Ostbröd med örter

Betyg: 0.00
(0)
20 oktober, 2016

Hösten är en av mina favoritårstider. Jag älskar att det blir lita kallare så man får plocka fram sina stövlar, fluffiga halsdukar och varma filtar. Och det bästa som finns är soliga höstdagar när hela världen är sprakar av färger och löven prasslar under fötterna. Men tyvärr är det ju inte soliga höstdagar varje dag. Istället står höstrusket utanför dörren och jag vill bara krypa upp i soffan under min filt med en kopp te. För att värma sig under dessa blöta och kalla dagar så är soppor till både middag och lunch helt perfekt! Och till soppan vill man ju självklart ha ett trevligt bröd.

Jag tycker om att baka mitt eget bröd i så stor utsträckning som möjligt. Jag äter inte speciellt mycket bröd så det jag äter gillar jag att göra själv. Det här brödet var helt perfekt! Så gott och det doftar helt fantastiskt. Jag hade med det till lunchlådan och hela kontoret stannade upp för när de kände den aromatiska örtdoften. Tyvärr glömde jag vitlöken men om du vill kan du definitivt lägga till lite pressad vitlök för att göra det här till ett hembakat vitlöksbröd.

Jag serverade det här brödet till en linssoppa och det passade perfekt. Men du kan självklart servera det till vilken soppa som helst. Jag tror även det hade passar utmärkt som ett gott tillbehör till andra middagar där du skulle vilja servera vitlöksbröd. Det ser otroligt vacker ut, doftar underbart och smakar jättegott! Jag hade rosmarin, basilika och persilja i mitt bröd men även här kan du ändra efter tycke och smak. Oregano tror jag hade varit helt fantastiskt, även timjan hade passar bra. Osten kan du också variera efter vad du har hemma eller vad du själv gillar. Jag hade prästost i den här gången men nästa gång blir det nog cheddar eller västerbottenost. Kontentan av det hela är att det här brödet kan du variera i all oändlighet. Låt maten inspirera sig och fyll dem med oliver, soltorkad tomat, pesto eller vad som!

Ostbröd med örter

Portioner 6

Ingredienser
  

  • 15 g jäst
  • 0,5 msk salt
  • 0,5 msk socker
  • 325 ml vatten fingervarmt
  • 0,5 msk olivolja
  • 500 g vetemjöl special

Fyllning

  • 0,5-0,75 dl persilja hackad
  • 0,5-0,75 dl basilika hackad
  • 0,5 dl rosmarin hackad
  • 1,5 msk smält smör + extra till formen
  • 200 g riven ost valfri sort

Instruktioner
 

  • Smula ner jästen i en bunke och tillsätt det ljumna vattnet, vispa tills jästen löst sig. Tillsätt socker, salt och olivolja samt hälften av mjölet. Börja arbete ihop till en deg och tillsätt mjöl i omgångar. Arbeta degen ordentligt tills den släpper från kanterna och är len och smidig. I maskin tog detta ca 10 minuter så för hand skulle det ta ungefär det dubbla. Täck med plastfolie och låt jästa till dubbel storlek, ca 1,5 timmar.
  • Smörj en brödform med smält smör. Lägg eventuellt i bakplåtspapper om du är rädd att brödet ska fastna. Hacka de färska örterna och blanda samman dem. Tillsätt eventuellt lite krossad vitlök ifall du vill ha ett vitlöksbröd. Kavla ut degen till en stor rektangel, den ska vara ungefär 5 mm tjock. Smöra degen med det smälta smöret. Fördela örter och riven ost jämnt över degen. Skär degen i långa strimlor, 6-7 cm breda. Dela strimlorna på hälften och lägg dem över varandra. Du har nu två stora längder som är varvade: deg, fyllning, deg, fyllning. Dela dessa i lagom stora delar så att de passar att ställa upp i brödformen. Jag delade mina i fyra. Sedan pressar du in alla degbitar så att de står på högkant efter varandra i formen.
  • Grädda i 200 grader i cirka 50 minuter. Brödet ska ha fått fin färg och vara genomgräddat. Låt svalna en stund i formen och plocka sedan ut det för att svalna helt på galler. Servera direkt eller frys ner det för att servera senare!
Författare: Danielle Schill
Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close
Close