Brownies har ju blivit lite av en favorit för många, men blondies är fortfarande en rätt okänd kaksort. Egentligen är det ju samma sak som brownies med med vit choklad istället. Så himla gott! Jag gillar att matcha dem med något syrligt som hallon och lime för att få en kontrast till den söta vita chokladen.
Vad du behöver för att baka blondies:
- Smör. Jag använder alltid osaltat smör när jag bakar, men om du vill använda saltat smör så får du utesluta saltet i receptet.
- Vit choklad. Den vita chokladen hjälper dina blondies att bli sådär kladdiga och krämiga som du vill ha dem. Välj en sort som inte innehåller något annat fett än kakaosmör.
- Farinsocker. Det är gott med den kolaton som farinsockret ger, men det går lika bra att använda vanligt socker eller ljust muscovadosocker.
- Lime. Lime är jättegott ihop med hallon, men det går också bra att byta ut mot en annan citrusfrukt som citron eller apelsin. 1 msk saft och 0,5-1 tsk skal är lagom i det här receptet.
- Hallon. Det spelar ingen roll om du använder färska eller frysta hallon här, ta de som är tillgängliga och mest prisvärda.
- Syltsocker. Det är så mycket enklare att koka kompott med syltsocker, hemma hos mig är det ett måste att ha i skafferiet.


Blondies med hallon och lime
Ingredienser
- 175 g smör, osaltat
- 200 g vit choklad
- 2 dl farinsocker
- 2 st ägg
- 4,5 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 1 nypa salt
- 1 st lime, skal från hela och saften från en halv
Hallonkompott
- 100 g hallon, tinade eller färska
- 1 dl syltsocker
Instruktioner
- Lägg alla ingredienserna till hallonkompotten i en kastrull och låt koka upp. Försök mosa samman till en någorlunda jämn sylt med en träslev. Låt koka mellan fem och tio minuter. Ställ åt sidan för att svalna.
- Smält smöret och den vita chokladen tillsammans. Ställ av från plattan. Häll i farinsockret och vaniljsockret och rör om. Tillsätt äggen ett i taget. Riv skalen från en lime och pressa ner saften. Tillsätt salt, vetemjöl och bakpulver och rör försiktigt ner det i smeten.
- Klä en form på 20x20cm med bakplåtspapper. lägg ett lager med smet i botten. Klicka över hallonkompott. Lägg ytterligare ett lager med blondiesmet och klicka över det sista av hallonkompotten. Ta en kniv och dra försiktigt genom smeterna för att marmorera snyggt, inte för mycket! Grädda i 180 grader i ca 30 minuter. Håll noga koll på färgen och lägg en bit folie över ifall den blir för brun. Låt kallna i formen och ställ kallt i några timmar. Skär i rutor.
De här ser så härligt goda och kladdiga ut 🙂 Fräscht med hallon och lime i!
Mmh, de där såg mycket mumsiga ut! 🙂
Hej,
Jättebra blogg, och det här receptet verkar ju supergott!
Det jag funderar lite på är att i receptlisten står det bara farinsocker, men i texten har du skrivit socker och vaniljsocker. Jag undrar lite vad som gäller där 🙂
//Anna
Alldeles kladdiga och goda! JA! Det här receptet sparar vi 🙂
Anna,
Det är alltid ingredienslistan som gäller i första hand. Ibland brukar jag skriva ihop socker och mena alla sorters socker i kakan i fall de ska i samtidigt. Men här kan jag ha mixtrat lite med hur jag tänkte och då blir det ibland lite dumt. Självklart kunde jag varit mer tydlig. Det är alltså farinsocker jag menar även i beskrivningen. Men om du vill byta ut så går det lika bra. (Socker är ju trots allt socker, de ger bara lite olika smaktoner beroende på vilken sort du väljer)
Ååh, det här ser och låter alldeles, ALLDELES för gott (ut) – WOW 🙂 Jag som älskar blondies av alla de slag – jag bara MÅSTE prova dessa <3
Älskar din blogg och inspirationen man får från den. Jag är sugen på en cupcakebärare och skulle vilja veta var du har fått din ifrån och hur den ser ut 🙂
Carolin,
Tack! Min cupcakebärare är av märket Wilton och jag har köpt den på Tårtdecor. De har den säker på sin hemsida, http://www.tardecor.se.
Hej!
Dessa blondies ser så himla goda ut och tänkte bjuda på dem på min studentmottagning men undrar hur man ska göra om man även vill ha lite bitar av vit choklad i?
Ska man lägga till lite bitar extra utöver receptet eller ska man smälta hälften av 175g i smeten och spara den andra hälften som bitar?
Tack på förhand!
Mvh,
Cornelia