Det är alltid lika roligt när jag serverar minicupcakes. Alla blir alltid lika glada över det lilla formatet för då behöver de inte klämma i sig lika mycket. (Trodde de ja) Sen smaskar de i sig sin minicupcake i en enda tugga och inser att de lurat sig själva. Det är klart att det inte räcker med en cupcake som man inte ens behöver bita i två delar! För att rädda situationen och samvetet kommer de alltid snabbt på att nu kan de ju ta två utan att skämmas, eller kanske tre, fyra. Det felar nästan aldrig. Jag drar av detta slutsatsen att det finns en anledning till att det finns en normal storlek och en ministorlek, och den är solklar.
Jag försöker att inte lura mig själv. Speciellt inte när dessa cupcakes är inspirerade av den amerikanska chokladkakan Devil’s Food Cake. De är nämligen djävulskt goda och en kommer aldrig vara nog. Jag lovar. Jag gör dem enbart i minivarianten för att de är så söta. De var också riktigt lyxiga snacks en fredagskväll i badkaret med tända ljus. Jag har nämligen kommit på att om man intalar sig att det är lyxsnacks så kommer man samvetsmässigt undan med att äta en till. Det krävdes hårda experiment för att komma fram till den slutsatsen. Men man offrar ju sig för konsten!

Devil's Food Mini Cupcakes
Ingredienser
- 50 g smör
- 1,5 dl socker
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 st ägg
- 1 dl varmt vatten
- 0,5 dl kakao
- 2,25 dl vetemjöl
- 1 nypa salt
- 1,5 tsk bakpulver
Chokladsmörkräm
- 50 g smör
- 1 dl kakao
- 3-4 dl florsocker
- 2 msk mjölk
Instruktioner
- Vispa det rumstempererade smöret och sockret mjukt och luftigt. Tillsätt ägget och vaniljsockret och vispa ordentligt till en jämn smet. Blanda samman det varma vattnet och kakaon i en skål. Vispa till det löst sig helt. Vispa sedan ner det i smeten. Sikta ner övriga ingredienser och vänd försiktigt ned dem tills allt blandat sig. Ställ pappersformar i en muffinsplåt och fyll dem till 3/4. Denna smeten räcker till cirka 24st minicupcakes eller 12st normalstora. Grädda den i 180 grader. Minivarianten i cirka 15 minuter och den normala varianten i cirka 25minuter. De är klara när en sticka kommer ut ren. Ta ut dem och låt svalna helt på galler.
Chokladsmörkräm
- Vispa smöret mjukt. Sikta ner kakao och florsocker, vispa ordentligt. Tillsätt mjölk till frostingen får rätt konsistens. Vispa länge till en luftig kräm. Spritsa eller bred på cupcakesen.
Miniformar kan du hitta på till exempel Kakburken.se, tartdecor.se eller på Lagerhouse där jag köpt dessa.
Vilken vacker cupcake. Jag har ännu inte provat devil’s food cake men det är bara en tidsfråga. 🙂
Men var hittar jag formar som passar till minimuffins?
åh vad fina:)
De ser jättegoda ut! Måste bara fråga om du använder dig av en muffinsplåt att ha formarna i under gräddningen? Och om plåten isåfall är av ’ministorlek’ eller den ’normala’?
Toppenfin blogg förresten! 🙂
Har så länge velat testa Devil’s food, då de verkar så sjukt goda! Vilken fin blomma du har på den också!
Matilda,
Till minicupcakesen har jag använt en miniplåt. Jag har försökt göra minicupcakes med dubbla formar och det fungerar någorlunda men det bästa är ändå att ha en plåt.
Åh, farligt gott! De där måste jag testa vid tillfälle!
Bakade dom för en vecka sedan och OJ så GODA och SNYGGA dom blev!!! Tror att det blir bak idag också…. ;D
ja hej deet e jag som var 11 år som skulle baka cupcakes ja dom här är väldigt söta men jag tängte ta en choklad muffins med en citron glasyr och grön caramell färg sen har jag små choklad bitar i och små stjärnor av guld låter det bra 🙂
Larissa,
Det blir säker jättebra. Tänk bara på att vanlig karamellfärg i frosting inte brukar bli så bra eftersom den är blir för rinnig. Om man vill färga frosting borde man istället använda pastafärger som man kan köpa på panduro, kakburken.se eller tartdekor.se
kan man ha lite karamell färg i blir det rinnit då . Bara nån drope
Du kan alltid testa att använda vanlig karamellfärg men jag tror att frostingen kommer att bli för rinnig och resultatet kommer inte att bli lika bra.
snälla svara men kan du inte hjälpa mig med bakningen
sen har du ett bageri och ps bästa bloggen men jag vet inte hur jag ska jöra med glasyren jag hinner inte käpa pastafärg eller vad det hetter 🙁 vad tycker du jag ska göra hjälp
Supergod verkligen! Gjorde cirka 1 ½ sats och fick ut 50 minicupcakes. De blev otroligt fina och smakade gudomligt. Jag hade en vit choklad och hallonfrosting för att bryta av lite mot chokladen och det blev toppen. Ett recept som jag kommer använda mig mycket av framtiden. Tack så mycket! 🙂
Sugergott verkligen! Gjorde lite större & la i never stop. Blev hur gott som helst, tack så mycket!
Hej har en fråga kan man göra det här receptet som vanliga muffins att man lägger smeten i stora former? 🙂 en annan fråga är om man behöver använda muffins plåt eller om man kan använda en vanlig platt plåt? Skit fin blogg!
Du kan absolut göra dessa i stora formar. Förläng gräddningstiden till 20-25 minuter. Jag rekommenderar alltid att baka i en muffinsplåt. Om man inte gör det kommer de inte få lika fin form utan flyta ut och bli ganska platta. Det kan ev gå att fuska med dubbla formar men det är inte heller lika effektivt.
Hej!
Jag har under ett tag nu letat efter ett bra recept med såna här cupcakes men det jag undrar är vad det är som gör dom till devil food cupcake? Jag har bakat cupcakes i flera år nu och det här receptet är nästan likadant som mina vanliga chokladcupcakes, är det någon skillnad?
Devil’s food är inte ett speciellt recept i sig (vad jag har sett i alla fall), utan det är kombinationen saftig chokladkaka och chokladfrosting. Jag har sett med peanutbutter frosting i och för sig. Men annars brukar det vara choklad på choklad som kallas Devil’s food. Jag kallar dem det för att jag gillar namnet och för att de påminner mig om de recept jag sett på Devil’s food cake.
Sjukt goda! Hade mina mini cupcakes i ugnen mellan 10-13minuter på 180grader,
Hej Danielle
Tror du dra funkar att frysa och i så fall med eller utan Smörkrämen på?
De fungerar att frysa båda två men var för sig. Smörkrämen behöver vispas upp igen för att bli riktigt god.
Alldeles för lite kakao om jag ska vara ärlig. Litade på receptet och gjorde en dubbel sats av själva muffinsen till ett viktigt event, visade sig att de var väldigt dumt för de smakade knappt något alls trots att vi följde receptet till punkt och pricka 🙁
Det var ju tråkigt att du känner så. Jag har aldrig varit med om att de inte smakat mycket choklad. Men det beror ju såklart på vilken kakao man använder också.
Måste man muffinform i ”plåt”
Går det att bara ha de minsta pappersformarna stående på en vanlig plåt?1
Jo, det går men de kan flyta ut en del då. Prova att ställa dubbla formar så kanske de håller bättre! Annars in du ju göra i vanlig plåt, då blir det ca 12st.