Klassisk jordgubbstårta

Betyg: 0.00
(0)
15 juni, 2025

Jordgubbstårta är en riktig sommarklassiker som ingen svensk midsommar kan vara utan! Saftiga och lätta tårtbottnar med vaniljkräm och jordgubbssylt mellan och sedan täckt med massa fluffigt vispad grädde och överöst med färska jordgubbar. I det här receptet spritsar jag tårtan med vispgrädde smaksatt med cream cheese. Det ger en extra liten kick till grädden och hjälper den också att hålla formen längre så att du inte behöver garnera den precis innan servering.

vaniljkräm, tårtbotten och jordgubbssylt

Vad du behöver för att baka jordgubbstårta

  • Tårtbotten: Jag använder mitt recept på tårtbotten som är bakat med tre lika delar ägg, socker och vetemjöl/potatismjöl. Det är lätt att göra och blir så bra och höga bottnar. Men vill du göra det enkelt för dig så kan du också köpa tårtbottnar med vaniljsmak.
  • Vaniljkräm: Att göra sin egen vaniljkräm tar tårtan till nästa nivå och det behöver inte vara så svårt. Jag använder mitt recept på hemgjord vaniljkräm, men du kan också använda vaniljkrämspulver och följa anvisningarna på paketet för kräm.
  • Jordgubbskompott: Det är så enkelt att koka sin egen jordgubbskompott med syltsocker. Då kan man också göra kompotten lite tjockare vilket är bra för att det ska hålla ihop bättre utan att flyta ut. Men det går jättebra att använda köpt jordgubbssylt också!
  • Vispgrädde med cream cheese: För att stabilisera den vispade grädden lite och ge den mer smak så använder jag cream cheese och florsocker. Det går utmärkt att skippa det och vispa grädden som den är. Tänk på att använda en grädde med minst 36% fetthalt för att den ska kunna vispas tillräckligt fluffig.
  • Färska jordgubbar: Jordgubbarna är naturligtvis stjärnan i den här tårtan, och du behöver cirka 1,5 liter färska jordgubbar för en generös garnering.
skuren jordgubbståra

Förberedelser och förvaring

Tårtbotten är perfekt att göra 1-2 dagar innan servering – plasta bara in den ordentligt och förvara den i rumstemperatur. Det går också bra att frysa in den om du vill förbereda den ännu längre i förväg. I frysen håller tårtbotten i cirka tre månader. Tänk på att tina dem långsamt i rumstemperatur för att de ska behålla sin saftighet!

Jordgubbskompotten kan du med fördel göra flera dagar innan du ska montera tårtan. Så länge burken är ren och lufttät så håller sig kompotten i flera veckor i kylskåpet.

Vaniljkrämen är bäst att göra dagen innan du ska lägga ihop tårtan så att den hinner svalna ordentligt. Tänk på att täcka vaniljkrämen med plast redan när den är varm så att det inte bildas en hinna på krämen. Det kan göra att den ser klumpig ut när du rör om den innan du breder den på tårtbotten. Låt helst inte vaniljkrämen stå längre i kylen innan du använder den eftersom du också måste räkna med någon dag för montering och servering.

Jag tycker att tårtan blir godast om den monteras dagen före dekorering så att den får safta till sig lite. Plasta bara in den ordentligt och förvara den i kylskåpet.

Dekoreringen av tårtan görs med fördel samma dag. Men du kan vispa och spritsa på grädden kvällen. Jag brukar då förvara jordgubbstårtan i kylskåpet utan att täcka den. Men tänk på att inte ha något som luktar mycket i kylen då eftersom det kan ge smak åt grädden.

Det är alltid bäst att dekorera med jordgubbarna samma dag som servering. Förvara tårtan i kylskåpet om du dekorerar den några timmar innan servering. Även här ställer jag in den utan att täcka den i kylskåpet eftersom det oftast förstör spritsningen av grädden. Resterna av jordgubbstårtan håller cirka två dagar i kylskåpet beroende på hur fräscha jordgubbarna är.

jordgubbstårta med färska jordgubbar

Så här brukar jag lägga upp mitt tårtbak:

Dag 1: Baka tårtbotten, koka jordgubbskompott och vaniljkräm. 

Dag 2: Montera ihop jordgubbstårtan.

Dag 3: Vispa grädden och bred samt spritsa på tårtan. Dekorera med jordgubbar.

Det här schemat kan man tänja lite på och till exempel göra tårtbotten och kompott ännu tidigare samt dekorera tårtan dagen efter att du brett på grädden. Men du kan också komprimera det och göra allt på samma dag så länge du låter tårtbotten, vaniljkräm och jordgubbskompott svalna ordentligt innan montering.

jordgubbstårta

Klassisk Jordgubbstårta

Inget betyg än
Den här goda jordgubbstårtan har saftiga bottnar fyllda med vaniljkräm och jordgubbskompott, och toppas med en underbart fluffig och krämig cream cheese-grädde.
Servings 12 portioner
Förberedelser 1 timme
Tillagningstid 1 timme
Svalningstid 4 timmar
Total tid 6 timmar

Ingredienser
  

  • 1 tårtbotten, ljus
  • 4 dl vaniljkräm
  • 250 g jordgubbar, färska eller frysta
  • 250 g syltsocker
  • 200 g cream cheese
  • 1 dl florsocker
  • 5 dl vispgrädde
  • 1,5 liter jordgubbar, färska

Instruktioner

Förberedelser

  • Baka tårtbotten enligt anvisningar och låt svalna helt.
  • Koka vaniljkräm enligt receptet och låt den kallna.
  • För att koka jordgubbskompotten häller du jordgubbarna i en kastrull och tillsätter syltsocker. Koka upp enligt anvisningarna på paketet. Ta av från plattan och mixa den lite med stavmixer så att det inte blir så stora bitar. Då är det svårare att skära tårtan snyggt sen. Låt svalna helt.

Montering av tårtan

  • När tårtbotten, vaniljkräm och jordgubbskompott har svalnat så är det dags att montera tårtan. Skär tårtbotten i tre lika tjocka lager.
  • Lägg topplagret med toppen nedåt på ett tårtfat eller en tårtbricka. Bred ut cirka 3 dl av jordgubbskompotten på tårtbotten. Spara 1 dl till dekoreringen av tårtan.
  • Lägg på mitten lagret av tårtbotten över jordgubbskompotten. På det här lagret breder du ut all vaniljkräm och ser till att det är ett jämnt lager.
  • Lägg på den understa delen av tårtbotten och låt botten ligga uppåt så får du en slätare yta som är lättare att dekorera.
  • Plasta in tårtan och låt stå i kylen för att safta till sig lite.

Dekorering av tårtan

  • Häll cream cheese in en bunke och sikta ner florsockret. Vispa med elvisp tills det är mjukt och krämigt och utan klumpar.
  • Tillsätt grädden under vispning och vispa sedan till en tjock och fluffig kräm som håller formen när du vänder vispen upp och ned. Tänk på att inte övervispa, precis som med vanlig vispgrädde!
  • Bred grädden i ett jämnt lager över hela tårtan och spara eventuellt lite som du använder för att spritsa en fin kant runt om.
  • Bred eller spritsa försiktigt ut den deciliter med jordgubbskompott som du sparade från monteringen av tårtan i mitten på tårtan, ovanför cream cheese-grädden.
  • Dekorera med massor av färska jordgubbar och servera!

Anteckning

Det här receptet kan bakas över flera dagar eller så använder du färdiga tårtbottnar, vaniljkräm och jordgubbssylt så kan du lägga ihop tårtan på bara någon timme!
Author: Danielle
Måltid: Efterrätt
Kök: Svenskt
Tillfälle: Kalas, Midsommar, Sommar

Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Like 0
Close
Close