Pizza

Betyg: 5.00
(1)
17 oktober, 2014

Jag älskar pizza! Men inte vilken pizza som helst, jag är riktigt petig. Jag gillar inte med för tjocka och brödiga bottnar men jag vill inte heller har tunna och blöta med massa burkskinka på. Nej, stenugnsbakat och med färska råvaror ska det vara om jag får bestämma. Nu kan det ju vara lite svårt att göra stenugnsbakad pizza hemma om man inte investerat i en baksten, vilket jag inte har. Ännu.

Men så snubblade jag över ett par recept och tips på pizzadeg som revolutionerade hela mitt pizzabakande. Det blir helt ärligt bland de godaste pizzorna jag ätit. Och det är inte alls svårt! Man behöver inte kunna kasta runt en deg i luften och snurra runt den på sitt pekfinger. Det räcker med att platta ut och dra lite i den så är det klart sedan, Perfekt och tunn botten, varje gång. Låt mig förklara.

Baka ut pizzadegen

Jag tittade jag på flera olika klipp om hur man bäst bakar ut pizzan. Jag har ofta väldigt dåligt tålamod så en komplicerad och krånglig variant är inte riktigt på kartan hemma hos mig en fredagkväll. Så jag reducerade ner och testade en riktigt superenkel metod. Det hela handlar om att trycka ut en degbiten platt och sedan forma som en liten kant som är lite tjockare. Sedan tar man upp degen låter den hänga ut sig själv. Jag följer kanten runt hela tiden, liksom snurrar pizzan i luften så att den inte blir helt avlång. Sedan lägger man ner pizzan och plattar till den och drar eventuellt i någon kant för att få den rund. Det här steget har jag genom trial and error kommit fram till är bäst att göra direkt på bakplåtspappret. Då slipper man föra över pizzan när degen blivit fuktig av tomatsås och topping.

Vad man har på sin pizza är ju helt upp till var och en. Den här gången blev det en enkel och traditionell med parmesan, tomater, mozzarella och basilika men annars är jag ett stort fan av salami på där också. Salami på pizza är himmelskt gott! Men det viktigaste är att använda bra och färska råvaror.

Sedan tycker jag personligen att man bör gå ett steg längre och koka sin egen tomatsås. Det är så fruktansvärt enkelt och sköter sig helt själv. Jag brukar variera lite vad jag har i min beroende på vad jag ska ha för topping men vitlök och basilika är underbart gott.

Hemligheten med riktigt bra tomatsås till pizza är att låta den koka i minst 30min, gärna upp mot en timme. Då reduceras tomatsåsen, det vill säga vätskan från tomaterna kokar bort så såsen tjocknar. Då får man mycket god smak men inte en mjuk och geggig pizzabotten av all extra vätska.

Fryst pizzadeg – perfekt att ha hemma!

Det går jättebra att frysa pizzadegen, den håller cirka 3-4 månader i frysen. Det är också smidigt att göra en större sats med tomatsåsen och frysa in den i lagom stora burkar eller påsar som blir lagom till en pizzadeg. Då går det snabbt och smidigt att få hemgjord pizza en fredagskväll!

Pizza

5 from 1 vote
Portioner 6 portioner

Ingredienser
  

  • 1 kg Tipo 00
  • 1 tsk salt
  • 50 g jäst
  • 1 msk socker
  • 4 msk olivolja extra virgin
  • 6,5 dl ljummet vatten

Tomatsås

  • 500 g krossade tomater
  • 1 msk balsamvinäger
  • 1 vitlöksklyfta pressad
  • salt och peppar
  • 1 msk basilika hackad

Instruktioner
 

Pizzadeg

  • Lös upp jästen i det ljumna vattnet i en degblandare. Tillsätt socker, salt och olivolja. Tillsätt mjölet lite i taget tills degen är mjuk och elastisk. Det kan ta flera minuter i degblandaren.
  • Stjälp ut degen på en lätt mjölad yta. Dela degen i sex bitar. Forma varje bit till runda bollar. Jag runddriver mina men det behöver man inte.
  • Lägg en lätt fuktig kökshandduk över degbitarna och låt dem jäsa i cirka två timmar.

Tomatsås

  • Lägg alla ingredienser till såsen utom basilika i en tjockbottnad kastrull. Låt koka upp och sänk sedan temperaturen så att såsen inte bubblar så häftigt. Det är bra att ha ett lock på för annars skvätter tomatsåsen överallt.
  • Låt koka cirka 45 minuter. Titta till såsen då och då och rör om i den så att den inte bränner vid. När såsen har tjocknat lite och kokat ihop är det dags att ta den från plattan. Om du vill ha en slätare sås kan du mixa den med en mixerstav, matberedare eller blender.
  • Hacka eller riv basilikan och tillsätt den i såsen. Ställ den åt sidan och låt den svalna.

Baka ut och grädda

  • Ta upp degen och lägg den på en lätt mjölad yta. Platta till den och tryck ut den så att det blir en liten tjockare kant runtomkring pizzan. Lyft upp degen i kanterna och följ kanten runt och låt degen hänga ut sig själv.
  • När pizzan är tillräckligt tunn lägger du den på ett bakplåtspapper och plattar till den och drar lite i kanterna så att den blir rund.
  • Sedan breder du på tomatsås och toppar med ost och valfri fyllning. Grädda i 250 grader i 7-10 minuter eller till pizzan fått fin färg.

Anteckning

Jag rekommenderar Tipo 00 till det här receptet, men det går bra att byta ut mot Vetemjöl Special också. Tipo 00 är speciellt framtaget för pizza och har en högre proteinhalt.
Författare: Danielle

Join the Conversation

  1. Hej Danielle! Jag har alltid trott att om man har locket på kastrullen så reduceras inte det som är i?

    1. Vätskan kommer avdunsta ändå och bilda kondens på locket och en del kommer kunna smita ut ändå. Det tar längre tid möjligtvis. Men jag finner det omöjligt att koka tomatsåsen utan att ha locket på eftersom det skvätter jättemycket och min tomatsås tjocknar och reduceras alldeles utmärkt ändå. Men annars är det ju som du säger mycket effektivare och bättre att reducera buljong osv utan att ha lock på.

  2. Hej! Nu är det snart dags att prova ditt pizzarecept. Jag brukar göra en kalljäst variant som jag blandar ihop på morgonen, men det där med att frysa färdig deg lät ju väldigt smidigt! Fryser du degen före eller efter jäsningen? Blir varje boll lagom till en person ungefär, eller vad ska man räkna med? Jag har hittills kavlat ut degen, men jag är beredd att prova ditt sätt. Det verkar ju proffsigt!

    1. Jag fryser degen innan den jäst. Gnider in den lite lätt i olivolja och packar in den försiktigt i plastfolie och sedan ner i en plastpåse och in i frysen. Se till att det inte är för tajt för den jäser lite i frysen. Sen tar jag fram den kvällen innan. Tar bort plasten och lägger på en tallrik i kylskåpet, täcker den med lite plast. När jag sätter på ugnen tar jag fram degen ich ställer den på bänken så den hinner bli lite rumsvarm. Sen är det bara att platta ut och dra ut degen. En degbit är lagom till en person. Lycka till!

  3. Det här receptet har underlättat min tillvaro kan jag säga. Tack för det! Mycket smidigt att slippa mecka ihop en deg varje gång utan bara ta fram den ur frysen. Lätt att baka ut och gott blir det också! 😀

  4. Letade efter råd om huruvida det är ok att frysa pizzadegoch hur man gör. Och så snubblade jag på din mysiga bakblogg =) När jag gör pizza så kalljäser jag degen i kylskåpet 2-3 dygn i en oljad godisburk i plast, som man kan få gratis på ställen som säljer lösgodis. Dessa burkar är superbra även i frysen osv. Jag kokar oftast inte min tomatsås, utan kör allting slätt med en stavmixer, men om jag kokar för att få den tjockare så har jag inte använt lock, utan kör på en liten ”låga” så skvätter inte såsen så värst då. Men alla gör som det passar en själv. Tänkte bara berätta hur jag gör..Kommer att besöka ditt blogg även i fortsättningen. Vi ”ses”! Ha en trevlig sommar..Lea, från Finland.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Betyg




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close
Close