Skala och skär päronen i bitar. Lägg dem i en skål och blanda samman med konjaken. Låt stå någon timme i kylen täckt med plast. Smält smöret och ställ åt sidan för att svalna. Blanda samman alla torra ingredienser i en bunke och alla de blöta i en annan. Vänd försiktigt samman till en jämn smet, rör inte för mycket! Tillsätt de marinerade päronbitarna och den hackade chokladen.
Smält smöret. Blanda samman med de andra ingredienserna till en smulig smet.
Ställ pappersformar i en muffinsplåt. Fördela smeten i formarna och fyll dem till 2/3 med smet. Det räcker till cirka 15-20 st muffins. Smula crumble över varje muffins och ställ in plåten i ugnen. Grädda i cirka 20 minuter i 180 grader eller tills de fått fin färg och en sticka kommer ut ren. Ta upp muffinsarna ur plåten och ställ dem att svalna på galler.