Det finns få saker som är så gott som hembakat bröd. Därför tycker jag det är en underbart bra idé att baka hjärtformade tekakor till sin familj inför Alla Hjärtans Dag-frukosten. Dessa tekakor är ett beprövat familjerecept som blivit riktiga favoriter. De är saftiga men innehåller samtidigt goda fibrer från havregryn. Nu är ju jag lite av en havregrynsfantast men det är verkligen perfekta att stoppa ner i lite allt möjligt. Det är viktigt att låta dem svälla ordentligt innan bara. I receptet står det 30 minuter. Men om du ändå gör gröt på morgonen kan du lika gärna ställa dem att svälla i kylskåpet under dagen.
Om man skulle gilla att ha havregrynen i tekakorna så tycker jag också man bör testa att blanda ner dem i pannkakssmeten. Det blir fantastiskt goda pannkakor om man låter havregrynen svälla en stund i mjölken innan man vispar ihop smeten. Jag mixar också ner havregryn i min smoothie varje morgon. Ja, ni ser, havrefantast. Dessa tekakor är i alla fall enkla att baka och passar superbra att frysa. Om man inte vill ta ut hjärtan går det självklart jättebra att använda andra typer av stora pepparkaksmått eller bara trycka ut rundlar.
Frallor med havregryn
Ingredienser
- 0,5 liter havregryn
- 0,5 liter mjölk
- 0,5 liter vatten, fingervarmt
- 2 pkt jäst, 100g
- 150 g smör
- 3 tsk salt
- 2 msk socker
- 18 dl vetemjöl spécial
Instruktioner
- Blanda havregryn och mjölk i en bunke. Ställ den åt sidan och låt havregrynen svälla i ungefär 30 minuter.
- Smält smöret och ställ att svalna en liten stund. Smula sönder jästen i en bunke. Blanda i det fingervarma vattnet och vispa så att jästen löses upp. Blanda ner havregrynsblandningen och tillsätt även salt och socker. Rör om ordentligt. Tillsätt vetemjölet lite i taget och knåda ihop till en deg. Degen ska vara lite lös. Låt jäsa i cirka 30 minuter under bakduk.
- Lägg upp degen på mjölat bakbord. Knåda den lätt. Dela den i två delar. Kavla ut delarna tills de är ungefär 1,5 cm tjocka. Tryck ut hjärtan med stora pepparkasmått. Lägg tekakrna på en plåt täckt med bakplåtspapper. Låt jäsa ytterligare 30 minuter under bakduk.
- Grädda tekakorna i 225 grader i 10-15 minuter. De ska få en fin färg och vara genombakade. Pensla med mjölk när de är precis uttagna ur ugnen. Låt svalna på galler under en duk.
Riktigt söta!
Men gud vilka söta tekakor! Bra idé.
Var ska det smälta smöret ta vägen sen?
Det ska blandas ihop med vattnet och sedan vispas ihop med jästen.
Mums!