10 efterrätter i glas

24 mars, 2024

Att servera efterrätten i glas är både ett praktiskt och snyggt avslut på middagen oavsett antalet gäster. Det är också ofta väldigt vackert och effektfullt med lager i olika färger som verkligen kommer till sin rätt i ett genomskinligt glas. De allra flesta recept på efterrätter i glas görs också bäst i förväg vilket gör att det är snabbt och smidigt att servera.

Individuella portioner gör också att det är lätt att räkna ut hur mycket som behövs för att alla gäster ska få och du slipper allt krångel och kladd med att skära och servera. Det är också enkelt att justera individuella glas efter allergier eller kostpreferenser.

Det finns många olika typer av efterrätter som passar att servera i glas, en del kräver mer tid och förberedelse, andra är snabba och väldigt enkla att göra. Här hittar du alla mina recept på efterrätter i glas:

mousse med citronsmak i glas
Enkel citronmousse
En väldigt enkel och snabb citronmousse som tillsammans med krossade digistivekex blir en trevlig dessert utan massa krångel.
Till receptet
pannacotta med passionsfrukt
Vaniljpannacotta med passionsfruktsspegel
En len och krämig vaniljpannacotta toppas med en fräsch passionsfruktsgelé. En perfekt efterrätt att förbereda och en god avslutning på middagen.
Till receptet
mousse med karamelliserad mjölk
Dulce de leche-mousse
En enkel och fluffig mousse med smak av dulce de leche som ger en söt och god kolasmak. Toppa gärna me hackad mörk choklad eller rostade hasselnötter.
Till receptet
cheesecakemousse med vitchoklad i glas på fot toppade med blåbär
Cheesecakemousse med vit choklad
En enkel och fräsch dessert som går bra att förbereda. Servera med valfria bär.
Till receptet

Tips för att lyckas med efterrätter i glas

  1. Fokusera på olika texturer i efterrätten för att få en trevlig upplevelse. Något lent och krämigt behöver lite crunch från t.ex. nötter, kexsmulor eller liknande.
  2. Förutom något crunchigt kan du dekorera med färska frukter, bär, hackad choklad eller citrusskal.
  3. Du behöver inta använda samma typ av glas för varje gäst, det är lika effektfullt att blanda olika typer av glas så länge de är någorlunda samma storlek så det är lätt att portionera ut rätt mängd i glaset.
  4. Du kan hitta väldigt fina och billiga glas på loppis eller second hand som passar perfekt att servera efterrätt i. Men det finns också billiga glas att köpa på t.ex. IKEA eller liknande om du vill ha samma form på glasen.
  5. För riktigt många gäster går det lika bra att göra de här efterrätterna i plastglas. Var försiktigt när du häller i varm pannacotta bara, låt den gärna svalna lite innan du häller den i plastglaset. Plastglasen är också enkla att förvara många i kylen. Lägg en kartongbit ovanför första lagret så kan du stapla ett till ovanpå.
  6. Du kan också göra en buffé av efterrätter genom att göra mindre portioner i snaps- eller likörglas. Då kan gästerna själva välja vilka sorter de vill testa. Det ser också riktigt maffigt ut på dessertbordet utan att det kräver speciellt mycket mer jobb än om du gjort den i större glas.
Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close
Close