Nyttigt recept utan mjöl
Jag har på senaste tiden verkligen tagit till mig den svenska knäckebrödskulturen. Det är inte det att jag inte gillat hårt bröd tidigare, för det har jag. Det är mer så att jag inte riktigt förstått mig på hur man kan äta det till frukost, för mig har det hittills mest varit ett tillbehör till middagen. Om man inte räknar de knäckebrödsmackor med honung på som mormor matade oss med som små. Men jag har kommit att uppskatta knäckebröd som mer än bara tillbehör.
Det var ändå lite chockerande att smaka på dessa knäckebröd och inse att jag skulle kunna äta dem istället för chips. Så goda är de. När jag tittar på receptet och ser alla nyttiga nötter och frön som ingår så förvånar det mig ännu mer. Men sanningen är att dessa knappt hinner av plåten innan de är slut och de är otroligt lätta att göra. Jag rekommenderar dem verkligen! Kanske som tillbehör till ostbrickan? Eller till en god soppa eller sallad? Eller bara som de är helt enkelt, direkt från plåten.
Fröknäcke
Ingredienser
- 2 dl majsmjöl
- 0,5 dl linfrön
- 0,5 dl sesamfrön
- 0,75 dl solroskärnor
- 0,25 dl pumpakärnor
- 0,5 dl olivolja
- 2,5 dl vatten, kokande
- Flingsalt att strö över
Instruktioner
- Koka upp vatten och olja. Blanda samman mjölet och fröerna. Häll det kokande vattnet över mjölblandningen och blanda ordentligt. Låt svälla i 15 minuter. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och tryckt ut smeten på det. Tänk på att trycka ut den så tunt som möjligt. Strö över rikligt flingsalt. Grädda i cirka en timme i 150 grader. Om degen är lite tjockare krävs en längre gräddningstid, upp till 1,5 timmar. Bryt i lagom stora bitar när det svalnat.
Kan inte annat än hålla med. Dessa knäckebröd är fantastiskt goda, nästan som snacks! :o) Har bakat dom ett par gånger och fler lär det bli. :o)
Åh jag måste testa att göra eget knäckebröd
Jag har länge tänkt att jag skall baka eget knäckebröd 🙂 och det här receptet låter mycket gott! Tack!
Oj vad lustigt! Det där är mitt favoritknäckebröd och jag har länge tänkt att blogga receptet. Lika gott som enkelt!
Det måste jag testa.
Hej! Hitta du receptet hos mig? 🙂
Kram Sara
Gör dessa knäckebröd varje vecka och äter när jag jobbar natt. MEN man ska kunna göra de utan mjölet. Någon som vet ?
Eva
Eva,
Det kanske går med Fiberhusk? Det vet jag att många använder i pajskal istället för mjöl när de äter enligt GI-dieten eller liknande.
Det håller relativt länge om du förvarar det på en torr plats. Men satsen är inte så stor, bara en plåt, och det brukar gå åt väldigt snabbt.
Hur är hållbarheten?
Ska man förvara de i plastpåsar om man vill spara dem en månads tid? Eller ska de förvaras i en burk utan lock?
Det bästa är att förvara dem i en burk. De kan bli sega om du förvarar dem länge i en plastpåse.