Blåbärsmuffins med vit choklad

Betyg: 0.00
(0)
11 april, 2021

När jag var liten så var inte muffins så vanliga, de enda som fanns var i princip sockerkakssmet som bakats i vanliga pappersformar och därför flöt ut på plåten och blev rätt platta och torra. Sen började det komma mer influenser från USA och jag insåg att muffins kunde vara så mycket mer än torr sockerkaka. Bakning är verkligen kemi och med samma ingredienser, fast i andra mängder och ihoprörda på ett annat sätt så får man en helt annan struktur och känsla.

Muffins ska vara saftiga, lite mer kompakta och lätta att bryta i delar när man äter dem. Hemligheten ligger i att inte bara använda mjölk som vätska utan även yoghurt, crème fraîche eller gräddfil. För att få rätt konsistens ska man inte heller vispa ägg och socker tillsammans som man gör för sockerkaka. Muffins tycker jag att man bäst bakar genom att först blanda torra och blöta ingredienser var för sig och sedan försiktigt blanda ihop dem. Om man använder bär i smeten, som med dessa blåbärsmuffins, så kan man använda både färska och frysta bär. Med frysta bär brukar jag alltid blanda dem med en tesked potatismjöl eller maizena så blir de inte så blöta i smeten.

Blåbärsmuffins är en klassisk smak och jag adderade lite vit choklad för en extra kick i dessa muffins. Den vita chokladen smälter och gör dem extra saftiga och framhäver blåbärssmaken riktigt bra. En annan bra smak som passar bra ihop med blåbär är citron, så om du inte vill ha vit choklad så kan du byta ut den mot skalet från en citron och 1-2 msk citronsaft.

Muffins är absolut bäst samma dag som de bakats men de är också bra dagen efter. Jag brukar förvara dem i en plastpåse, men inte bara nedslängda för då kan de smulas sönder och trycka ihop varandra. Istället brukar jag lägga plastpåsen på bänken och ställa muffinsarna på rad i påsen. Sen snurrar jag öppningen och försluter med en påsklämma. Du håller de sig snyggast och godast. Om jag bara ska förvara muffinsarna en dag så brukar jag låta dem stå i rumstemperatur. Om du vill förvara dem längre än så så föreslår jag att du fryser dem.

Blåbärsmuffins med vit choklad

Inget betyg än
Portioner 12 stycken
Förberedelser 10 minuter
Tillagningstid 25 minuter
Total tid 35 minuter

Ingredienser
  

  • 4.5 dl vetemjöl
  • 1.25 dl socker
  • 3 tsk bakpulver
  • 0.5 tsk salt
  • 1 st ägg
  • 1 dl yoghurt, grekisk
  • 1.5 dl mjölk
  • 125 g smör, osaltat
  • 150 g blåbär
  • 1 tsk potatismjöl, (om frysta bär används)
  • 100 g vit choklad, grovt hackad

Instruktioner
 

  • Smält smöret och ställ åt sidan. Blanda samman alla torra ingredienser i en bunke. Vispa ihop ägg, yoghurt, mjölk och smält smör i en annan bunke. Det är viktigt att smöret svalnat innan det vispas ned så att det inte äggen tillagas och blir klumpiga. Häll de blöta ingredienserna i bunken med torra ingredienser och vänd försiktigt ihop med en slickepott tills allt precis blandat sig. Om frusna blåbär används, ta dem direkt från frysen och blanda dem med 1 tsk potatismjöl innan de vänds ner tillsammans med vit choklad i muffinssmeten. Färska blåbär kan vändas ned i smeten utan att blandas med potatismjöl innan. Ställ pappersformar i en muffinsplåt och fyll dem till 2/3. Grädda i 175 grader i cirka 25 minuter eller tills de fått en gyllene färg och en sticka kommer ut ren. Låt svalna 10 min i plåten, ta sedan försiktigt upp dem och låt svalna helt på galler. Dessa blåbärsmuffins går utmärkt att frysa.
Författare: Danielle
Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close
Close