Blanda vetemjöl, socker, bakpulver, salt och kardemumma i en skål. Tärna smöret, det ska vara kylskåpskallt, och blanda ner det i mjölblandningen. Smula i hop det tills det blir en sandig konsistens och smöret är fin fördelat.
Blanda samman surdegsgrunden och ägget. Häll ner det i mjölblandningen och blanda ihop. Innan det går ihop, häll ut det på bänken och tryck ihop det så degen precis går ihop. Forma till en rund platta.
Om du vill grädda samma dag:
Plasta in degen när det är formad i en rund platta och lägg den i kylskåpet ca 30 min. Den behöver bli kylskåpskall så att smöret är kallt när de gräddas. Då blir det riktigt frasiga och goda. När du ska grädda, ta fram och dela i sex tårtbitar. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med mjölk och strö över socker. Grädda i 200 grader i cirka 20-25 minuter.
Om du vill grädda direkt från frysen:
Det går också bra att frysa degen och sedan grädda sconsen direkt fryn frysen. Dela degen i sex tårtbitar. Plasta in i plastfolie och lägg i frysen. Det är viktigt att du lägger bakpapper mellan varje scones ifall du plastar in flera bitar tillsammans. Vid gräddning, plocka upp så många bitar du vill ha och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med mjölk och strö över socker. Grädda i 200 grader i cirka 25-30 minuter.