Hallonmuffins med smul

Betyg: 0.00
(0)
16 juli, 2021

Muffins är alltid en favorit för mig att baka. Det var ändå med muffins som mitt stora intresse för att experimentera med smaker faktiskt började. När jag funderar på smakkombinationer som jag inte testat innan så händer det väldigt ofta att jag testar dem i just muffins eftersom jag vet precis hur det receptet fungerar.

Den här gången blev det inte någon ny smakkombination, hallon och kardemumma är en av mina absoluta favoriter. Kardemumma är ju gott tillsammans med nästan allt och hallon är de bästa bären som finns enligt mig. Dessa muffins blev otroligt saftiga och smulet på toppen ger dem också ett litet krisp som är så gott till. Hallonen är lagom syrliga eftersom de inte är sockrade och med den söta muffinssmeten och kryddigheten från kardemumman i smulet så blir det en fantastisk smaksensation.

Jag gillar när det är lite olika texturer i bakverk, det gör upplevelsen så himla mycket godare. Och det magiska talet är oftast tre. Tre texturer – kripsigt smul, saftig muffins och syltiga hallon. Tre smaker – kardemumma, hallon och smörigheten i själva muffinsen. Så gott!

hallonmuffins med smul

Muffins är också så himla bra för de kan man baka i förväg och förvara i frysen. Allra bäst blir de när de får tina långsamt i rumstemperatur, men det går såklart att tina dem både i microvågsugnen och i den vanliga ugnen (inlindade i folie) också.

Muffins står sig också bra under varma dagar utan att behöva ligga i kylen. Det gör dem perfekta att ha med på utflykten! Dessa fick faktiskt följa med på ett besök på djurparken. Eftersom de är så saftiga och smulet är lite känsligt så kan det vara bra att förvara dem i en låda så att de inte blir helt mosade i picknickkorgen.

Hallonmuffins med smul

Inget betyg än
Saftiga muffins fyllda med hallon och toppade med ett krispigt smul smaksatt med kardemumma.
Portioner 12 stycken
Förberedelser 20 minuter
Tillagningstid 25 minuter
Total tid 45 minuter

Ingredienser
  

  • 4,5 dl vetemjöl
  • 1,25 dl socker
  • 3 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk salt
  • 1 st ägg
  • 1 dl yoghurt, grekisk
  • 1,5 dl mjölk
  • 125 g smör, osaltat
  • 150 g hallon
  • 1 tsk potatismjöl

Smul för topping

  • 100 g smör, osaltat och smält
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 dl farinsocker
  • 0,5 dl socker
  • 1 msk kardemumma, mortlad eller mald
  • 0,5 tsk salt

Instruktioner

  • Smält smöret till toppingen och ställ det åt sidan. Blanda samman resterande ingredienser till smulet i en bunke. Tillsätt smöret och rör ihop det till en smulig deg. Ställ åt sidan.
  • Smält smöret och ställ åt sidan. Blanda samman alla torra ingredienser i en bunke. Vispa ihop ägg, yoghurt, mjölk och smält smör i en annan bunke. Det är viktigt att smöret svalnat innan det vispas ned så att det inte äggen tillagas och blir klumpiga. Häll de blöta ingredienserna i bunken med torra ingredienser och vänd försiktigt ihop med en slickepott tills allt precis blandat sig.
  • Om frusna hallon används, ta dem direkt från frysen och blanda dem med 1 tsk potatismjöl innan de vänds ner i muffinssmeten. Färska hallon kan vändas ned i smeten utan att blandas med potatismjöl innan. Ställ pappersformar i en muffinsplåt och fyll dem till 2/3. Strö över smul och grädda i 175 grader i cirka 25 minuter. En sticka ska komma ut ren och muffinsen ska ha en gyllene färg. Låt svalna i plåten i cirka 10 minuter, ta sedan upp dem och låt svalna helt på galler.
Författare: Danielle
Måltid: Fika
Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Like
Close
Close