Sirapslimpa

Betyg: 4.00
(1)
17 augusti, 2020

Det kan tyckas tidskrävande att göra hembakat bröd, men den största delen av tiden är faktiskt bara väntan. Så även om det tar lång tid från början till slut så kräver det inte en jättestor insats.

Men när doften av nybakat bröd sprider sig i hela huset och man äter den första skivan när smöret smälter sådär helt perfekt, då är det värt det lilla extra jobbet. Det är sådant som man aldrig lyckas få med köpt bröd från affären.

Den här sirapslimpan är supergod, doftar helt fantastiskt gott och passar perfekt till alla typer av smörgåsar. Det är ett saftigt bröd men är tillräckligt stabilt för att vara enkelt att smöra eller bre med något annat gott. Jag tycker det passar extra bra att rosta eftersom sockret från sirapen gör att det får en fantastisk gyllene färg och en lätt smak av kola vid rostning. 

Sirapslimpa är definitivt en sötare limpa och det märks. Det här är kanske det brödreceptet jag har som mest påminner mig om många vanliga limpor man hittar i mataffären. Om du inte vill ha en riktigt lika söt limpa så kan du minska mängden sirap något men det kan påverka färgen på limpan eftersom sockret gör att den får en vacker gyllenbrun ton. Det går också bra att byta ut sirapen mot honung om du vill ha en honungslimpa, det är också supergott.

sirapslimpa delad

Att tänka på när man bakar bröd med jäst

Det finns några saker som är viktiga att tänka på när man bakar bröd med jäst:

  • Se till att jästen är aktiv vid bakning, det gäller speciellt om du använder torrjäst.
  • Knåda degen riktigt länge så att glutentrådar kan bildas.
  • Använd ett bra mjöl. 

Är det skillnad mellan torrjäst och färsk jäst när man bakar?

Torrjäst är torkad och pulveriserad jäst vilket ger den mycket längre hållbarhet och en påse torrjäst (12 gram) motsvarar 50 gram färsk jäst. Jag försöker alltid ha torrjäst hemma så är jag förberedd ifall jag skulle vilja baka något.

Väcka liv i torrjäst innan bakning

Jag tycker man får bäst resultat med torrjäst ifall man låter den vakna lite till liv innan man börjar baka. Därför brukar jag alltid värma upp degvätskan till ca 37 grader (fingervarmt) och vispa ner torrjästen där tillsammans med lite socker, honung eller sirap.

Om receptet redan innehåller någon form av sötning så brukar jag använda den, annars tillsätter jag bara 1 msk socker och vispar ihop allt. Sedan låter jag det stå på köksbänken i cirka tio minuter eller så. Om jästen är aktiv så ska det finnas bubblor ovanpå vätskan och då är det bara att fortsätta med receptet som vanligt. 

Om det inte bubblar så är jästen inte aktiv. Det kan bero på att den kanske är för gammal eller att degvätskan var för varm och dödade jästen istället för att aktivera den. Om jästen inte bubblar är det bättre att börja om med ny jäst annars riskerar du att slösa ingredienser på något som inte kommer jäsa som önskat.

Skuren sirapslimpa på skärbräda

Måste man knåda degen så länge?

Det finns många brödrecept som säger sig inte kräva någon knådning, men jag tycker alltid att brödet blir bättre om man knådar det riktigt länge när man blandar ihop degen. Det är vid knådningen, när vetemjölet blandas med vätska, som glutenprotein aktiveras och bildar långa trådar.

Genom att knåda degen ordentligt så stärks glutentrådarna vilket i sin tur är viktigt för att brödet ska kunna jäsa ordentligt. Det är på grund av den höga glutenhalten i vetemjöl som det blivit det vanligaste sädesslaget i alla bröd. Självklart kan man baka bröd utan gluten, men det är svårt att få en liknande känsla och konsistens. 

Jag knådar nästan alltid min bröddeg i minst fem minuter i maskin, men gärna upp mot tio minuter. Man vet att degen är färdig när den är mjuk, smidig och elastisk. Man ska kunna dra isär den utan att den spricker och går sönder direkt.

Spelar det någon roll om jag använder vanligt vetemjöl eller vetemjöl special?

Det beror på. Vetemjöl special är ett vetemjöl som är blandat för att innehålla mer protein än vanligt vetemjöl och det ger därför en mer elastisk deg. Detta är fantastiskt när man bakar bröd men inte alls lika bra när man ska baka andra typer av bakverk. Det är alltså inte lika farligt att använda vanligt vetemjöl i brödbaket, men du ska definitivt inte använda vetemjöl special när du bakar kakor, i den typen av bakverk vill man undvika att utveckla för mycket glutentrådar eftersom det kan göra kakorna gummiaktiga.

Om du inte har plats för massa olika sorters vetemjöl hemma är det alltså vanligt vetemjöl som är det säkraste kortet. 

Sirapslimpa

4 från 1 röst
En söt limpa med sirap som passar perfekt som frukostbröd och det är också riktigt bra att rosta.
Portioner 2 limpor
Förberedelser 40 minuter
Tillagningstid 35 minuter
Jästid 2 timmar

Ingredienser
  

  • 225 g mjölk
  • 225 g vatten
  • 50 g jäst
  • 140 g sirap
  • 240 g fullkornsmjöl
  • 600 g vetemjöl special
  • 1 msk salt
  • 85 g smör, smält

Instruktioner
 

  • Smält smöret och blanda ner saltet. Ställ åt sidan för att svalna.
  • Värm mjölken och vattnet tillsammans med sirap till 37 grader. Smula jästen i en bunke och häll över degvätskan, vispa samman till jästen löst sig.
  • Tillsätt fullkornsmjölet och cirka hälften av vetemjölet och börja knåda ihop till en deg. Tillsätt smör och salt blandningen och knåda ihop det. tillsätt resterande mjöl lite i taget. Knåda degen tills den är smidig och elastisk, cirka tio minuter i maskin.
  • Smörj en bunke med lite olja. Stjälp ut degen på ett mjölat bakbord och forma till en rund boll. Lägg degen i den smorda bunken och täck med bakduk. Låt jäsa till dubbel storlek, cirka en timme.
  • När degen har jäst till dubbel storlek slår du en knytnäve rakt ner i degen så att den sjunker ihop. Stjälp sedan ut degen på ett lätt mjölat bakbord och dela den i två lika stora delar. Smörj två brödformar med lite olivolja. Tryck eller kavla ut degbitarna till en rektangel lika bred som brödformarna och rulla ihop degen till en tät rulle. Lägg rullen i brödformen och tryck in ändarna under rullen. Lägg en bakduk över brödformarna och jäs bröden en andra gång, cirka en timme.
  • Värm upp ugnen till 200 grader och grädda bröden i mitten av ugnen i cirka 30-35 minuter. De ska ha fått fin färg och låta ihåligt när man knackar på undersidan av bröden. Om du vill ha en glansigare ytan på brödet kan du pensla dem med lite smör när de precis kommit ut ur ugnen, men det är inte nödvändigt. Låt svalna en stund i formarna. Ta sedan ur bröden ur formarna och låt svalna helt på galler.
  • Det här brödet håller sig gott och saftigt i någon dag, men det går utmärkt att frysa för längre hållbarhet.
Författare: Danielle

Uppdaterad 2020-08-17

Dela

Skriv en kommentar

  1. Jättesaftigt och väldigt gott! Kommer spara detta recept för framtida brödbak 😊

4 from 1 vote

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close
Close