Nu när det är så fint väder ute så vill i alla fall jag vara ute så mycket som möjligt. Tyvärr har det inte blivit så med renovering och tentor men jag hoppas ni andra tar vara på solljuset så mycket som möjligt! För att ge er ännu en orsak att vara ute och fika i vårsolen eller gå på picknick så kommer här ett recept på underbart goda Päronmuffins. Päronbitarna har marinerats i päronkonjak för extra smak men det gömmer sig också lite hackad mörk choklad i smeten. De är dessutom toppade med crumble, vilket jag tycker passar extra bra på muffins med päron och äpple. Supersmaskig kombination!
Päronmuffins med konjak och choklaf
Ingredienser
- 100 g smör, osaltat
- 2 st ägg
- 1,5 dl socker
- 2 dl mjölk
- 4 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 0,5 tsk salt
- 3 st päron, Conference
- 0,5 dl Xanté, päronkonjak
- 200 g mörk choklad, hackad
Crumble
- 75 g smör
- 2 dl havregryn
- 1 dl vetemjöl
- 1 tsk vaniljsocker
Instruktioner
- Skala och skär päronen i bitar. Lägg dem i en skål och blanda samman med konjaken. Låt stå någon timme i kylen täckt med plast. Smält smöret och ställ åt sidan för att svalna. Blanda samman alla torra ingredienser i en bunke och alla de blöta i en annan. Vänd försiktigt samman till en jämn smet, rör inte för mycket! Tillsätt de marinerade päronbitarna och den hackade chokladen.
- Smält smöret. Blanda samman med de andra ingredienserna till en smulig smet.
- Ställ pappersformar i en muffinsplåt. Fördela smeten i formarna och fyll dem till 2/3 med smet. Det räcker till cirka 15-20 st muffins. Smula crumble över varje muffins och ställ in plåten i ugnen. Grädda i cirka 20 minuter i 180 grader eller tills de fått fin färg och en sticka kommer ut ren. Ta upp muffinsarna ur plåten och ställ dem att svalna på galler.
Så gott det ser ut 🙂
Låter gott och crumble på toppen är pricken över i:et 🙂
Ser väldigt gott ut! Späannde och god smak!!