3 enkla servettvikningar till dukningen

28 december, 2022

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Cervera.

Jag älskar att använda tygservetter. Det ger en så härlig textur till dukningen och med klassiska färger passar de att använda om och om igen i många år framöver. Men när man dukar fint till bjudningen så tryter ofta inspirationen när det kommer till servettvikningen. Här är tre enkla vikningar som går lätt och snabbt att göra!

Vad du behöver:

Tygservetter

Till servettvikningar blir det oftast bäst med tygservetter. Tygservetter är oftast gjorda i lin, bomull eller en blandning mellan båda. Jag föredrar själv servetter som innehåller lin eftersom jag gillar den lite mer rustika strukturen.

Tvätta alltid servetterna inna första användning. Stryk dem med ånga och om du vill ha en riktigt krispig vikning så kan du använda lite stärkelsespray när du stryker så får de lite mer stabilitet. Tygsevetter går att använda om och om igen i många år, det är bara att tvätta dem i tvättmaskinen mellan varje gång.

Det är en liten investering till en början, så välj en klassisk färg som går bra ihop med ditt porslin och din inredning. Ibland kan man hitta äldre tygservetter på loppis. De är inte alltid helt fyrkantiga, men om man är lite pysslig kan man fålla om dem själv med symaskin. Många vikningar går att göra med pappersservetter, men välj i så fall en sort som har samma färg på båda sidor och gärna en lite tjockare variant.

Servettringar

För Rosettvikningen behöver du servettringar för att hålla allt på plats. Det finns också många andra vikningar där servettringar behövs så om du gillar att duka fint kan det vara en rolig detalj att samla på sig. Du kan ofta hitta servettringar på loppis, så håll utkik efter dem där! De finns i många olika former och material, som metall, glas, läder och trä.

Ros

Linneservett på tallrik vikt som en ros

En ros passar perfekt om du har en liten skål eller assiett i din dukning. Det kan kännas lite tomt om du lägger den ensam på en större mattallrik. Den är enkel och snabb att vika/rulla och tar inte så stor plats när den väl är klar. Den är inte heller lika känslig, så dessa kan gå bra att vika i förhand och lägga i en låda utan att det skrynklar eller blir förstörda.

Rosett

Linneservett på en tallrik vikt som en rosett

En rosett är väldigt enkel att vika ihop och ett kul sätt att använda servettringar till dukningen. Dessa är också, precis som rosorna, inte lika känsliga och blir inte förstörda om du viker dem i förväg och lägger dem i en låda. Det är lite trixigt att få över servettringen till mitten av rosetten, men med lite lirkande så går det!

Krona

Linneservett på en tallrik vikt som en krona

Den här klassiska kronan är en maffigare servettvikning som är snygg att ställa på tallriken. Den tar lite mer plats och är lite känsligare, så dessa viker du bäst på plats och ställer upp dem direkt vid dukningen. De blir också snyggare om servetterna är nystrukna och kanske till och med stärkelsespray för att få riktigt krispiga vikningar.

Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close
Close