Morotsbröd

Betyg: 0.00
(0)
5 augusti, 2011

Jag har länge gått och funderat på vad det är med brödbakning som får andra att tycka att man är riktigt huslig. Jag älskar att prata mat med andra och jag kan lätt sitta en timme och diskutera olika goda maträtter jag ätit eller vill prova. Det kan bli ganska livliga diskussioner och jag har också turen att omge mig med många vänner som tycker det är trevligt att laga mat från grunden vilket är en stor fördel i diskussioner som dessa. De vet ju att jag bakar mycket och är ständiga försökskaniner men vad som är roligt är hur de, och andra jag pratar mat med, reagerar olika på VAD jag bakar.

Om jag bakar cupcakes och dekorerar fint med handgjorda blommor så är de såklart fantastiska men det är när jag berättar att jag bakar i princip allt mitt bröd själv som många tappar hakan. Det tycker jag är lite konstigt. Varför ses man som mer huslig om man bakar allt bröd än om man bakar alla kakor? Visst, det kan ju säkert bero på att vi äter mer bröd än kakor (eller borde kanske) och det därför är ett större åtagande att baka allt sitt bröd. Men jag tror faktiskt att det mest beror på att det är så enkelt att köpa bröd i affären. Det är enkelt och bröden är goda, varför anstränga sig? MEN, då ska man smaka på riktigt gott hembakat bröd, det slår alla färdiga brödlimpor med hästlängder! Dessutom behöver det inte vara så jobbigt. Här kommer receptet på ett enkelt och saftigt bröd som smakar riktigt gott. Det har en härlig sälta på skorpan som gifter sig riktigt snyggt med den lite sötare smaken som morötterna ger. Mycket väl värt det extra besväret utöver det att plocka ner en limpa i kundkorgen, jag lovar.

Morotsbröd

Inget betyg än
Portioner 3 limpor

Ingredienser
  

  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 25 g smör
  • 2 tsk salt
  • 2 msk honung
  • 3 dl morötter, finrivna
  • 4 dl grahamsmjöl
  • 4 dl rågmjöl, fint
  • 6 dl vetemjöl

Pensling

  • 1 st ägg
  • solroskärnor
  • flingsalt

Instruktioner

  • Värm smöret och mjölken tills det är fingervarmt, ca 37℃. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt den varma mjölkblandningen och vispa tills jästen löst upp sig.
  • Tillsätt rivna morötter, honung och salt till jästbalndningen och vispa ihop det. Häll i de tre olika mjölsorterna lite i taget och blanda samma till en smidigt men kladdig deg. Om degen känns lite för lös så kan du knåda i lite mer vetemjöl. Vätskan i morötterna kan påverka hur mycket mjöl du kan komma att behöva.
  • Låt stå och jäsa i 30-45 minuter.
  • Stjälp ut degen på ett mjölad bakbord när det jäst till ungefär dubbelstorlek. Dela den i tre delar och forma dem till lite mindre, runda bröd. Lägg bröden på plåt täckt med bakplåtspapper. De kan flyta ut lite så lägg dem på flera plåtar om det känns trångt. Täck med en ren bakhandduk och låt jäsa ytterligare i 30 minuter.
  • Värm under tiden upp ugnen till 225℃.
  • Pensla bröden med uppvispat ägg och strö över solroskärnor och flingsalt. Grädda dem i cirka 20 minuter tills de fått fin färg.
Författare: Danielle
Dela

Skriv en kommentar

  1. Hembakat bröd är det bästa och detta bröd ser väldigt gott ut! Solrosfrön ger en god smak.

  2. Sant, det är en helt annan reaktion på det! Jag tror att det kan ha att göra med att man ofta behöver en hel del tid för att baka bröd, det ska jäsa, knådas, jäsa igen… Dessutom vill man gärna ha det nygräddat på morgonen, så många som bakar sitt bröd gör det tidigt (INTE JAG). Jag vet inte… Det anses väl vara lite onödigt när de flesta köper sitt bröd, men du har så rätt, det är både godare OCH i längden billigare att baka det bröd man använder! Ditt ser jättegott ut, jag älskar morötter i bröd, det blir så saftigt <3

  3. Jag känner igen reaktionen. Jag älskar att baka… både tårtor, cupcakes, kakor och matbröd. Kanske ses ses tårtor och cupcakes som ”konstnärligt” och matbröd som ”praktiskt och bra”, jag vet inte. För mig är det roligt vilket som 🙂

  4. Känner så igen reaktionerna! Speciellt när man som småbarnsfamilj med ena jobbandes heltid och den andre (jag) pluggar heltid med sonen hemma säger att det enda bröd man öper är hårdbröd, folk blir som paralyserade!

    Men största reaktionen jag fått var av min granne som vet hur mycket jag bakar, att jag gör allt från grunden osv blir HELT chockad när jag sitter ute på gräset och fotar lite saft, marmelad och gelé jag gjort! Hon vart så chockad att hon gick inte och hämtade karln sin! Fast det kanske inte är så vanligt att 22åringar gör sånt? (eller ens vet att man kan..) Men jag hoppas iaf att det är på g tillbaka, och det verkar det ju 🙂

  5. Hanna,
    Vad roligt att höra att du gillar vad jag skriver, jag blir så glad då! Självklart kan du ha inne brödet längre än 20 min. Det låter som att det fick lite för lite gräddningstid. Alla ugnar är olika så gräddningnstiderna är alltid relativa. Brödet är klart när det låter ihåligt ifall du knackar på botten av det. Det går jättebra att baka bröd utan maskin men då får du arbeta degen ordentligt för hand. Vi snackar MINST 10 minuter. Men jag tror mest att brödet blev degigt pga att det inte var riktigt färdigt. Prova att grädda det lite längre och lär känna hur just din ugn fungerar. Lycka till!

  6. Hej!
    Tack för en underbar blogg! Brukar inte fastna i bakbloggar då jag inte ”haft tid” för sånt. Men jag gillar att du skriver lite mer allmän info och bra tips + fina bilder. Så dig kommer jag att börja följa nu!
    Hur som helst, passar på att fråga när jag ändå skriver: jag gjorde morotsbrödet igår, jättegott, men det blev lite för degigt. Har du några tips på hur man får brödet mer luftigt? (har ingen bakmaskin). Eller kan det stå inne längre än 20 min bara? Tack på förhand!

  7. Hallå!
    Snodde detta recept från dig, limporna är just nu på jäsning för andra gången! Har länge letat efter ett gott morotsbröd och provat mig fram många gånger! Tycker om blandningen på råg, vete och graham!
    Slängde i några valnötter i mina bröd med:P Får vi se vart det leder!

    Kramar Sofie

  8. Hej!
    Jag tänkte baka detta bröd, men undrar om det går att göra dem som frallor istället? Tänker att det är smidigt att frysa in och plocka fram en och en 🙂
    Något jag ska tänka på? Hur länge i ugnen?

    /Micaela

    1. Den här degen är ganska lös, men det ska nog gå bra att göra frallor av den. Jag skulle gissa på runt 10 minuter i ugnen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Like
Close
Close