Cupcakes med kardemumma, choklad och nougat

Betyg: 0.00
(0)
21 november, 2011

Cupcakes är bland det bästa jag vet att baka vilket också resulterat i mängder med bakerfarenhet på området. Så mycket erfarenhet att pappa fortfarande ber om nåd varje gång jag jag försöker truga på honom några. Jag letar därför ständigt efter nya cupcakesoffer när jag nu slitit ut mina tidigare försökskaniner. I helgen tog jag därför min chans och slängde ihop en sats till några nya stackare.

Det som är så fantastiskt roligt med cupcakes är att det alltid ser himla komplicerat och proffsigt ut men egentligen kräver det inte speciellt mycket erfarenhet och talang för att få ihop något snyggt. Mina tips är att satsa på en enkel design och inte försöka sig på något extraordinärt som färgad frosting, sugerpastedekorationer och så vidare. Keep it simple. En enkel cupcake behöver inte alls se tråkig ut och det är mycket, mycket enklare att lyckas få den att se aptitlig ut ifall man inte har så mycket erfarenhet. Låt därför smakerna i cupcakesen tala för sig själva.

Här har jag bakat ett par enkla Kardemummacupcakes. Men för att tvista till dem lite extra har jag fyllt dem med en chokladsmörkräm. Jag brukar aldrig misslyckas med den, men den här gången var den lite svårflörtad. Det kan ha berott på att jag försökte ta en genväg och inte sikta ihop allt innan jag hällde ner det. Jag är urusel på att följa recept, till och med mina egna. Gör därför inte som jag. Den genvägen blev snabbt en omväg.

Då jag gillar att ha tre smaker på mina cupcakes toppade jag dem med världens enklaste nougatfrosting. Hur gott som helst, men så är det ju också mina tre absoluta favorit smaker. För att binda ihop utseendet med smakerna siktade jag över lite kakao. Enkelt men effektfullt. Dessa tre steg kan ju till en början se komplicerat ut och det smakar komplicerat. Men det är det inte. Stegen är i sig själva mycket enkla, det är bara att komma på att kombinera dem som ger det där lilla extra.

Chokladfyllda kardemummacupcakes toppade med nougat

Inget betyg än
Portioner 12 st

Ingredienser
  

  • 3 st ägg
  • 2,5 dl socker
  • 100 g smör
  • 1 dl mjölk
  • 1 tsk kardemumma, mortlad
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 nypa salt

Chokladsmörkräm

  • 50 g smör
  • 1 dl kakao
  • 3-4 dl florsocker
  • 2 msk mjölk

Nougatfrosting

  • 250 g nougat
  • 1 dl vispgrädde
  • 125 g smör

Instruktioner
 

  • Vispa ägg och socker pösigt och riktigt vitt. Smält smöret och blanda det med mjölken och kardemumman, häll det i ägg smeten. Sikta i mjöl, bakpulver och salt. Rör försiktigt ihop tills det precis blandat sig. Ställ formar i en muffinsplåt. Klicka ut smeten, räcker till minst 12st normalstora cupcakes. Tänk på att inte fylla dem för mycket för då rinner de över kanten. Grädda i 175 grader i cirka 20minuter. Låt svalna på galler.

Chokladsmörkräm

  • Vispa smöret mjukt. Sikta ner kakao och florsocker, vispa ordentligt. Tillsätt mjölk till frostingen får rätt konsistens. Vispa länge till en luftig kräm. Fyll en spritspåse med frostingen. Gör ett hål i mitten av cupcakesen med hjälp av en äppelurkärnare (se hur HÄR). Spritsa ner chokladsmörkräm i hålet.

Nougatfrosting

  • Skär nougaten i bitar och lägg dem i en värmetålig skål. Värm grädden och häll den över nougaten. Rör om tills all nougat smält. Ställ att kallna helt. Låt smöret bli rumsvarmt. Vispa det mjukt och luftigt med elvisp. Häll i nougatblandningen lite i taget under omrörning. Vispa till en fluffig kräm. Fyll en spritspåse med frostingen och spritsa den på dina cupcakes.
Författare: Danielle
Dela

Skriv en kommentar

  1. Åh vad underbara de verkar! Särskilt nougatfrosting, mumma 🙂

  2. Åh vad goda de ser ut att vara!

  3. mmm, kardemumma…
    Undrar lite hur smörkrämen kunde misslyckas bara för att du inte siktade de torra ingredienserna, då jag gör smörkräm med choklad (både med och utan mjölk) brukar jag inte sikta och det blir ändå lika bra. (fast du skrev ju inte vad som gick snett)¨
    Och vad trevlig inspiration! Måste pröva någon form av cup cakes med nougat.

  4. Nougat som är såå gott! Kanon fina =)

  5. Åhhh yummie, ser underbart goda ut!

  6. Tips till dig som gillar att garnera saker: http://www.jonsered.com/se/ =) Baka en pepparsaksmotorsåg för att vinna en riktig motorsåg. Perfekt julklapp till den händige husägaren!

  7. Rebecca,
    Nej, jag förstår inte heller vad det skulle ha för betydelse egentligen men det var det enda jag gjorde annorlunda. Krämen vägrade gå ihop. Florsocker brukar ju göra krämen lite med rinnande så jag antar att det är anledningen till att de ska siktas tillsammans. Nu hade jag i kakaon först, vilket som sagt inte fungerade. Jag får experimentera med det en annan gång!

  8. Emma,
    Jag har skrivit ett inlägg om hur jag förvarar mina cupcakes här:
    https://heavenlycupcake.se/baka-forvara-och-servera-cupcakes/

  9. Verkar underbart goda Har precis upptäckt njutningen av cupcakes. tänkte göra dessa och pepparkaks cupcakes till helgens glöggmys. kan man göra dom i förväg? Hur ska man förvara cupcakes på bästa sätt? Jättefin blogg.

  10. Verkar underbart goda Har precis upptäckt njutningen av cupcakes. tänkte göra dessa och pepparkaks cupcakes till helgens glöggmys. kan man göra dom i förväg? Och hur ska man förvara cupcakes på bästa sätt? Jättefin blogg.

  11. Vad gör man med all smörkräm som blir över? Jag kanske gjorde för små hål i mina cupcakes, fick hälften av smörkrämen över..
    Kan man ha den i kylen och vispa upp igen någon dag senare?

  12. Det går jättebra att frysa smörkräm. Ta upp den i god tid innan den ska användas så att den hinner bli rumsvarm. Jag tror att jag spacklade mina cupcakes med den smörkrämen som blev över innan jag frostade den, men det är ju inte nödvändigt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close
Close