Saftiga chokladmuffins

Betyg: 5.00
(4)
15 november, 2016

Jag har bakat så otroligt många satser med muffins genom åren. Det var länge mitt bästa sätt att koppla av och jag fyllde hela frysen med dessa saftiga chokladmuffins, chocolate chip muffins och blåbärsmuffins. Det var ett tag min pappa inte åt muffins för jag hade bakat dem så ofta.

Men det absolut värsta jag vet är sånna där torra ”kryddmuffins” som man, i alla fall på min tid, fick baka på hemkunskapen. Det var inte mer än sockerkakssmet smaksatt med kanel, kardemumma och ingefära. Inte hade man muffinsplåtar heller så de bakades i vanliga pappformar och flöt ut på plåten vilket gjorde dem både platta och torra.

Nej, det ska vara muffins i amerikansk stil som är höga, saftiga men inte så fluffiga. De ska gå att bryta i bitar och gärna ha extra grejer adderade, som chokladbitar i det här fallet. Dessutom tycker jag att de är mycket enklare att baka eftersom du inte behöver vispa något vitt och luftigt. Bara genom att blanda ihop i rätt ordning så får du en helt underbart saftig muffins som håller sig saftig länge.

chokladmuffins med chokladbitar

Mina bästa tips för saftiga muffins

Choklasmuffins har en tendens att lätt bli torra eftersom kakao är väldigt uttorkande ingrediens. För att kompenserar för det kan man behöva tänka på några saker:

Använd olja istället för smör

Smör innehåller vatten vilket kommer avdunsta under gräddningen och leder till att fukt försvinner ur muffinsen. Olja innehåller inte vatten och därför avdunstar inte fukt på samma sätt från muffins bakade med olja vilket gör att de håller sig saftigare. Använd en neutral olja som till exempel rapsolja så påverkas inte smaken på dina muffins.

Använd yoghurt, crème fraiche eller gräddfil istället för mjölk

Yoghurt, crème fraiche och gräddfil är alla tjockare en mjölk och innehåller mer protein och fett som kan hjälpa till att behålla fuktigheten i muffins. Mer fett och protein förbättrar både saftigheten och texturen på dina muffins. Tänk på det när du väljer vilken sort du ska använda. Lättare produkter med lägre fetthalt kommer inte ge samma resultat som produkter med högra fetthalt.

Använd inte elvispen

Den allra bästa texturen, som går att bryta i stora saftiga bitar, får du genom att skippa elvispen helt. Blanda torra och blöta ingredienser var för sig och vänd sedan försiktigt ner de blöta ingredienserna i de torra tills de precis gått ihop till en jämn smet. För att undvika övermixning kan du blanda ner chokladbitarna i de torra ingredienserna innan du blandar ihop allt så behöver du inte mixa smeten extra för att vända ner dem i efterhand.

chokladmuffins med chokladbitar

Saftiga chokladmuffins

5 från 4 röster
Saftiga och tjocka chokladmuffins med chokladbitar.
Servings 12 st
Förberedelser 10 minuter
Tillagningstid 25 minuter
Total tid 35 minuter

Ingredienser
  

  • 1,25 dl rapsolja
  • 2 dl socker
  • 2 st ägg
  • 1,5 dl yoghurt, grekisk
  • 0,5 dl mjölk
  • 3 dl vetemjöl
  • 0,5 dl kakao
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk bikarbonat
  • 1 nypa salt
  • 0,5 tsk vaniljpulver
  • 150 g mörk choklad, hackad

Instruktioner

  • Blanda olja, ägg, yoghurt och mjölk i en skål och vispa ihop det lätt så att allt blandar sig. Ställ åt sidan.
  • I en annan skål, blanda samman vetemjöl, socker, kakao, bikarbonat, bakpulver, salt och vaniljpulver i en skål. Vispa ihop det med ballongvispen för att blanda samman och få bort klumpar. Vänd ner den hackade chokladen. Tillsätt de blöta ingredienserna och blanda försiktigt ihop allt med en slickepott. Tillsätt chokladen och vänd ner den så att den blandar sig genom hela smeten.
  • Gör en liten grop i mitten av de torra ingredienserna och häll ner de blöta ingredienserna. Blanda samman försiktigt med en slickepott.
  • Ställ pappersformar i en muffinsplåt. Fyll formarna 2/3, det går lätt och smidigt med en glasskopa som har en roterande arm. Grädda i 175 grader i cirka 25 minuter eller tills en sticka kommer ut ren. Låt svalna några minuter i formen och ta sedan ut dem och ställ dem att svalna helt på ett galler.
Author: Danielle
Måltid: Fika
Dela

Skriv en kommentar

  1. Det står inget om när strösockret ska blandas i! Kanske inte spelar någon större roll, men det kan ju vara bra att det står med. Av egen erfarenhet vet jag nämligen nu att sockret annars helt kan glömmas bort 😅

    1. Hej Tina,
      Tack för att du uppmärksammade den missen! Sockret ska blandas ner tillsammans med de andra torra ingredienserna. Jag har uppdaterat receptet med det nu så det är tydligt.

      1. Hvorfor står der to kopper sukker? Hvor meget er det i gram? To kopper sukker, det er vel 400 gram?

      2. Hej Roya,
        Jag skriver de flesta av mina recept med deciliter eftersom inte alla har tillgång till en köksvåg. Om du har automatiskt översättning av sidan på kan det kanske bli lite galet i receptet. 1 dl socker motsvarar ca 90 gram, så två deciliter (som är den mängd det står i det här receptet) blir då 180 gram.

  2. Gjorde detta recept igår, minskade på sockret lite grann (0,5dl mindre) och använde creme fraiche…lätt den godaste muffinsen jag ätit! Hela familjen älskade den! Blev så saftigt och fluffigt och gott! Tack för receptet!

    Kan man använda samma recept för exempelvis annan smak på muffins? Ska man ändra något i ingredienserna då?

    1. Vad kul att ni gillade receptet och tack för att du delar med dig av dina justeringar! Du kan säkert använda det här receptet som en bas och byta ut kakao mot vetemjöl. Jag har inte testat att göra det själv, så det är inte säkert att det blir lika saftigt eftersom vetemjöl suger åt sig mer vätska än kakao.

      Jag brukar själv använda det här receptet som grund för andra smaker än choklad: https://heavenlycupcake.se/hallonmuffins-med-smul/ och om du vill baka med rapsolja (som ofta gör det ännu mer saftigt än smör i mjuka kakor!) och då använder du 1 dl rapsolja istället för 125g smör. Lycka till!

  3. Melanie says:

    Ahhhh du missade saltet, synd jag vet inte om det gjort skillnad för mig och min mamma när vi bakade liksom med smaken men det kanske inte skulle bli en så stor skillnad ändå🧐🤔🤨

    1. Danielle Författare says:

      Menar du i instruktionerna? För salt står i ingredienserna. Men jag ser att jag inte skrivit ut det tydligt i instruktionerna så det ändrar jag direkt! Smakmässigt så är det klart att det gör en liten skillnad men som med alltid med salthalt så är det ju väldigt individuellt hur mycket man tycker är lagom.

  4. Supergott. Gräddade bara i ca 15 min, det blev en kladdig grop i mitten – jättegott!

  5. Bia Krainski says:

    Jag använde gräddfil istället för yoghurt och de blev magiskt goda. Jag trodde att de skulle bli för söta men icke. Hade de i ugnen ca 25-26 min. Tack för ett fantastiskt recept.

  6. Det står ”1,5 dl mjölk” i detta recept men kan jag byta ut det mot gräddfil?

    1. Det bör gå bra, men det kan bli en tjock och kanske för kompakt smet när du gräddar dem. Så jag skulle bog behålla i alla fall 0,5 dl mjölk eller vatten (gräddfilen är fetare än mjölken så du kan använda vatten utan att det ska påverka konsistens och smak) så de får tillräckligt med vätska

5 from 4 votes

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Like 70
Close
Close