Surdegsbrownies

Betyg: 5.00
(2)
30 augusti, 2011

Jag har en surdeg ståendes i kylskåpet. De flesta veckorna matar jag den bara utan att baka något. Det tar ofta så lång tid att baka surdegsbröd och själv äter jag inte så mycket bröd att det känns värt besväret speciellt ofta. Men surdeg fascinerar mig. Jag tycker det är spännande att se hur bara vatten och mjöl med lite kärlek och tid kan bli så fina och underbart goda bröd.

Men varje vecka när det är dags att mata surdegen så åker ju en del av den i slasken. Det tycker jag är väldigt tråkigt. Om du tycker som jag och vill ha ett bra tips på hur du kan använda dina surdegsrester så tycker jag att du ska baka dessa brownies. Jag vet inte riktigt hur jag ska beskriva smaken. Men de smakar på något vis mer eller fylligare, typ som choklad med hög kakaohalt. Jag antar att det är surdegsaromen som gör det. Likaväl som att den kan smaksätta bröd kan den ge en extra kick till kladdiga brownies. Tro mig, det ena utesluter inte det andra.

Surdegsbrownies

5 from 2 votes
Portioner 9
Tillagningstid 30 minuter

Ingredienser
  

  • 150 g mörk choklad
  • 100 g smör
  • 1 dl socker
  • 1/2 tsk salt
  • 0,5 tsk vaniljpulver
  • 2 ägg
  • 0,5 dl kakao
  • 110 g surdegsgrund

Anteckning

Smält choklad och smör över vattenbad. Rör ner socker, salt, vaniljsocker och kakao. Vispa ner ett ägg i taget. Vänd tillslut ner surdegsgrunden. Smörj en form, cirka 20x20cm. Klä sedan formen med bakplåtspapper, smöret ser till att pappret håller sig på plats. Häll i smeten i formen och grädda i cirka 30 minuter i 175 grader. Kakan ska vara lite kladdig. Ta ut och låt svalna i formen. Ställ sedan kakan en stund i kylen innan du skär den i lagom stora bitar.
Författare: Danielle
Share the love

Join the Conversation

  1. Roligt att du använt surdeg, känns genast mera hälsosamma 🙂

  2. Vilken rolig grej att använda surdeg, nu brukar jag inte baka på surdeg tyvärr…men jag ska definitivt prova att göra nåt annat än bröd när jag provar!

  3. Anonymous says:

    Kul idé att använda det till något annat. Har försökt med surdeg meninte lyckats få igång den, har du något bra recept du vill dela med dig utav?

  4. Hmmm kanske med tranbär till????

  5. Åhh, måste jag testa. Vet aldrig vad jag ska göra med min vetesurdeg. Rågsurdegen går ju åt, i och med att jag bakar en hel del bröd.

  6. Sjukt goda brownies måste jag säga. De slår aldrig fel när man bjuder på fika. Senast testade jag att dela varje brownie och mata i oreo-fyllning. Smaklökarna gjorde en segerdans när jag provade dem.

  7. Gillar det här receptet! Har gjort det flera gånger! Det är gott att ha i hela hasselnötter också.

    1. Danielle Författare says:

      Vad roligt att du gillar receptet! Hasselnötter låter som ett perfekt komplement.

  8. Tack för detta enastående recept! Jag matar gärna min surdegsgrund lite extra för att få över till en kaka❤ Tips: Byt ut den mörka chokladen mot 2-3 bananer. Ett bra sätt att använda upp överblivna bananer.

  9. Vi testade detta, superbra recept. Funkade bra med valnötter i. De fick jättefin textur och blev väldigt fluffiga. Man slapp även den ofta ”klibbigt” söta smaken som brownies ofta får utan att surdegen tog över. Perfekt balans, rekomenderar starkt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Betyg




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close
Close