Rabarbermuffins med crumble

Betyg: 0.00
(0)
22 juni, 2024

Sommar och sol betyder också att rabarber är i säsong och det är något jag längtar efter varje år, för vad är inte godare än en rabarberpaj? Det kanske skulle vara dessa rabarbermuffins som med sin krispiga crumble-topping blir lite som en rabarberpaj i muffinsformat. Perfekt att ha med på utflykten eller trädgårdsfikat!

Vad är crumble?

Crumble är en härlig smuldeg som oftast används som topping på olika bakverk, som pajer och muffins. Det är en blandning av mjöl, socker och smör som tillsammans skapar en krispig och gyllenbrun yta när den bakas. Tänk dig att ta en tugga av en saftig muffin och sedan få ett härligt knaprigt lager på toppen – det är precis vad crumble gör! Det bästa är att den är superenkel att göra och ger dina bakverk en extra dimension av smak och textur.

Den går också utmärkt att smaksätta med olika kryddor. Jag älskar att göra med kardemumma eller kanel. Men bara vanilj är också jättegott och vill du har något mer syrligt så är rivet citron- eller limeskal också trevligt.

Förbereda rabarber

Att förbereda rabarber för bakning är enkelt och gör stor skillnad för dina bakverk. Börja med att skölja rabarberstjälkarna noggrant under kallt vatten för att få bort eventuell smuts. Skär sedan bort de torra ändarna och skär du rabarbern i små, jämna bitar – ungefär 1-2 centimeter stora. Då bakas de jämnt och sprida sin syrliga smak genom hela muffinsen.

Behöver man skala rabarber?

Senare på säsongen kan man ibland behöva skala sin rabarber för de kan bli trådiga ju större de vuxit till sig och ju äldre stjälken är. Men om du har tunna och mjälla rabarber så behöver du oftast inte skala dem. Ta en liten kniv eller en grönsaksskalare och dra av det tunna, trådiga yttre lagret från stjälkarna. Börja i ena änden av stjälken, skär ett litet snitt och dra sedan av det yttre skalet längs med stjälken. Du kan också använda en grönsaksskalare för att få bort ytterskalet snabbt och enkelt.

Behöver man söta och reda rabarber?

Rabarber kan vara ganska syrlig, så om du vill kan du strö över lite socker och låta bitarna dra i några minuter innan du blandar dem i smeten. Detta tar bort en del av den intensiva syran och gör rabarbern ännu godare i dina muffins. Rabarber brukar också vattna sig ganska mycket när de bakas. Därför är det bra att blanda dem med 1 tsk potatismjöl eller majstärkelse innan du vänder ner dem i smeten. Det hjälper det till att binda upp vätskan så dina muffins inte blir för blöta.

Förvaring och återuppvärmning

För att hålla dina rabarbermuffins med crumble fräscha, låt dem svalna helt innan förvaring. Förvara dem i en lufttät behållare i rumstemperatur i upp till två dagar eller i kylskåp i upp till en vecka. För längre förvaring, frys muffinsarna i en fryssäker påse eller behållare i upp till tre månader.

Återuppvärmning görs bäst i mikrovågsugn i 10-30 sekunder beroende på temperaturen de förvarats i, eller i ugn på 150°C i 5-20 minuter tills de är genomvarma och har återfått sin nybakade känsla. Hur länge de behöver värmas beror på hur du förvarat dem. Rumstempererade muffins behöver bara några minuter i ugnen och några få sekunder i mikrovågsugnen, medan frysta kan behöva längre tid. Om du värmer muffins som varit i frysen i ugnen kan det bland vara bra att lägga in dem i aluminiumfolie så att de inte blir brända på toppen.

Rabarbermuffins med smultopping

Rabarbermuffins med crumble

Rabarbermuffins med crumble är saftiga och sötsyrliga muffins toppade med en krispig smuldeg. Perfekta för sommarens fika, med en underbar balans mellan mjukhet och crunch.
Portioner 12 stycken
Förberedelser 20 minuter
Tillagningstid 25 minuter
Total tid 45 minuter

Ingredienser
  

  • 125 g smör osaltat
  • 4,5 dl vetemjöl
  • 1,25 dl socker
  • 3 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk salt
  • 1 st ägg
  • 1 dl yoghurt grekisk
  • 1,5 dl mjölk
  • 150-200 g rabarber
  • socker till rabarber
  • 1 tsk potatismjöl

Crumble-topping

  • 100 g smör osaltat och smält
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 dl farinsocker
  • 0,5 dl socker
  • 1 msk kanel mald
  • 0,5 tsk salt

Instruktioner
 

  • Smält smöret till toppingen och ställ det åt sidan. Blanda samman resterande ingredienser till crumblen i en bunke. Tillsätt smöret och rör ihop det till en smulig deg. Ställ åt sidan.
  • Smält smöret till muffinsen och ställ åt sidan. Blanda samman alla torra ingredienser i en bunke. Vispa ihop ägg, yoghurt, mjölk och smält smör i en annan bunke. Det är viktigt att smöret svalnat innan det vispas ned så att det inte äggen tillagas och blir klumpiga. Häll de blöta ingredienserna i bunken med torra ingredienser och vänd försiktigt ihop med en slickepott tills allt precis blandat sig.
  • Skölj och skär rabarbern i 1-2 cm tjocka skivor beroende på hur stora stjälkarna är. Sockra dem efter tycke och smak. 1 msk socker brukar bara rätt lagom men det beror också på hur syrliga dina rabarber är och hur syrlig smak du vill ha. Blanda de sockrade rabarberna med 1 tsk potatismjöl innan de vänds ner i muffinssmeten.
  • Ställ pappersformar i en muffinsplåt och fyll dem till 2/3. Strö över crumble och grädda i 175 grader i cirka 25 minuter. En sticka ska komma ut ren och muffinsen ska ha en gyllene färg. Låt svalna i plåten i cirka 10 minuter, ta sedan upp dem och låt svalna helt på galler.

Anteckning

Det går bra att byta ut kanelen i crumble-toppingen till kardemumma.
Författare: Danielle
Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close
Close