Rågfrallor med russin

Betyg: 0.00
(0)
7 februari, 2013

Min mormor har så länge jag kan minnas bakar russinfrallor och när man är hemma hos henne kan både en och två påsar få följa med hem sedan. Det är ett riktigt kärt barndomsminne, russinfrallor med ost och varm choklad. Jag bakade därför min egen variant här om dagen.

Dessa är lätt skållade och innehåller rågmjöl, det tror jag inte mormors gör. Men jag gillar att frallorna är lite grövre. Dessa är lite mindre och jag rekommenderar att man fryser in dem bara några stycken i en påse och tar fram efter hand så är de så färska som möjligt. Det är då de är godast. Allra godast är de om de får värmas lite snabbt på låg effekt i mikrovågsugnen. Mums!

Rågfrallor med russin

Portioner 20 frallor

Ingredienser
  

  • 1 dl vetegroddar
  • 3 dl rågmjöl jag använde grovt
  • 5 dl kokande vatten
  • 0,5 dl rapsolja
  • 2 dl russin
  • 50 g jäst
  • 0,5 dl vatten fingervarmt
  • 2 tsk salt
  • 1 msk brödsirap
  • 10 dl vetemjöl special

Instruktioner
 

  • Blanda vetegroddar och rågmjöl i en skål. Koka upp vatten antingen på spisen eller i en vattenkokare. Häll det över mjölmixen och blanda samman till en jämn deg. Blanda ner russinen. Ställ åt sidan och låt blir rumsvarmt.
  • Blanda ut jästen i 1/2dl fingervarmt vatten. Tillsätt jästen i rågmjölsmixen. Arbeta in salt och sirap. Tillsätt vetemjölet lite i taget och arbeta ihop till en deg. Arbeta degen ordentligt så att glutentrådarna utvecklas ordentligt, 5-10 minuter i en köksmaskin brukar vara lagom. Låt degen jäsa i en timme under en handduk.
  • Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den tills den är smidig. Dela degen i 20 bitar. Rulla varje bit till en rund boll. Lägg bollarna på bakplåtar täckta med bakplåtspapper. Lägg över en handduk och låt jäsa ytterligare en timme. Pensla frallorna med lite mjölk och grädda sedan i 250 grader i cirka 8-10 minuter. Låt svalna helt på galler.
Författare: Danielle
Share the love

Join the Conversation

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Betyg




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close
Close