Mörkt och fruktigt filmjölksbröd

Betyg: 0.00
(0)
17 juli, 2009

Det här mörka filmjölksbrödet är fullt med goda fibrer och en tunn skiva mättar riktigt bra. Filmjölken i receptet gör att de håller sig saftigt länge och det gör det också superenkelt att baka. Tack vare sirapen och den torkade frukten känns brödet inte alltför tungt och mastigt. Ett perfekt brödrecept till frukosten!

Hur länge håller filmjölksbröd?

Filmjölksbröd håller sig saftigt i flera dagar. Jag brukar ofta kunna använda mitt bröd i fem dagar upp till en vecka utan att det blivit dåligt eller torrt. Det är riktigt bra med tanke på att brödet inte innehåller några konserveringsmedel för att förlänga hållbarheten. 

Hur förvarar man filmjölksbröd?

Förvara filmjölksbrödet du ska äta under de kommande dagarna i en plastpåse i rumstemperatur. Filmjölksbröd går också utmärkt att frysa för längre förvaring. Receptet ger två limpor så jag brukar ha en limpa framme och stoppa den andra i frysen till senare. Det går också bra att dela limporna i två och frysa dem i två delar ifall du inte gör åt en hel limpa under fem dagar.

filmjölkslimpa med bikarbonat
Grundrecept på filmjölkslimpa
Letar du efter ett lite mer flexibelt recept på filmjölksbröd? Här är mitt grundrecept med förslag på hur och vad du kan byta ut mot vad du har hemme eller vad du själv gillar.
Grundreceptet på filmjölkslimpa
filmjölksbröd med torkad frukt
filmjölksbröd med bikarbonat

Mörkt och fruktigt filmjölksbröd

Inget betyg än
Ett saftigt filmjölksbröd med bikarbonat med linfrön, torkad frukt och sirap.
Portioner 2 limpor
Förberedelser 15 minuter
Tillagningstid 1 timme 30 minuter
Total tid 1 timme 45 minuter

Ingredienser
  

  • 2 dl brödsirap
  • 1 liter filmjölk
  • 2 dl torkad frukt, fikon, blåbär, tranbär, aprikoser tex
  • 2 dl russin
  • 1,5 dl vetekross
  • 2 dl linfrön
  • 3 dl havregryn, fiberberikade
  • 2,5 dl kruska kli
  • 2 dl solroskärnor
  • 2,5 dl grovt rågmjöl
  • 3 dl vetemjöl
  • 3 tsk salt
  • 3 tsk bikarbonat
  • 3 tsk bakpulver
  • 4 tsk brödkryddor

Instruktioner
 

  • Hacka den torkade frukten grovt. Blanda alla ingredienser i en stor bunke och rör ordentligt, det är svårt att få allt att blanda i sig då det är mycket smet. Klä två brödformar (1 1/2l) med bakplåtspapper och klicka i smeten så att den fördelar sig jämt över formen. Strö över lite havregryn eller linfrön och grädda i 200 grader i cirka 1 1/2 timme. Täck dem med aluminiumfolie ifall de börjar få lite för mycket färg. Låt svalna på galler, inte i formarna, täckta med en bakduk.
Författare: Danielle
Dela

Skriv en kommentar

  1. jag tror det här är nästan exakt samma bröd som jag brukar baka, jag använder receptet från ”a piece of cake”, tycker det är supergott och så enkelt att göra.

    jag är också lite skeptisk mot köpesbröd med alla tillsatser och smaken går ju bara inte att jämföra med hembakat. 🙂

  2. Du har så rätt så! För det första vet man inte vad man får i sig med köpt bröd, sen så smakar hembakt bröd så mycket bättre!
    Tyvärr har det inte blivit så mycket brödbak pga tidsbrist..
    Den här limpan verkar mycket god!

  3. Oooh, jag visste inte att man kunde köpa glass direkt från Häagen Dazs egna glassbutiker i Paris! Har inte varit där sen barn, skulle lätt åka dit bara för glassen, haha

  4. Jag brukar inte gilla när jag bakat med bikarbonat så jag letar efter ett riktigt bra recept på grovt fullkornsbröd i form utan bikarbonat. Du råkar inte ha ett? 😉 Eller låter det sig inte göras? Mvh Lina

  5. Brukar också baka med bikarbonat, så himla enkelt. Dock tycker jag oftast att det är för mycket socker i (sirap/honung), men det brukar funka bra utan. Ett tips är att blanda allt torrt för sig och blött för sig på kvällen och sno ihop på morronen.. Finns inget bättre en nybakat bröd till frukost!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close
Close