Frysa pizzadeg

2 maj, 2022

Pizza har blivit en klassiker på helgen och med ett riktigt bra recept på hemgjord pizzadeg så kan man göra supergod pizza hemma när som helst. Men att göra en bra deg och låta den jäsa så länge som behövs är ibland inte något man har tid med en fredagskväll. Färdiga pizzakit och hemleveranser kan vara räddare i nöden, men tänk om du faktiskt kunde preppa pizzadegen eller bara ta tillvara på deg som blivit över?

Går det att frysa pizza?

Det går utmärkt att frysa pizzadeg gjord på jäst och den kommer jäsa precis som vanligt även efter att den varit fryst. Att frysa deg är ett jättebra sätt att förlänga livslängden på degen ifall du får lite över eller om du vill förbereda inför framtida pizzakvällar. 

Hur fryser du pizzadeg?

Låt degen jäsa som vanligt. När det är dags att baka ut den delar du upp den i bitar som är lagom stora för en pizza. Olja in degbitarna med lite olivolja så att de har ett tunt lager olja runt om. Snurra in dem i plastfolie och lägg dem sedan i en påse som du försluter ordentligt. 

De kommer expandera lite även i frysen så se till att du har plastat in dem ordentligt för att begränsa att de tar över hela frysen. Degen håller i några månader i frysen och det kan vara bra att märka upp degen med datum så att du har koll på när den är gjord.

Hur tinar du pizzadeg?

Plocka upp degen ur frysen och ta ur den ur plastfolien. Lägg den i en bunke och pudra över lite vetemjöl. Täck bunken med plastfolie och ställ in i kylskåpet i 8-12 timmar för att långsamt tina. Låt degen stå i rumstemperatur cirka 30 minuter innan det är dags att baka ut degen. Efter det bakar du ut den som vanligt.

Join the Conversation

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close
Close