Go Back
+ servings

Surdegsbrownies med chokladganache

5 från 2 röster
Använd din överblivna surdeg i dessa supergoda brownies! Surdegen ger med en djup och fyllig smak och tillsammans med en krämig chokladganache är de oemotståndliga för chokladälskaren!
Servings 9 bitar
Förberedelser 20 minuter
Tillagningstid 30 minuter
Vila 3 timmar
Total tid 3 timmar 50 minuter

Ingredienser

  • 150 g mörk choklad
  • 100 g smör
  • 1 dl socker
  • 1/2 tsk salt
  • 0,5 tsk vaniljpulver
  • 2 st ägg
  • 0,5 dl kakao
  • 110 g surdegsgrund se anteckningar

Chokladganache

  • 200 g mörk choklad
  • 2 dl vispgrädde

Instruktioner

Chokladganache

  • Börja med att göra chokladganachen eftersom dem behöver stå och vila ett tag för att tjockna.
  • Hacka chokladen grovt. Värm upp grädden i en kastrull och när dem precis börjar sjuda tar du av den från plattan och rör ner chokladen.
  • Fortsätt röra tills chokladen smält helt och det är en jämn och len kräm. Det kan ta ett tag för allt att gå ihop och om det skulle kännas som att det verkligen inte smälter så kan du värma ganachen lite på låg värme samtidigt som du rör, men se till att det inte kokar eller bränner vid!
  • När att gått ihop och är en jämn och glansig kräm kan du ställa undan kastrullen och låta den svalna och tjockna, det kan ta upp till tre timmar.

Surdegsbrownies

  • Smält choklad och smör över vattenbad under omrörning. När allt är smält rör du ner socker, salt, vaniljsocker och kakao.
  • Vispa ner ett ägg i taget i smeten och vänd sedan ner den överblivna surdegen.
  • Smörj en form, cirka 20x20cm och klä den med bakplåtspapper. Häll i smeten i formen och grädda i cirka 30 minuter i 175°C. Kakan ska vara lite kladdig. Ta ut och låt svalna i formen.
  • När brownien har svalnat och chokladganachen har tjocknat så kan du breda på ganachen över brownien. Ställ in en stund i kylen så att allt stelnar så blir det lättare att skära den snyggt. Skär i nio bitar och servera.

Anteckning

Med överbliven surdeg menas det du annars skulle kassera när du matar surdegen. Det behöver alltså inte vara surdeg som precis blivit matad vilket man använder för bröd, utan det går bra att använda omatad surdeg så länge den fortfarande luktar gott och inte stått omatad för länge.
Jag tycker det brukar fungera bra med surdeg som inte matats på 1-2 veckor och fått stå orörd i kylskåpet. Om din surdeg är äldre än så kan den vara för sur för det här receptet. 
Author: Danielle
Måltid: Fika