Hamburgerbröd

Rating: 0.00
(0)
2 februari, 2015

Av någon anledning har jag hittills aldrig bakat mina egna hamburgerbröd eller korvbröd heller för den delen. Jag vet inte riktigt varför eftersom jag inte är speciellt förtjust i de köpta varianterna i butiken. Men no more! Att baka sina egna hamburgerbröd är enkelt och galet mycket godare. För en liten annorlunda smak har jag använt öl som degvätska. Det ger ett litet djup till smakerna och passar riktigt bra till burgare i alla dess varianter. Vi åt dessa ihop med pulled pork vilket var riktigt gott. Men de passar också till vanliga burgare eller varför inte en kycklingvariant? Det är det jag gillar med burgare, de går att variera i all oändlighet. De går att göra enkla och de går att komplicera dem och använda annorlunda och exklusiva ingredienser. Hamburgare är så mycket mer än det hamburgerkedjorna serverar. 

Jag tycker det är roligt att göra det där lilla extra och bjuda familj och vänner på fast rätten egentligen inte är så fancy. Det är därför jag älskar att baka mina egna TORTILLAS med majsmjöl. De är så mycket godare till tacokvällen än köpta och de är inte svåra eller speciellt komplicerade. De tar lite extra tid att kavla och grädda men ibland är det där lilla extra för att kunna bjuda på en extravagant version av tacos som tål att minnas. Samma sak gäller PIZZADEGEN. Jag vet att det är smidigt att köpa pizza på den lokala pizzerian eller att köpa de där färdiga degrullarna. Men min pizzadeg är verkligen inte svår och när du kan frysa den så har du med lite framförhållning en supergod pizza som nästan smakar stenugnsbakat på mindre än en halvtimme. Jag fryser till och med in min tomatsås i påsar lagom stora för en pizza och så är fredagskvällen räddad. 

Dessa hembakade hamburgerbröd går självklart också utmärkt att frysa. Det är ju bra ifall man inte äter upp alla på en och samma gång. Så har man sparat in lite tid nästa gång man vill äta goda hemlagade burgare.

Hamburgerbröd med öl

Portioner 8

Ingredienser
  

  • 50 g jäst
  • 1,75 dl öl valfri
  • 60 g smör
  • 1 msk flytande honung
  • 0,5 tsk lökpulver
  • 0,5 tsk salt
  • 5 dl vetemjöl special
  • 1 dl grahamsmjöl
  • 1 st ägg + 1 msk vatten uppvispat
  • 2 msk sesamfrön valfritt

Instruktioner
 

  • Smält smöret, häll i ölen och blanda. Värm upp till cirka 37 grader. Smula jästen i en bunke och tillsätt smör och ölblandningen. Rör noga så att jästen löst upp sig helt. Tillsätt flytande honung. Blanda samman lökpulver, salt, vetemjöl och grahamsmjöl. Tillsätt det långsamt till degvätskan och blanda samman till en smidig deg. Knåda den ordentligt och länge. Lägg degen i en inoljad bunke och täck med plastfolie. Ställ på en varm plats i köket och låt jäsa i cirka en timme.
  • Ta fram degen och stjälp ut den på ett mjölat bakbord. För att få lika stora bröd så använder du en rund utstickare eller ett glas. Kavla ut degen försiktigt tills den är cirka 1 – 1,5 cm tjock. Väl ut ett mått eller ett glas, tänk på att brödens diameter kan krympa lite när de gräddas. Runt 8-10 cm brukar vara ganska lagom i diameter. Doppa måttet i mjöl och ta ut rundlar med det. Kavla eller tryck ut degen som är kvar och ta ut fler bröd. Den sista degen tryckte jag ut i måttet för att få den lika stor som de andra. Lägg rundlarna på en plåt täckt med bakplåtspapper. Lägg en bakduk över och låt jäsa till dubbelstorlek, runt 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg och vatten. Pensla ordentligt så att bröden blir riktigt glansiga. Strö eventuellt över sesamfrön eller kanske rostad lök. Grädda i 200 grader i 12-15 minuter. Låt svalna på galler innan du skär i dem.

Anteckning

Adapted from The Beeroness
Författare: Danielle
Share the love

Join the Conversation

  1. Ser jättegoda ut =) Jag tänker skippa ägget till att pensla bröden med och penslar med soyayoghurt, Alpros Go On, utspädd med lite olja och ev vatten eller soya mjölk eller låter bara bli att pensla. Men det är förstås bättre att pensla om man vill ha ”strö” över, så att säga. . Med denna blandning penslar jag även mina bullar. Du har ett supermysigt o trevligt bakblogg <3 Önskar dig inspirerande bakning även i fortsättningen. Lea, från Finland.

    1. Tack Lea! Ja, om man vill undvika ägg brukar det går bra att pensla med mjölk. Bröden blir inte lika glansiga och om man strör något över kan det få svårt att fastna, annars fungerar det utmärkt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close
Close