Exotisk chokladtårta

Betyg: 0.00
(0)
11 maj, 2010

Exotisk chokladtårta

Så kommer här äntligen den sista tårtan! Jag har haft så mycket att göra nu det senaste att inte hunnit lägga upp den tidigare, men här är den nu i alla fall. Det är en exotisk chokladtårta fylld med mangomousse och citruskräm. Mums, mums! Rent utseendemässigt måste jag nog säga att jag blev mest nöjd med den här!

Exotisk chokladtårta

Inget betyg än
Portioner 20 portioner

Ingredienser
  

Chokladbotten

  • 3 st ägg
  • 2,5 dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 50 g smör
  • 1 dl mjölk
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 nypa salt
  • 4 msk kakao

Mangomousse

  • 1 st gelatinblad
  • 2 dl mango, upptinad eller färsk
  • 2 msk florsocker
  • 2 dl vispgrädde

Citruskräm

  • 4 äggula
  • 0,5 dl socker
  • 2,5 msk majsstärkelse
  • 0,5 dl limesaft
  • 3 dl vispgrädde

Chokladganache

  • 150 g mörk choklad
  • 1 dl grädde
  • 35 g smör

Instruktioner

Chokladbotten

  • Vispa ägg, socker och vaniljsocker vitt och pösigt. Smält smöret och rör i mjölken, blanda ner det i äggsmeten. Blanda ner resten av ingredienserna och rör till en jämn smet. Smöra och bröa en form med avtagbar botten. Häll i smeten och grädda kakan i 175 grader i 25-30 minuter. Ställ för att svalna.

Mangomousse

  • Lägg gelatinbladet i blöt i kallt vatten i cirka 5 minuter. Mixa mangon och florsokret till en slät kräm. Sätt en rostfri bunke över vattenbad och häll i halva mangomixen. Rör om, när den är varm, rör ner gelatinbladet. Häll i resten av mangomixen, ta av vattenbadet och låt svalna. Vispa grädden i en annan bunke. Vänd försiktigt ner den i den avsvalnade mangomixen. Ställ kallt för att stelna.

Citruskräm

  • Vispa äggulor och socker vitt och luftigt. Blanda ut majsstärkelsen i saften. Koka upp vispgrädden i en kastrull, rör ihop den med limesaften. Häll ner äggblandningen i kastrullen och värm under vispning till den tjocknar. Ta av från plattan och vispa ordentligt tills det är en jämn kräm. Det kan vara bra att använda elvispen. Ställ åt sidan för att kallna.

Chokladganache

  • Hacka chokladen och lägg den i en kastrull tillsammans med grädden. Värm tills chokladen smält. Ta av från plattan och rör ner smöret. Rör tills allt smält och blandat sig. Låt svalna, gärna över natten.

Lägga ihop

  • Dela tårtbotten i tre lager. På den första botten brer du citruskrämen, lägg på en ny botten och bred på mangomoussen, lägg sedan på den sista tårtbotten. Täck tårtan med chokladganachen och dekorera med färsk mango, lime och physalis.
Författare: Danielle
Dela

Skriv en kommentar

  1. Tårtan var jätte snygg, och den verkar väldigt god också!

  2. Mangomoussen var så underbart god. Skulle kunna äta en hel skål med bara den. Mmmm…Mmmmamma

  3. vad fin den var! Tycker allihopa var fina på sitt sätt men jag är så förtjust i mörk choklad så denna blev nog favorit..! Jätteläckert dekorerad !

  4. Den här ser så lyxigt god ut, mums!
    Ännu ett bra recept!

  5. Vilken underbar tårta! Jag dreglar.

  6. Ännu en god tårta mums. Fint med det gula på chokladen.

  7. Hej!
    Jag hade tänkt att baka den här tårtan i julafton fast jag undrade om chocolate ganache konstisens blir fast eller om den håller sig mjuk. Om det är så att den är mjuk, vad kan jag då göra för att den ska bli mer fastare?

    1. Ganachen är till en början mjuk, sen stelnar den när den blir kall. Den är lite som tryffel, så länge den är kall så är den hård och när den blir varmare så blir den mjuk,

  8. Love Eriksson says:

    hej tänkte baka den här tårtan undrar om botten är igenom gräddad eller om den är lite kletig i mitten asså jag menar inte rinnig utan den är väl inte typ torr. tacksam för svar

    1. Denna tårtbotten är som en vanlig tårtbotten. Jag skulle inte säga att den är direkt ”torr” men den är inte kladdig som en brownie. Det är som en lite luftigare sockerkaka. Den kommer suga åt sig fyllning så att den blir riktigt saftig. Därför är det bra om man lägger ihop tårtan dagen innan.

  9. Love Eriksson says:

    Okej tack

  10. Love Eriksson says:

    I vissa recept står det att när man gör chokladganache så smälter man choklad, grädden och smöret i vattenbad samtidigt och blandar sen så kyler man över natt går det också och blir det samma konsistens? Tack för svar.

    1. Ja, ungefär samma konsistens

  11. Hej! Jag har tänkt göra en exotisk tårta som påminner om en giraff, vill alltså att den ska vara gul, så frågan är om du tror jag kan täcka tårtan med citruskrämen istället? (och färga den gul) och ha chokladen i ett lager inuti tårtan istället?

    1. Nja, citruskrämen är mer som vaniljkräm så det tror jag inte blir så bra att täcka med. Ta istället vit choklad till ganachen och färga den gul.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Like
Close
Close