Går det att frysa smörkräm?

16 augusti, 2012

Smörkräm är en favorit när det kommer till frosting för både cupcakes och tårtor. Den är enkelt att spritsa snyggt, håller formen bra och smakar gudomligt gott. Följ min steg för steg guide till marängsmörkräm för en fantastisk smörkräm som går att smaksätta på många olika sätt. 

Men ibland blir det smörkräm över eller så kanske du vill kunna förbereda smörkräm till ett större bakprojekt och då är det så himla bra att smörkräm går så bra att frysa. Jag fryser ofta smörkräm som blivit över efter att jag dekorerat tårtor eller cupcakes. Det påverkar varken konsistens eller smak på smörkrämen så länge man tinar och vispar upp den rätt efter att den varit fryst. 

Förvara smörkräm i frysen

Det är enkelt att frysa smörkräm. Jag gillar att använda zip-påsar eftersom de ofta är gjorda av lite tjockare och mer stabil plast. De är också lättare att trycka ut frostingen platt i en zip-påse vilket gör dem både enklare att stapla i frysen och mycket lättare att tina. Om du inte vill använda plastpåsar så går det såklart bra med en fryssäker låda med lock också, men den kan ta längre tid att tina.

Ta den smörkräm du vill frysa och lägg i zip-påsen, tryck ut den ordentligt i de nedre hörnen på påsen och platta till den. Förslut påsen så att det bara är en liten öppning kvar och tryck ut så mycket luft du kan. Forma påsen till ett platt, fyrkantigt paket och märk påsen med en vattenfast penna. Sen är det bara att lägga den på ett platt ställe i frysen. När den fryst helt kan den förvaras stående också för att ta mindre plats. Smörkräm håller sig i flera månader i frysen.

marängsmörkräm i en zip-påse

Tina och använda fryst smörkräm

När det är dags att använda smörkrämen plockar man upp den ur frysen och låter den tina i rumstemperatur. Det går inte att använda smörkräm direkt från frysen, utan den måste vispas upp på nytt igen för att gå att spritsa eller breda snyggt på cupcakes eller tårtor. 

Temperaturen på smörkrämen är därför jätteviktig. För att tina den lite snabbare kan jag ibland lägga påsen i en skål med ljummet vatten, men det är viktigt att se till att inte vatten kommer in i påsen och blandar sig med smörkrämen. 

Om smörkrämen är för kall när den vispas kommer den skära sig och det går inte att få den krämig. Men oroa dig inte, det går lätt att lösa! Ta en liten del, cirka en deciliter, och värm försiktigt i en kastrull på spisen under omrörning och på låg temperatur. Så fort smörkrämen blivit rinnande utan klumpar, häll tillbaka den tillsammans med resten av smörkrämen och vispa på medellåg hastighet. Det här steget kan upprepas flera gånger tills smörkrämen fått rätt temperatur för att gå ihop till en jämn och fluffig kräm. 

När smörkrämen är uppvispad och fått en mjuk och fluffig konsistens är det bara att spritsa eller breda ut den som vanligt.

Dela

Skriv en kommentar

  1. Bra tips! Har du något bra grundrecept på smörkräm som man sedan kan smaksätta som man vill?:)

  2. Perfekt, precis vad jag letade efter! 🙂

  3. Ulrika Engelbrecht says:

    Tack för ett toppen tips!

  4. Marie Eriksson says:

    Kan man frysa rosor om man gör det av marängsmörkräm ?

    1. Hej Marie,
      Jag har aldrig gjort det själv, men jag tror att det ska gå bra. Det finns de som fryser hela tårtor som är spritsade och så länge du inte behöver spritsa smörkrämen så borde det går bra och den kommer hålla formen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close
Close