Tårta med äpple och kola

Betyg: 0.00
(0)
11 oktober, 2015

Jag gillar hösten och en grej som jag verkligen gillar är när den svenska äppelsäsongen kommer igång ordentligt. Jag roade mig ett år med att smaka på precis alla äppelsorter jag kunde lägga vantarna på. Det finns en otrolig variation mellan olika äppelsorter och det kan vara värt att testa ut sin favorit.

tårta med äpple och kola

Vilka äpplen ska man använda när man bakar?

Att använda ett äpple med rätt sorts egenskaper och smak kan vara det som gör hela äppelpajen, eller i det här fallet tårtan. När du bakar behöver du ett äpple som är krispigt och fast för när det blir varmt så håller det fortfarande kvar lite av sin form och faller inte ihop till ett äppelmos. Det kan också vara bra att använda ett lite syrligare äpple bara för att bryta av mot en söt smet eller pajdeg. Därför är Granny Smith ett otroligt bra äpple att stoppa i äppelpajen. Det håller sin form och är fortfarande lite krispigt när det är bakat och syrligheten blir en jättegod kontrast till resen av bakverket.

äppletårta med kola

Men svenska äpplen då?

Ja, av de svenska äpplen som växer så här tidigt så är Discovery ett riktigt bra äpple att använda i bakning. Det är lite sötare än Granny Smith men det är krispigt och fast. Aroma kommer lite senare på säsongen och det är också ett trevligt svenskt äpple både att äta och baka med. Vad jag absolut inte rekommenderar är Ingrid Marie eftersom det är så mjöligt att det mest kommer bli mos av det när det är varmt.

Äppeltårta med kola

Inget betyg än
Portioner 16

Ingredienser
  

Äppelbottnar

  • 3 dl socker
  • 100 g smör, rumstempererat
  • 2 st ägg
  • 1,75 dl mjölk
  • 1 dl äppelmos, fast
  • 5,5 dl vetemjöl
  • 2,5 tsk bakpulver
  • 1 tsk salt
  • 0,5 msk kanel
  • 0,5 tsk kardemumma
  • 1 st äpple, skalat och rivet, medelstort

Äppelmousse

  • 2 dl vispgrädde, vispad
  • 1 dl äppelmos, fast

Swiss Meringue Vanilla Buttercream

  • 5 st äggvita
  • 2,75 dl socker
  • 313 g smör, osaltat
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 1 dl karamelliserad mjölk

Instruktioner

  • Vispa smör och socker tills det är krämigt och vitt.Tillsätt ett ägg i taget och vispa noga mellan varje. Tillsätt mjölk och äppelmos. Äppelmoset behöver vara fast, alltså inte för vattning. Jag använde ICA:s ekologiska äppelmos och det fungerar utmärkt. Vispa till en jämn smet. Blanda samman vetemjöl, bikarbonat, salt och kryddor i en annan bunke. Vänd ner mjölblandningen försiktigt och blanda bara precis så mycket så att allt gått ihop. Skala äpplet och riv det grovt. Vänd ner det äppelrivet. Smöra och mjöla två formar, ca 20 cm i diameter. Jag brukar använda engångspajformar i aluminium till tårtbottnar. Fördela smeten i de två formarna och grädda dem i 175 grader i cirka 40 minuter. De ska vara gyllene i färgen och en sticka ska komma ut ren. Låt dem svalna helt.

Äppelmousse

  • Vispa 2dl vispgrädde och vänd ner 1 dl fast äppelmos. Här är det ännu viktigare att äppelmoset är fast och inte innehåller för mycket vätska för då blir moussen rinnig. Om du behöver så kan du sila äppelmoset genom en silduk för att får bort vätskan innan du vänder ner det i grädden.

Swiss Meringue Vanilla Buttercream

  • Dela smöret i kuber, ungefär lika stora som en matsked, och lägg dem på en tallrik för att bli rumsvarma.
  • Du ska vispa äggvitorna och socker över vattenbad. Se till att vattnet i grytan under INTE når botten på skålen du ställer på. Då kokas äggvitan och blir förstörd. Börja värma vattnet tills det puttrar. Det ska inte stormkoka. Se också till att det inte är några fettrester i skålen du ska använda. Allra bäst är metallskålar eller glasskålar för detta. För att vara på den säkra sidan kan du ta lite pressad citronsaft på ett hushållspapper och gnida insidan av skålen med det. Knäck äggen försiktigt och var noga med att inte få med någon gula ner i bunken. Blanda ner sockret. Ställ skålen med ägg och socker över kastrullen med lätt kokande vatten. Stoppa ner en digital termometer. Vispa hela tiden. Skrapa ner sockret från kanterna av skålen så att allt socker löser sig. När äggvitan nått 60 grader tar du av skålen från värmen.
  • Antingen häller du över blandningen i en mixen, typ Kitchen Aid eller så vispar du med elvispen. Vispa de varma äggvitorna tills skålen blivit ljummen/kall och det blivit en tjock, glansig maräng som bildar styva toppar när du tar bort vispen. Nu kan det vara bra att ha lite hjälp om du använder elvisp. Kuberna med rumsvarmt smör ska tillsättas en i taget. De ska bli helt uppblandade i marängen innan du stoppar ner nästa. Ett bra tips är att räkna till 15 mellan varje. När allt smör är tillsatt ser det inte alls speciellt trevligt ut i skålen. Det ser mest ut som en grynig massa. Men, det är ingen fara! Fortsätt att vispa på medelhög hastighet i några minuter. Om inte bunken är helt kall när du tar på den nu eller om frostingen inte går ihop, ställ den en kvart i kylskåpet och prova igen. Det tar en stund så ge inte upp! När frostingen går ihop och blir mjuk, krämig och glansig tillsätter du vanilj. Vispa tills allt blandat sig ordentligt.

Lägga ihop

  • Lägg en av bottnarna på ett tårtfat. Bred äppelmoussen över och lägg på den andra bottnen. Spackla tårtan med ett tunt lager marängsmörkräm och ställ in i kylen. Låt den bli helt kall. Ta fram och spritsa kanterna på tårtan. För att se hur man gör Petal Piping, titta på det här videoklippet. Bred kräm över toppen på tårtan så att den är slät. Häll över den karamelliserade mjölken och bred ut den över toppen på tårtan. Servera tårtan rumsvarm.
Författare: Danielle
Måltid: Efterrätt
Tillfälle: Kalas
Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Like
Close
Close