• Om mig
  • Kontakt
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube
Heavenly Cupcake

Bakning, recept och inspiration

  • Startsida
  • Recept
  • Bakskola
  • Hus & Hem
Bröd  /  15 juli, 2011

Fröknäcke

Fröknäcke

knäckebröd

Nyttigt recept utan mjöl

Jag har på senaste tiden verkligen tagit till mig den svenska knäckebrödskulturen. Det är inte det att jag inte gillat hårt bröd tidigare, för det har jag. Det är mer så att jag inte riktigt förstått mig på hur man kan äta det till frukost, för mig har det hittills mest varit ett tillbehör till middagen. Om man inte räknar de knäckebrödsmackor med honung på som mormor matade oss med som små. Men jag har kommit att uppskatta knäckebröd som mer än bara tillbehör.

Det var ändå lite chockerande att smaka på dessa knäckebröd och inse att jag skulle kunna äta dem istället för chips. Så goda är de. När jag tittar på receptet och ser alla nyttiga nötter och frön som ingår så förvånar det mig ännu mer. Men sanningen är att dessa knappt hinner av plåten innan de är slut och de är otroligt lätta att göra. Jag rekommenderar dem verkligen! Kanske som tillbehör till ostbrickan? Eller till en god soppa eller sallad? Eller bara som de är helt enkelt, direkt från plåten.

knäckebröd

Fröknäcke

Förberedelser20 minuter
Tillagningstid1 t 30 minuter
Total tid1 t 50 minuter

Ingredieser

  • 2 dl majsmjöl
  • 0,5 dl linfrön
  • 0,5 dl sesamfrön
  • 0,75 dl solroskärnor
  • 0,25 dl pumpakärnor
  • 0,5 dl olivolja
  • 2,5 dl vatten kokande
  • Flingsalt att strö över

Gör så här

  • Koka upp vatten och olja. Blanda samman mjölet och fröerna. Häll det kokande vattnet över mjölblandningen och blanda ordentligt. Låt svälla i 15 minuter. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och tryckt ut smeten på det. Tänk på att trycka ut den så tunt som möjligt. Strö över rikligt flingsalt. Grädda i cirka en timme i 150 grader. Om degen är lite tjockare krävs en längre gräddningstid, upp till 1,5 timmar. Bryt i lagom stora bitar när det svalnat.

Tags

  • glutenfri
  • laktosfri
  • mjölkfri
  • nyttigare

Inläggsnavigering

Blåbärsgömmor
Kolabullar

Related posts

Bikarbonatbröd, experimentversionen
Bröd  /  7 februari, 2011
12 Comments

Bikarbonatbröd, experimentversionen

Tunnbröd i stekpanna
Bröd  /  6 mars, 2010
11 Comments

Tunnbröd i stekpanna

Havretekakor
Bröd  /  9 april, 2011
9 Comments

Havretekakor

12 comments

  • Carina - Bakkonst
    15 juli, 2011

    Kan inte annat än hålla med. Dessa knäckebröd är fantastiskt goda, nästan som snacks! :o) Har bakat dom ett par gånger och fler lär det bli. :o)

    Reply
  • Sofie
    15 juli, 2011

    Åh jag måste testa att göra eget knäckebröd

    Reply
  • Hovkonditorn
    16 juli, 2011

    Jag har länge tänkt att jag skall baka eget knäckebröd 🙂 och det här receptet låter mycket gott! Tack!

    Reply
  • Karin A
    16 juli, 2011

    Oj vad lustigt! Det där är mitt favoritknäckebröd och jag har länge tänkt att blogga receptet. Lika gott som enkelt!

    Reply
  • Erika - Bakglädje
    17 juli, 2011

    Det måste jag testa.

    Reply
  • Sara
    19 juli, 2011

    Hej! Hitta du receptet hos mig? 🙂
    Kram Sara

    Reply
  • Anonymous
    2 januari, 2012

    Gör dessa knäckebröd varje vecka och äter när jag jobbar natt. MEN man ska kunna göra de utan mjölet. Någon som vet ?
    Eva

    Reply
  • Danielle på HeavenlyCupcake
    2 januari, 2012

    Eva,
    Det kanske går med Fiberhusk? Det vet jag att många använder i pajskal istället för mjöl när de äter enligt GI-dieten eller liknande.

    Reply
  • Anonymous
    5 april, 2012

    Hur är hållbarheten?

    Reply
  • Danielle på HeavenlyCupcake
    5 april, 2012

    Det håller relativt länge om du förvarar det på en torr plats. Men satsen är inte så stor, bara en plåt, och det brukar gå åt väldigt snabbt.

    Reply
  • Nigar Syed
    5 juni, 2017

    Ska man förvara de i plastpåsar om man vill spara dem en månads tid? Eller ska de förvaras i en burk utan lock?

    Reply
    • Danielle
      6 juni, 2017

      Det bästa är att förvara dem i en burk. De kan bli sega om du förvarar dem länge i en plastpåse.

      Reply

Share your thoughts Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om Danielle

Jag heter Danielle och det är jag som skriver här på Heavenly Cupcake. Jag är självlärd bakentusiast och receptmakare. Bakning är mitt kreativa utlopp och jag älskar att inspirera andra i köket!

Följ mig

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube

Senaste inläggen

  • Att göra en surdeg
  • Kardemummabullar
  • Sirapslimpa
  • Havrerutor med choklad
  • Bullar med hallon och vit choklad

Taggar

  • Alla hjärtans dag
  • banan
  • bars
  • biscotti
  • blåbär
  • bönor
  • cheesecake
  • choklad
  • citron
  • dekorera
  • dessert
  • dryck
  • filmjölksbröd
  • frallor
  • frosting
  • frukost
  • glutenfri
  • hallon
  • inget vitt socker
  • jordgubbar
  • jordnötter
  • julgodis
  • kaffe
  • kola
  • laktosfri
  • lingon
  • mandel
  • matbloggspriset
  • mjölkfri
  • nyttigare
  • nötter
  • pannacotta
  • pepparkaka
  • portionsstorlek
  • päron
  • rabarber
  • Recept
  • saffran
  • scones
  • spritsa
  • surdeg
  • vegan
  • video
  • vit choklad
  • äpple
  • Hem
  • Recept
  • Bakskola
  • Hus & Hem
  • Om mig
  • Kontakt
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube
  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • Copyright © 2020 Danielle Schill
Vi använder cookies för att se till att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen kommer vi att anta att du godkänner detta.Ok