Chocolate Chip muffins

Betyg: 5.00
(1)
17 oktober, 2016

muffins med chokladknappar i träskål

Muffins var länge något jag förknippade med några torra, platta saker som vi bakade i hemkunskapen. Då var inte muffinsplåtar något som var vanligt att man hade hemma och pappersformarna höll inte riktigt måttet. Allt blev en platt kaka som inte var speciellt trevlig att titta på. Och receptet, ja det var ett helt vanligt sockerkaksrecept som man bara gräddade annorlunda. Inget ont i det, men saftiga och tjocka muffins får man inte.

Om man vill ha den där tjocka och mastigare effekten men fortfarande få en saftig muffins så är det väldigt viktigt att receptet är utformat därefter. Ett vanligt sockerkaksrecept innehåller inte tillräckligt med fett och vätska för att skapa den effekten. Jag brukar dela upp min vätska och köra ungefär hälften yoghurt, gräddfil eller filmjölk och hälften vanlig mjölk. Då får man in lite syra som brukar komplettera de söta smakerna på ett bra sätt och lite mer fett vilket hjälper till med saftigheten. 

Chocolate Chip Muffins

Chocolate Chip är en av mina absoluta favoritsmaker. Den är enkel men väldigt smakfull. Jag tycker det är viktigt att man använder choklad som man själv tycker om men min favorit är en blandning mellan mörk choklad och mjölkchoklad för en perfekt balans mellan sötma och mustig chokladsmak. Det är också viktigt att använda bra vanilj till smeten. Jag använder alltid ekologiskt vaniljpulver när jag bakar. Det är en pytteliten burk men eftersom det är riktig vanilj rakt igenom så är den betydligt mer potent i smaken jämfört med vaniljsocker. Lite räcker lång väg! 

Jag testade ett nytt grundrecept och det är både enkelt att göra och gav ett fantastiskt resultat! Men små förändringar kan man få flera olika goda smaker. Jag testbakade flera så stay tuned för mer muffins!

Chocolate Chip muffins

5 från 1 röst
Förberedelser 20 minuter
Tillagningstid 25 minuter

Ingredienser
  

  • 125 g smör osaltat och rumsvarmt
  • 2 dl socker
  • 2 st ägg
  • 1 dl yoghurt grekisk
  • 1 dl mjölk
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk bikarbonat
  • 1 nypa salt
  • 0,5 tsk vaniljpulver
  • 200-300 g hackad choklad valfri sort

Instruktioner
 

  • Vispa socker och smör mjukt och krämigt. Tillsätt ett ägg i taget och vispa till en jämn smet. Vispa ner yoghurten. Tillsätt mjölken lite i taget. Det gör inte så mycket om smöret klumpar sig lite, det rätar ut sig senare.
  • Blanda samman vetemjöl, bikarbonat, bakpulver och vaniljpulver i en skål. Vispa ihop det med en ballongvisp för att blanda samman och få bort klumpar. Tillsätt de blöta ingredienserna och blanda försiktigt ihop allt med en slickepott. Tillsätt chokladen och vänd ner den så att den blandar sig genom hela smeten.
  • Ställ pappersformar i en muffinsplåt. Fyll formarna 2/3, det går lätt och smidigt med en glasskopa som har en roterande arm. Grädda i 190 grader i cirka 25 minuter eller tills en sticka kommer ut ren. Låt svalna några minuter i formen och ta sedan ut dem och ställ dem att svalna på ett galler.
Författare: Danielle
Dela

Skriv en kommentar

  1. Emma Granberg says:

    Älskar receptet, blev supergoda muffins!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close
Close