Surdegsscones med kardemumma

Betyg: 0.00
(0)
2 juli, 2021

Jag älskar att göra scones till helgfrukosten, det är så gott att ta lite extra tid på sig och verkligen njuta! Men det är inte alltid lika roligt att gå upp och börja stöka ner i köket för att komma till den där härliga helgfrukosten. För att slippa det brukar jag förbereda mina scones och stoppa ner dem i frysen. Eftersom de ändå ska gräddas när de är riktigt kalla för att bli så frasiga som möjligt så är de jättebra att förbereda och frysa ner. Jag gräddar dem direkt från frysen vilket gör sconesfrukosten lätt som en plätt!

Jag har flera goda sconesrecept som jag brukar använda. Men sen jag testade att göra scones med min surdeg så har jag inte gjort något annat recept. De här är oslagbart goda! Jag matar till och med min surdeg lite extra för att kunna göra mer av dessa och ha färdigt i frysen. Kardemumman ger dem en riktigt god smak som passar till många olika marmelader och ostar.

Det här receptet kan man göra med både matad surdeg och det du kastar när du matar den (så länge surdegen inte stått omatad för länge, då behöver du väcka liv i den först genom att mata den några gånger några dagar i rad). Det gör det här receptet perfekt när man bakar surdegsbröd. Jag matar min surdeg dagen innan och ser till att jag har mer än jag behöver. Sen tar jag det jag behöver för surdegsbrödet när jag bakar, gör det här receptet och använder det som är kvar till att mata surdegen och ställa in den i kylen (om jag inte ska baka även nästa dag, då låter jag den bara stå på köksbänken). Men om du inte bakar så kan du använda det du slänger när du matar surdegen också. Jag älskar det, för det känns alltid så tråkigt att behöva slänga surdeg när man matar.

Jag har också testat att göra det här receptet med kanel istället för kardemumma vilket också är väldigt gott. Cirka en msk mald kanel är lagom i detta recept. Det är också väldigt gott med malda pomeransskal vilket ger dessa en liten apelsinton som är så gott ihop med apelsinmarmelad. Om du använder malda pomeransskal istället för kardemumma så räcker det med cirka en tsk.

scones med surdeg

Surdegsscones med kardemumma

Portioner 6 bitar
Förberedelser 15 minuter
Tillagningstid 25 minuter
Kylning 30 minuter
Total tid 1 timme 10 minuter

Ingredienser
  

 • 250 g vetemjöl
 • 50 g socker
 • 3 g havssalt
 • 10 g bakpulver
 • 5 g kardemumma mald
 • 120 g smör osaltat
 • 125 g surdegsgrund
 • 1 st ägg

Pensling

 • 2 msk mjölk
 • 2 msk socker

Instruktioner
 

 • Blanda vetemjöl, socker, bakpulver, salt och kardemumma i en skål. Tärna smöret, det ska vara kylskåpskallt, och blanda ner det i mjölblandningen. Smula i hop det tills det blir en sandig konsistens och smöret är fin fördelat.
 • Blanda samman surdegsgrunden och ägget. Häll ner det i mjölblandningen och blanda ihop. Innan det går ihop, häll ut det på bänken och tryck ihop det så degen precis går ihop. Forma till en rund platta.

Om du vill grädda samma dag:

 • Plasta in degen när det är formad i en rund platta och lägg den i kylskåpet ca 30 min. Den behöver bli kylskåpskall så att smöret är kallt när de gräddas. Då blir det riktigt frasiga och goda. När du ska grädda, ta fram och dela i sex tårtbitar. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med mjölk och strö över socker. Grädda i 200 grader i cirka 20-25 minuter.

Om du vill grädda direkt från frysen:

 • Det går också bra att frysa degen och sedan grädda sconsen direkt fryn frysen. Dela degen i sex tårtbitar. Plasta in i plastfolie och lägg i frysen. Det är viktigt att du lägger bakpapper mellan varje scones ifall du plastar in flera bitar tillsammans. Vid gräddning, plocka upp så många bitar du vill ha och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med mjölk och strö över socker. Grädda i 200 grader i cirka 25-30 minuter.
Författare: Danielle
Dela

Skriv en kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg
Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close
Close