Jag har pratat om förtjänsterna för less is more otaliga gånger och jag är ett stort fan av enkelhet. Det ska vara recept som man förstår att läsa och baka. Det ska vara enkel men effektfull dekoration, man ska ju trots allt äta upp det sen ändå. Det ska vara enkla, rena smaker, jag gillar inte essenser. Enkelt, rent och snyggt, det är så jag vill ha det.
Ja, förutom när det kommer till smakkombinationer då. Där exploderar jag gärna i flera olika. Varför ska man hejda sig? Allt som är gott borde väl rimligtvis vara gott ihop också? Eller kanske inte. Nu fick jag lite rysningar när jag tänkte på vilka osmakliga kombinationer det skulle resultera i. Back on track. Jag har, med högst ovetenskaplig forskning och mycket erfarenhet, kommit fram till att tre smaker är det ultimata. Fler smaker än tre kan bli lite väl mycket av allt det goda i en liten kaka och två smaker kan i längden bli lite tråkigt. Ja, då ska vi ju inte ens tala om bara en smak. Hade jag bara bakat saker med bara en smak så hade bloggen för längesedan gått igenom allt. Men tre smaker är perfekt. Det ger oändligt många möjligheter och enligt mig balanserar de ofta perfekt med varandra.
Så, för att ni ska testa detta ypperliga baktips får ni här receptet på Chocolate Banana Cheesecake Muffins. Jag har sett att väderprognosen visar sol hela nästa vecka så en liten fika på balkongen eller så behöver ju en god följeslagare. This is it. De tre smakerna, choklad, banan och cheesecake balanserar varandra perfekt. Cheesecaken kommer med en krämighet, chokladen är lite lätt bitter och bananen i båda smeterna binder ihop dem och ger en god sötma. Tre är ett lika magiskt nummer i bakning som i sagorna.
Chocolate Banana Cheesecake Muffins
Ingredienser
Chokladsmet
- 3,5 dl vetemjöl
- 0,7 dl kakao
- 2,25 dl socker
- 1 tsk bikarbonat
- 0,5 tsk salt
- 2 st bananer, mosade
- 0,75 dl rapsolja
- 1 tsk vaniljsocker
Cheesecakesmet
- 200 g cream cheese
- 1 dl socker
- 1 st banan, mosad
- 1 st ägg
- 1 tsk vaniljsocker
- 100 g mörk choklad, grovt hackad
Instruktioner
- Mosa bananerna, vispa dem tillsammans med olja och socker. Vänd ner övriga ingredienserna och blanda samman till en jämn smet.
- Vispa cream cheese tills den är mjuk. Vispa ner socker, banan, ägg och vaniljsocker. Vispa till en jämn smet. Vänd ner den hackade chokladen.
- Ställ pappersformar i en muffinsplåt. Smeten räcker till cirka 18st muffins. Lägg först en klick chokladsmet i botten på varje form. Jag använde min Cookiescoop, den var perfekt. Men det motsvarar kanske 1 1/2msk. Skeda sedan över cheesecakesmeten. Se till att den hackade chokladen fördelas jämt. Grädda i 175 grader i 20-25 minuter. Låt svalna på galler.