Vårtårta

Betyg: 0.00
(0)
1 april, 2013

En tårta med choklad, banan, rabarber och hallon

Vår är min absoluta favoritårstid. Det finns ingen bättre känsla än när man vill vädra ur lägenheten, sätta på sig solglasögonen och hänga på uteserveringar. Det hänger en glädje i luften och jag vill vara ute mest hela tiden. Ja, tills pollen säsongen sätter igång ordentligt det vill säga. Då knaprar jag tabletter och försöker hålla mig från att plocka in vårgröna kvistar. Och trots att jag följer väderleksrapporterna slaviskt så kan jag inte låta bli att hoppas på lite fint och soligt väder fast de varnar för fortsatt vinter.

Jag har redan nu planerat min balkong och var riktigt sugen på att köpa nya krukor och plantera blommor redan nu. Men jag fick hejda mig lite såklart, annars hade det ju dött alltsammans innan jag ens var färdig. Jag fick nöja mig med några nya inneväxter och att baka en blommande vårtårta. Men det är inte så illa det heller.

Den här tårtan ville jag skulle vara ljust rosa och egentligen hade jag en plan på massor med blommor på. Men så hände livet och så insåg jag att jag faktiskt inte hade tid att sitta och göra alla dessa blommor. Jag hade till och med tänkt fota allt till er, men det fick jag lägga på hyllan ytterligare  en stund. Jag stod en bra stund och plockade med blommorna jag hade gjort för jag var inte säker på hur jag ville ha det. Jag visste att jag ville ha det mjukt på något vis och spirande vårgrönt. Så jag färgade in en del av marängsmörkrämen och spritsade blad med en bladtyll. Och det blev riktigt gulligt.

Sen spacklar jag tårtor som en kråka, vilket gjorde mig lite irriterad när jag skulle fota men man kan ju inte vara bra på allt. Jag vet inte vad det är med mig och tårtspackling men det spelar ingen roll att jag gör det i flera steg och bara lägger på tunna lager varje gång. Jag lyckas ändå aldrig få det bra och helt jämnt. Men, det är ju insidan som räknas ändå och den här tårtan har en fantastisk insida. Vad sägs om två bananbottnar, en browniebotten samt rabarber- och hallonmousse? Suger det till i tårtmagen? Tänkte väl det.

Vårtårta

Inget betyg än
Portioner 20 portioner

Ingredienser
  

Bananbottnar, 2st

  • 100 g smör
  • 3 st ägg
  • 3 dl socker
  • 4 st banan
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver

Browniebotten

  • 200 g mörk choklad
  • 125 g smör
  • 1,5 dl socker
  • 3 st ägg
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 0,25 tsk salt

Rabarbermousse

  • 4 dl rabarber, fint hackad
  • 2 dl socker
  • 3 dl grädde

Hallonmousse

  • 300 g hallon
  • 150 g syltsocker
  • 3 dl grädde

Instruktioner

Swiss Meringue Buttercream

Bananbottnar

  • Smält smöret. Vispa ägg och socker vitt och luftigt. Mosa bananerna och blanda ner dem i äggvispet. Tillsätt det smälta smöret. Vänd försiktigt ner övriga ingredienser. Sila gärna mjölet för att få bort klumpar. Smörj två formar med löstagbar kant. Klipp till runda bottnar av bakplåtspapper och lägg i botten. Bröa formen med lite vetemjöl. Fördela smeten mellan formarna och grädda i 175 grader i cirka 20 minuter. Kakan ska ha fått lite färg och en sticka ska komma ut ren.

Browniebotten

  • Smält choklad och smör tillsammans i en kastrull på låg temperatur. Häll den smälta chokladen i en bunke. Tillsätt socker och blanda ihop det ordentligt. Tillsätt ett ägg i taget, vispa noga mellan varje. Vänd försiktigt ner övriga ingredienser. Klä en springformar, ca 24cm i diameter, med bakplåtspapper. Fördela smeten jämt i formen. Grädda i 175grader i cirka 25 minuter. En sticka ska komma ut ren när kakan är klar men den får inte heller vara för torr.Låt svalna under en handduk.

Rabarbermousse

  • Koka upp rabarber och socker. Koka på svag värme och mosa sönder rabarbern så gott det går med en slev. När rabarbern är mosig och tjocknat till en syltaktig konsistens. Ta av från plattan och låt svalna helt. Kan med fördel förberedas innan. Vispa 3dl grädde, vänd ner så mycket rabarberkompott som du tycker smakar gott.

Hallonmousse

  • Koka upp hallon och syltsocker. Låt koka någon minut. Låt sedan svalna helt. Vispa 3 dl grädde och vänd ner hallonkompotten i grädden.

Swiss Meringue Buttercream

  • Spara en del av marängsmörkrämen. Färga resterande smörkräm ljust rosa. Den sparade biten färgar du ljust bladgrön. Den gröna marängsmörkrämen lägger du en spritspåse med bladtyll fastsatt. Den rosa ska spacklas på tårtan, se nedan. Det är viktigt att du inte ställer in smörkrämen i kylskåpet mellan gångerna du ska använda den för då måste du vispa upp den igen!

Lägga ihop tårtan

  • Lägg fört en bananbotten på ditt tårtfat. Om du vill kan du sätta fast kantringen till den löstagbara bakformen runt tårtan. Mellan själva kantringen och tårtbottnen lägger du antingen bakplåtspapper eller Overheadpapper som sticker upp en bra bit ovanför kanten. Bred sedan på rabarberkompotten. Lägg på browniebottnen och bred över hallonkompotten. Avsluta med den sista bananbottnen. Ställ tårtan en liten stund i kylskåpet så den sätter sig lite.
  • Lägg ett tunt lager marängsmörkräm runt hela tårtan. Ställ in den i kylen en stund så att den stelnar. Bred på ytterligare ett lager och ställ in i kylen. Fortsätt breda på tunna lager över hela tårtan tills smörkrämen är slut eller du är nöjd med resultatet. Det är bättra att göra tunna lager för de är lättare att breda ut ordentligt så blir det inte klumpar. Bestäm hur du ska placera blommorna. Börja sprits lite blad. Öva några gånger innan så du får in rätta knycken. Tänk på att spritsa så att du täcker kanten. Jag tyckte det var lättast att placera ut de stora blommorna allt eftersom. När de stora blommorna är på plats går du över hela kanten och spritsar blad där det ser tomt ut. Sedan kan du placera ut miniblommor där du tycker det passar.
  • Förvara tårtan i kylen men glöm inte att plocka fram den i god tid och servera den rumsvarm!
Författare: Danielle
Måltid: Efterrätt
Tillfälle: Kalas
Dela

Skriv en kommentar

  1. Du får alltid till färgerna så himla fint när du bakar! Härlig vårtårta.

  2. Din blogg är så mysig och äkta, en fröjd att läsa. Och jag har bakat många av dina recept, dem är kanon! 🙂

  3. Riktigt fin tårta 🙂

  4. Hej
    Du ha så trevlig blogg och jag har provat massa av dina recept. Senast var denna vårtårta samt chocolate cheesecake cake. I båda recepten så finns det browniebotten. Mina browniebottnar blir väldigt stora eller tjocka och ganska kompakta och därmed nästan för tunga för att bygga på lager. Har du något tips på vad jag eventuellt kan göra fel? Behövs det mer luft innan jag bakar den i ugnen? När jag gjorde vårtårtan så blev browniebottnen så pass tung att rabarbermoussen nästa trycks på sidorna. Tänkte att man kanske ska göra en mindre sats av bottnen så att den inte blir så tung?

    1. Boel.
      Om jag inte minns helt fel så ska smeten delas upp i två formar. Mina bottnar brukar bli 3-4cm höga. Om du tycker de är för tjocka kan du prova att dela dem på mitten också. Men de är inte som vanlig tårtbotten. De ska vara lite mastiga ovh tunga. Så det är nog inget du gör fel i själva bakandet, i alla fall inte om de smakar gott.

  5. Helena Svensson says:

    Hej. Jag har varit sugen på att göra din vårtårta men när jag tittade efter receptet idag så var det borta. Skulle du kunna maila det till mig. Vill göra det till min dotters födelsedag imorgon. Tack på förhand

    1. På grund av att min tidigare recept-plugin krashade den nya versionen av WordPress så har jag inaktiverat den. Några inlägg som ännu inte är konverterade till min nya plugin har därför tillfälligt försvunnit. Jag har konverterat det här receptet till dig så att du kan se det igen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Like
Close
Close