När det blåser kallt och snön ligger vit på marken blir jag alltid extra sugen på varma soppor till middag. Det är något speciellt hemtrevligt med att servera soppa tycker jag. Det kan ju dock lätt bli lite tråkigt om man inte har några tillbehör, som ett gott hembakat bröd till exempel. Men att baka bröd tar tid och en vanlig vardag är det inte något man har mängder av direkt så då behövs ett bröd som är snabbt och enkelt att baka. Då går jästbröd bort. Det här majsbrödet är därför bakat med bikarbonat för att det ska gå snabbt. Det håller inte riktigt lika bra som en jästbröd men serverar man det till middagen så går det mesta åt på en gång ändå. Det som blir kvar kan man frysa och spara till någon annan soppdag.
Det här är ett glutenfritt majsbröd. Vill man inte ha det glutenfritt går det såklart bra att byta ut det glutenfria mjölet mot vanligt vetemjöl och utesluta fiberhusken. Om man vill lyxa till det lite kan man också blanda ner 2 dl riven ost i smeten. Det går också att byta ut kryddorna i all oändlighet. Jag har kryddat mitt med paprikapulver och chiliflakes men det är säkert också gott med timjan eller oregano. Jag serverade mitt bröd tillsammans med en stark Linssoppa men jag tror det hade passat ypperligt ihop med Tacosoppa eller någon annan typ av köttfärssoppa också i den här kryddningen. Jag bakade mitt bröd i min gjutjärnspanna som jag hittat på loppis. Men har man inte en sådan går det lika bra att baka brödet i en springform med löstagbar kant.
Majsbröd i gjutjärnspanna
Ingredienser
- 2,5 dl majsmjöl
- 2,5 dl glutenfri mjölmix
- 0,5 msk fiberhusk
- 1 tsk bikarbonat
- 1 tsk salt
- 0,5 tsk svartpeppar
- 1 tsk paprikapulver
- 0,5 tsk chiliflakes
- 3,5 dl yoghurt
- 2 st ägg
- 140 g majskorn
- smör, till pannan
Instruktioner
- Blanda samman majsmjöl, glutenfritt mjöl och fiberhusk i en stor skål. Tillsätt kryddor, salt och bikarbonat. Gör en grop i mitten av alla torra ingredienser och häll i yoghurt och ägg. Blanda ihop allt till en jämn smet. Tillsätt majskornen och blanda ner dem försiktigt. Smörj en gjutjärnspanna med smör. Häll i smeten i pannan och grädda i 200 grader i 25-30 minuter. Brödet ska ha fått fin färg och en sticka ska komma ut ren. Låt svalna lite i formen innan servering.
Majsbröd är så himla gott till en varm kryddig chiligryta, blev så sugen på det nu!
Vad för typ av majskorn ska man använda?
Du kan använda majskorn på burk eller frysta som du tinat i lite ljummet vatten.