Är det inte helt underbart att känna doften av nybakat bröd hemma? Jag är smått besatt av bakdofter överhuvudtaget, men bröd är en favorit. Det luktar så hälsosamt, konstigt nog. Antagligen associerar jag hembakat bröd med hälsosamma matval och det stämmer ju allt som oftast. Den enda bakdoften jag på rak arm kan komma på som jag inte gillar är Mandelkubbar. Hjorthornssalt doftar helt enkelt riktigt, riktigt äckligt. Om jag inte visste att de är så sjukt goda och bara doftar äckligt när de är inne i ugnen så skulle jag nog aldrig baka dem.
Men, bröd var det ju denna gången. Jag tycker det är värt tiden att baka eget bröd och lägga i frysen. Det blir både godare och så vet du precis vad som är i, inga hemligheter. Dessa Äppelbröd ska kalljäsa i kylskåpet över natten och de blir hur goda som helst. Jag skulle rekommendera ett lite krispigare äpple till dessa. Prova gärna Granny Smith, Pink Lady eller Fuji. De har fast fruktkött och är lite syrliga i smaken vilket passar perfekt i allt bakat.
Kalljästa äppelbröd
Ingredienser
- 5 dl kallt vatten
- 0,5 pkt jäst, 25 g
- 2 st äpple, fint tärnade
- 5 dl rågsikt
- 3 tsk salt
- 5-6 dl vetemjöl
Instruktioner
- Rör ut jästen i vattnet och tillsätt övriga ingredienser. Knåda ordentligt i matberedaren, minst 5 minuter. Täck bunken med plastfolie och ställ att jäsa i kylskåpet över natten.
- Baka ut degen, den räcker till 6-8 st bröd. Lägg dem på en plåt täckt med bakplåtspapper. Pensla bröden med vatten och strö över havregryn och solrosfrön, snitta dem med en vass kniv. Låt jäsa under bakduk i cirka 1 timme. Sätt ugnen på högsta värme. Ställ in bröden och sänk till 180 grader. Grädda i cirka 25 minuter.
Så gott , gillar verkligen när det är äpplen i bröd, brukar ha det och valnötter ihop, så gott :-), perfekt med kalljästa bröd för då får man nybakat till frukost
Åh vad goda dom ser ut! Spännande med äpple i. Har aldrig provat kalljästa bullar… men det verkar ju perfekt att ha till frukost nästa dag.
Perfekt med nalljästa bröd. Nybakt bröd till frukost är ju så gott.