• Om mig
  • Kontakt
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube
Heavenly Cupcake

Bakning, recept och inspiration

  • Startsida
  • Recept
  • Bakskola
  • Hus & Hem
Cupcakes  /  25 oktober, 2010

Citron och chokladcupcakes

Citron och chokladcupcakes

Just nu är jag ute och praktiserar och jag har haft turen att hamna i ett helt underbart arbetslag dessa tre terminer. Vilka underbara lärare! Självklart måste man ju då visa sin uppskattning på något vis och jag valde såklart att baka cupcakes. Denna gången blev det en minivariant med smak av citron och toppade med en chokladfrosting. Blommorna gjorde jag i färdig marsipan denna gången och inte i sugerpaste som var tänkt från början, tiden räckte helt enkelt inte till en vardagskväll.

Jag transporterade dem i min nya fina cupcakesbox och den fungerade hur bra som helst! Jag kan också meddela att man blir omåttligt populär på bussen en morgon strax efter kl 7 när man bär på så dyrbar last. Jag tror halva Göteborgs Centralstation funderade på vilket jobb man behövde skaffa sig för att få smaka på dessa. (Om man om si sådär 3år skaffar mig ett jobb på en trevlig gymnasieskola så kommer de med på köpet, jag lovar!)

Citron och chokladcupcakes

Räcker till: 18 st

Ingredieser

  • 100 g smör rumstempererat
  • 2,25 dl socker
  • 2 st ägg
  • 2 st citroner skal
  • 1 st citron saft
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 dl filmjölk
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 0,25 tsk salt

Chokladfrosting

  • 200 g cream cheese
  • 200 g mörk choklad

Gör så här

  • Vispa smöret och sockret mjukt och poröst. Tillsätt ett ägg i taget och vispa noga mellan varje. Riv i skalet från citronen och häll i den pressade saften. Tillsätt vaniljsocker och filmjölk och rör om. Häll i vetemjölet, bakpulvret och saltet och blanda försiktigt runt med slickepott. Smeten räcker till cirka 36st minicupcakes och 18st normalstora cupcakes. Ställ formar i en muffinsplåt och fördela smeten i formarna. Fyll dem till 2/3 med smet. Grädda i 180 grader i 15-20 minuter för minicupcakes och cirka 25 minuter för normalstora cupcakes. Ta upp ur formen och låt kallna på galler.

Chokladfrosting

  • Smält chokladen på låg temperatur eller över vattenbad. När den är helt smält tillsätter du cream cheesen och vispar kraftigt tills smeten är jämn och slät. Låt stå och svalna i rumstemperatur. Spritsa avsvalnade cupcakes med frosting och dekorera med blommor och strössel.

Tags

  • choklad
  • citron

Inläggsnavigering

Mitt första surdegsbröd
Storlek på cupcakes och muffins

Related posts

Chocolate Cappoccino Cupcakes
Cupcakes  /  20 april, 2012
32 Comments

Chocolate Cappoccino Cupcakes

Browniecupcakes
Cupcakes  /  1 juli, 2009
31 Comments

Browniecupcakes

Grundrecept på cupcakes
Bakskola, Cupcakes  /  16 september, 2010
29 Comments

Grundrecept på cupcakes

37 comments

  • Bakverk och Fikastunder
    25 oktober, 2010

    Ser goda ut 😉 Jag skall baka citronmuffins snart, kanske lånar ditt recept!

    Reply
  • Monica
    25 oktober, 2010

    Herregud 🙂 vilka vackra cupcakes du skapar!
    Tjing
    Monica

    Reply
  • Cupcakesfluffan
    26 oktober, 2010

    Vilka härligt fina cupcakes

    Reply
  • Tina
    26 oktober, 2010

    Vilka fina cupcakes! Blommorna är jättevackra 🙂

    Reply
  • Johanna
    26 oktober, 2010

    Superfina! =)

    Reply
  • Trädgårdsdrömmar
    26 oktober, 2010

    Jissis!!! så underbart fina!!!!
    Kram Mamma

    Reply
  • Ida - Chokladsockerkaka
    26 oktober, 2010

    Vilka fina cupcakes! Härligt med de gula blommorna!

    Reply
  • Em
    27 oktober, 2010

    Hej igen 🙂

    Jag bakande nyss dina brownies med kokos och vit/mörk choklad! Vad för form använder du? Jag använde en avlång liten braspanna (25×35), den stod inne i 15 minuter på 180 grader och kakan vart jättetorr och smakade mest mjöl! :/ Blev så besviken, för den lät så goood! Vad gjorde jag för fel? Ska det verkligen vara 3½ dl mjöl? tänkte göra om den ikväll, så hoppas på lite tips..hihih. Tack!

    Reply
  • Maarit
    27 oktober, 2010

    Jag kom in på din blogg för ett litet tag sedan och älskar verkligen den. Måste prova något utav dina recept snart. Jag älskar också att baka cupcakes. Experimentera med smaker etc. Något jag dock inte börjat med än (är ju nybörjare sedan något år tillbaka inom cupcakes) är sugarpaste och marsipan dekorationer. Ska börja med det i vinter. Vill kunna göra lika fina blommor som dig.

    Skulle du kunna lägga ut ett inlägg någon gång om hur du gör blommorna så fina? Keep up the beautiful work!!

    Ps. Vad kul att du pluggar till gymnasielärare. Det ska jag också göra. Historia och religion tror jag att det blir 🙂

    Kram Maarit

    Reply
  • Danielle på HeavenlyCupcake
    27 oktober, 2010

    Em,
    Hade jag inte skrivit det där? Så slarvigt av mig. Jag använder alltid en 20x20cm form när jag bakar brownies. Det är säkerligen därför det inte blev bra. Det blev ju alldeles för utbrett och då gräddas de ju fortare. Testa igen med en mindre form så ska det nog bli bättre! Det kan också bero lite på dina temperaturer, sänk lite och håll stenkoll. Ta ut kakan när den fortfarande är lite kladdig.

    Maarit,
    Jag har ett litet inlägg om det, men jag ska ha i bakhuvet att fota hur jag gör dessa blommorna, det är lite annorlunda. Och mitt lärarlag som undrar varför i helskutta jag inte blir konditor för! Ibland undrar jag själv också 😉

    Reply
  • veronica
    2 november, 2010

    Mina cupcakes blev alldeles för torra..de blev liksom smuliga klumpar när man at dom sen. Vaf tror du kan vara felet? För mykt bakpulver, mjöl, vaniljsocker? Kan de vara boven i drama/ min misslyckade bakningen kanske? :p

    Reply
  • Danielle på HeavenlyCupcake
    3 november, 2010

    Veronica,
    Hur mätte du upp mjölet? Ifall det är för hårt packat så blir det för mycket mjöl i smeten. Det låter som att det kan vara problemet.

    Det är också viktigt att inte vispa efter att man lagt i mjölet, rör bara ner det med en slickepott.

    Ifall det var mjöliga klumpar kan den också hjälpa ifall du sikter ner mjölet i smeten. Speciellt eftersom du ska bearbeta smeten så lite som möjligt när mjölet är tillsatt.

    Reply
  • Erika - Bakglädje
    4 november, 2010

    Vilka jättefina cupcakes! Jag blir väldigt sugen på choklad när jag ser dem, måste nog testa den frostingen vid tillfälle. Vad fint du spritsat, jag tycker att det kan vara svårt att få spritsningen snyggt.

    Reply
  • Pernilla
    8 november, 2010

    Jättefina cupcakes!

    Var har du köpt din cupcakebox? Har letat efter någon bra låda eller liknande att frakta cupcakes i nämligen.

    Reply
  • Danielle på HeavenlyCupcake
    8 november, 2010

    Pernilla,
    Min cupcakebox köpte jag på Tårtdecor och det är en Wilton. Den är superbra! Det finns plattor för både normala, små och tårtor i den.

    Reply
  • Nina
    14 november, 2010

    Du är så sjukt duktig!

    Reply
  • veronica
    16 november, 2010

    De har du helt rätt i 😉
    eftersom jag riktigt vispade hela tiden och sa självklart var de klumpar i mjölet 😀 men tack sa jättemykt för svaret. Da blir de till att ge de ett försök till med en slickepott och att verkligen sikta i mjölet istället!!
    …Ha en fin tisdag och tack för svaret.

    Reply
  • Maria
    20 november, 2010

    Vilka underbara cupcakes!!! Blommorna är fantastiskt vackra, vilken utstickare använder du? De ser så äkta ut. Har försökt hitta nån, men lyckas inte…

    Reply
  • Anonymous
    10 januari, 2011

    Jag missade delen när du sa graderna. Är det 180 grader? Tacksam för svar. // förvirrad bagerska:s

    Reply
  • Danielle på HeavenlyCupcake
    11 januari, 2011

    Ojdå, det var hemskt vad slarvig jag var när jag skrev detta receptet. Det ska vara 180 grader såklart.

    Reply
  • Kristyr
    11 januari, 2011

    Först trodde jag att blommorna var riktiga. Men dem var fejk! Du är verkligen superduktig!! Jag har precis bakat dessa cupcakes dem blev supergoda.

    Reply
  • Sara
    19 januari, 2011

    Vilken fin blogg, vad duktig du är

    Reply
  • Sofie
    13 februari, 2011

    assså shit, wow! så jäkla imponerad! hur gör du för att frostingen ska bli så perfekt i utseendet… vet hur jag ska förklara, men typ vilket instrument använder du för att frostingen få den formen, med kanter och allt. Hoppas du förstår mvh Sofie

    Reply
  • pella
    21 april, 2011

    Ser jättefina och goda ut!

    Reply
  • Saga
    22 april, 2011

    Vilket strössel använde du dig av? Var kan man köpa det?=)

    Reply
  • Danielle på HeavenlyCupcake
    22 april, 2011

    Saga,
    Jag använde mig av helt vanligt strössel som du hittar i din matbutik. Det är Dr. Oetker som gör dem och den jag använt här är det lite roligare dekorationsströsslet Golden.

    Reply
  • Anonymous
    22 april, 2011

    ”Smält chokladen på låg temperatur eller över vattenbad. När den är helt smält tillsätter du chokladen och..”? Ska man tillsätta chokladen först eller sist?

    Reply
  • Danielle på HeavenlyCupcake
    22 april, 2011

    Förlåt, det ska självklart stå cream cheese sist där. Först choklad, sedan cream cheese.

    Reply
  • Anonymous
    23 april, 2011

    Får man skriva ner dina recept?

    Reply
  • Anonymous
    23 april, 2011

    Hej, vilken storlek är det på bilden? Mini eller normal?
    /Anna

    Reply
  • Danielle på HeavenlyCupcake
    23 april, 2011

    Dessa är i storleken mini. Och det går jättebra att skriva ned mina recept såklart. Om du bloggar om dem uppskattar jag att du länkar.

    Reply
  • Anonymous
    23 april, 2011

    Okej, tack för svaret!=) Jag ville bara veta, eftersom det är dina egna recept och så. Keep up the good work!

    Reply
  • Kajsa
    15 augusti, 2011

    Asbra recept, nu är mina cupcakes sjukt snygga 😉

    Reply
  • Johanna
    24 september, 2011

    Testade dessa igår för att baka och sälja inför ett sportevengemang. Frostingen blev dock inte så fin som på bilden.. Den blev väldigt mousseliknande och när jag satte in den i kylen för att svalna stelnade den. Jag gjorde dock det bästa av situationen och bredde ut den istället för att spritsa, kanske inte lika vackert men mycket gott ändå. Själva kakan var sagolikt god.

    En fråga bara, när det står ”mörk choklad” vilken kakaohalt använder du då? 🙂

    Reply
  • Danielle på HeavenlyCupcake
    24 september, 2011

    När det står mörk choklad så menar jag en kakaohalt på 55% eller högre. Jag brukar använda antingen Odenses mörka choklad på 55% eller vilken som helst på 70%. Det beror ju på vilken man tycker bäst om eller tycker är mest prisvärd.

    Frostingen stelnar så eftersom det är smält choklad i. När den står i kylen blir den ganska hård, chokladen är ju normalt sett hård. Därför är det viktigt att ta ut dem en stund innan servering.

    Reply
  • Anonymous
    13 januari, 2013

    Hej Danielle, jag gjorde dessa ikväll, de smakade underbart av citron men tyvärr blev de alldeles platta! Ska det verkligen inte vara mer än en halv tsk bakpulver i? Tycker det låter för lite. Kram Linda

    Reply
    • Danielle
      17 januari, 2013

      Hej Linda! Jag har försökt leta men jag hittar inte mina anteckningar om det här receptet. Jag måste erkänna att jag inte alltid har så bra koll på mina kladdpapper när jag bakar. Det kan vara lite bakpulver, det kan vara så att jag missat en 1 framför där. Men det skulle lika gärna kunna vara att de inte var helt färdigbakade eller att äggen inte var vispade tillräckligt mycket. Men jag är som sagt osäker där eftersom jag inte hittar mitt kladdreceot

      Reply

Share your thoughts Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om Danielle

Jag heter Danielle och det är jag som skriver här på Heavenly Cupcake. Jag är självlärd bakentusiast och receptmakare. Bakning är mitt kreativa utlopp och jag älskar att inspirera andra i köket!

Följ mig

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube

Senaste inläggen

  • Att göra en surdeg
  • Kardemummabullar
  • Sirapslimpa
  • Havrerutor med choklad
  • Bullar med hallon och vit choklad

Taggar

  • Alla hjärtans dag
  • banan
  • bars
  • biscotti
  • blåbär
  • bönor
  • cheesecake
  • choklad
  • citron
  • dekorera
  • dessert
  • dryck
  • filmjölksbröd
  • frallor
  • frosting
  • frukost
  • glutenfri
  • hallon
  • inget vitt socker
  • jordgubbar
  • jordnötter
  • julgodis
  • kaffe
  • kola
  • laktosfri
  • lingon
  • mandel
  • matbloggspriset
  • mjölkfri
  • nyttigare
  • nötter
  • pannacotta
  • pepparkaka
  • portionsstorlek
  • päron
  • rabarber
  • Recept
  • saffran
  • scones
  • spritsa
  • surdeg
  • vegan
  • video
  • vit choklad
  • äpple
  • Hem
  • Recept
  • Bakskola
  • Hus & Hem
  • Om mig
  • Kontakt
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube
  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • Copyright © 2020 Danielle Schill
Vi använder cookies för att se till att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen kommer vi att anta att du godkänner detta.Ok