 minuter. Men det finns två avdelningar jag nästintill aldrig spenderar någon tid på. Godis och snacks för att jag helt enkelt inte gillar lösviktsgodis eller chips. Jag kan helt ärligt räkna på mina två händer antalet gånger jag köpt lösviktsgodis de senaste sex åren. Det är flera hundra lördagar det. Grejen är den att jag inte är en godistyp. Jag äter mycket hellre en dessert efter maten eller fikar en kladdig brownie till kaffet. 

Den andra avdelningen jag blåser förbi är brödavdelningen. Jag tycker helt enkelt inte att de färdigpackade sorterna är speciellt goda. Alla smakar samma och är degiga i början för att sedan bli torra direkt. Och blir de inte torra så blir jag misstänksam. Oftast tycker jag att egenbakat är värt det extra besväret. Men så finns det vissa brödsorter som jag helt enkelt inte kommer mig för att baka själv. Rostbröd är en sådan grej. Så fick jag syn på ett recept som jag bara inte kunde låta bli att testa. Herregud, varför har jag inte gjort det här tidigare?! Hundra gånger godare och riktigt enkelt för att vara jäsbröd. Den här versionen innehåller fullkornsmjöl, majsmjöl och kaffe. Japp, oväntat med majsmjöl och kaffe kanske men så himla gott! Det ger brödet en fin färg och en riktigt god smak. Jag tycker inte man känner igen kaffesmaken i brödet men då älskar jag kaffe. Är man ett mindre kaffefan så kan man minska ner på kaffet och ersätta det med vanligt vatten. Det går utmärkt att frysa brödet och tina det till ett senare tillfälle. Det här rostbrödet kommer bli en stapelvara i min egen frys!

Rostbröd med kaffe

Portioner 2 limpor

Ingredienser
  

  • 6 dl kaffe något avsvalnat
  • 3 dl vatten
  • 50 g jäst
  • 100 g honung
  • 1 msk salt
  • 1 dl majsmjöl
  • 10 dl fullkornsmjöl
  • 10 dl vetemjöl

Instruktioner
 

  • Blanda kaffe och vatten, värm till ungefär 37 grader. Smula jästen i en bunke och häll över vätskan. Vispa tills jästen löst upp sig helt. Tillsätt honung. Blanda samman mjölen med saltet. Tillsätt lite mjöl i taget och arbeta ihop till en smidig deg. Knåda degen i degblandare i cirka åtta minuter. Knåda längre om du gör det för hand. Lägg degen i en stor oljad skål och täck löst med plastfolie och sedan en bakhandduk. Låt jäsa i cirka två timmar eller tills degen blivit dubbelt så stor.
  • Tryck ner degen i skålen med en knytnäve. Stjälp sedan upp den på ett mjölat bakbord och forma till två limpformade bitar. Smöra två brödformar och lägg över degbitarna i den. Täck med en bakduk och låt jäsa i ytterligare 45 minuter. Grädda limporna i 190 grader i cirka 45 minuter eller tills de fått fin färg och låter ihåligt när man knackar på undersidan. Låt svalna helt på galler innan du skär i dem.

Anteckning

Adapted from Alexandra Cooks
Författare: Danielle
Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg
Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close
Close