Nyttiga frukostmuffins

Betyg: 0.00
(0)
6 januari, 2013
 

Nyttiga muffins 01

Äntligen! Jag älskar verkligen julen men det är faktiskt ganska skönt när den är över också. Igår när jag var och handlade på ICA så var hela blomsteravdelningen full med primulor och tulpanbuketter. Det är visst fler än jag som längtar efter våren med ljus och värme. Januari är alltid en riktigt hälsomånad. Alla ska helt plötsligt bli hälsosamma och gå ner de där extra kilona. Jag måste erkänna att jag dragits med lite i hela hälsovågen och egentligen försöker jag vara hälsosam hela resten av året också. Så de här muffinsarna som ni kommer få receptet på nu bakade jag faktiskt i november. Jag tyckte bara inte de passade så bra att lägga upp dem för ens nu.

Dessa muffins bakade jag för att ha något snabbt i frysen när jag är på språng och inte hinner laga en bra frukost. Det är så enkelt att antingen ta upp muffins ur frysen dagen innan och lägga dem att tina i kylen eller snabbt tina dem i mikrovågsugnen. De fungerade utmärkt att stoppa ner i väskan tillsammans med en thermoskopp kaffe för att avnjuta vid ett senare tillfälle. Och de var goda också! Jag förstår inte riktigt vitsen med att baka nyttiga saker som inte smakar gott. Det kan mycket väl bli gott även fast det är nyttigt, det ena behöver inte utesluta det andra.

Så om ni som jag behöver nyttiga alternativ till frukost och mellanmål för att inte svänga in på någon mack eller ett snabbmatställe och köpa färdiga frukostmackor med mer luft än substans, pröva dessa! Och ja, det är mandelmjöl i det här receptet. De innehåller nämligen inget vetemjöl, inget vitt socker och ingen mjölk. Om du är allergisk mot nötter kan du byta ut mandelmjölet mot sojamjöl eller något annat mjöl du gillar.

Nyttiga muffins 03
frukostmuffins

Nyttiga frukostmuffins

Inget betyg än
Portioner 15 st

Ingredienser
  

  • 2 dl fiberberikade havregryn
  • 1 dl mandelmjöl
  • 1 dl sojamjöl
  • 0,5 dl rismjöl
  • 0,5 dl majsmjöl, finmalt
  • 0,75 dl stevia
  • 1 msk bakpulver
  • 0,5 tsk bikarbonat
  • 1 nypa salt
  • 2 st bananer, mosade
  • 2 1/2 dl havremjölk
  • 1/2 dl rapsolja
  • 2 st ägg
  • 1 dl russin

Instruktioner
 

  • Blanda alla torra ingredienser i en skål. Mosa bananerna och lägg dem i en annan skål. Tillsätt havremjölk, rapsolja och ägg, vispa ihop till en jämn smet. Häll bananblandningen i skålen med de torre ingredienserna och rör om tills allt blandat sig. Blanda ner russinen. Smörj en muffinsplåt ordentligt med olja eller använd muffinsformar i silicon. Klicka ut smeten så att formarna fylls till cirka 2/3. Smeten räcker till ungefär 15st muffins. Grädda i 175 grader i cirka 25 minuter. En sticka ska komma ut ren när de är klara. Låt svalna en stund i plåten och vänd den sedan försiktigt upp och ned mot en skärbräda. Eller plocka försiktigt ut muffinsarna ur siliconformarna och låt dem svalna helt på galler. Lägg den i en bruk eller en påse och frys dem när de är helt kalla.
Författare: Danielle
Dela

Skriv en kommentar

  1. Vilken bra idé! Bakar nog dessa imorgon, men byter ut stevian mot strösocker eller hounung så att jag slipper handla 🙂

  2. Åh, dessa ska jag testa att baka nån gång !
    Tack för receptet:)

  3. om här låter verkligen goda och nyttiga!! Det receptet måste jag testa. 🙂

  4. Måste testas. Då jag har vänner som dietar och detta är ju sånt dem får äta. Tack för inspirationen

  5. Vilka fina muffins formar. dom ser inte ut att vara i papp, vart har du köpt dom?

    1. Nej, de är i silikon. Jag har faktiskt fått dem av en vän när hon tågluffade i Europa. Så jag har tyvärr inte en aning om vart de är köpta. De är väldigt smidiga i alla fall när det blir smet över som inte räcker till att fylla mer än någon extra muffins utöver muffisplåten. Känns onödigt att använda en hel plåt till när man kan ställa in enstaka formar och grädda dem samtidigt som muffinsplåten. De borde finnas något liknande att köpa i köksbutiker eller liknande här hemma i Sverige.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close
Close