Chocolate Brownie Cheesecake Cake

Betyg: 0.00
(0)
2 september, 2012

Ibland går saker och ting inte alls som man tänkt sig. Det är därför det tagit lång, lång tid att uppdatera här. Efter att ha jobbat, varit bortrest, haft internetproblem och varit supersjuk så verkar det äntligen som att jag är tillbaka på banan igen. Ja, vi får väl se hur länge det håller i sig. Saker och ting går helt enkelt inte alltid som det var tänkt.

Men, med det sagt så kan jag också påpeka att ibland går saker precis som man tänkt, till och med bättre än tänkt. Så var det med den här tårtan. Jag fick det fina uppdraget att ta med min, och jag citerar, ”en enkel efterrätt” till kräftskivan. Huh, jag trodde mina vänner kände mig bättre än så. Vem säger en enkel efterrätt till en bakbloggerska och förväntar sig något enkelt? Enkelt i min värld är att inte behöva göra något med det på plats eller att slippa bära med sig massa olika skålar. Enkelt är inte en kompromiss på fantastiskt. Så, jag dök upp med tårta. Men inte vilken tårta som helst såklart utan en Choclate Brownie Cheesecake Cake.

Yup, du läste helt rätt. Fantastiskhet på fat. Den består av två browniebottnar som smakar otroligt mycket choklad utan att bli för torra som chokladbottnar kan ha en tendens att bli. Mellan dem hade jag en cheesecakebotten som i princip är en gräddad cheesecake utan digistivebotten. Yum, yum, yum! För att hålla ihop allt gjorde jag marängsmörkräm med chokladsmak och spritsade rosor på toppen. Det blev en väldigt enkel men effektfull dekorering. Jag gillar enkelt och effektfullt. Och tårtan blev otroligt uppskattad, väl värd timmarna den tog att baka. Så värt att jag redan veckan efter bakade en tårta på samma tema men ändå helt annorlunda och med samma gensvar. Fortsättning följer.

Chocolate Brownie Cheesecake Cake

Inget betyg än

Ingredienser
  

Browniebotten

  • 340 g mörk choklad
  • 225 g smör
  • 3 dl socker
  • 6 st ägg
  • 1 msk vaniljsocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk salt

Cheesecakebotten

  • 113 g osaltat smör, rumstempererat
  • 1 dl socker
  • 450 g cream cheese
  • 2 st ägg
  • 0,7 dl vaniljkrämspulver, alltså den färdiga mixen på påse
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk bakpulver

Swiss Meringue Chocolate Buttercream

  • 6 st äggvitor
  • 3,5 dl socker
  • 400 g smör, rumsvarmt
  • 200 g mörk choklad

Instruktioner
 

Browniebotten

  • Smält choklad och smör tillsammans i en kastrull på låg temperatur. Häll den smälta chokladen i en bunke. Tillsätt socker och blanda ihop det ordentligt. Tillsätt ett ägg i taget, vispa noga mellan varje. Vänd försiktigt ner övriga ingredienser. Klä två springformar, ca 24cm i diamter, men bakplåtspapper. Fördela smeten jämt mellan båda formarna. Grädda i 175grader i cirka 25 minuter. En sticka ska komma ut ren när kakan är klar men den får inte heller vara för torr.

Cheesecakebotten

  • Vispa socker och smör mjukt och krämigt. Tillsätt cream cheese och vispa till en jämn kräm. Kläck i ett ägg i taget och vispa noga mellan varje. Vänd försiktigt ner vaniljkrämspulver, vaniljsocker och bakpulver. Klä en springform, cirka 24cm i diameter, men bakplåtspapper. Häll i cheesecakesmeten. Grädda i 160grader i cirka en timme.

Swiss Meringue Chocolate Buttercream

  • Smält chokladen över vattenbad. Ställ åt sidan för att svalna. Den får inte vara för varm när man häller i den sen för då smälter smörkrämen. Ta fram smöret och tärna det i små bitar, lägg det på en tallrik för att bli rumsvarmt. Förbered ett vattenbad. Skålens botten får inte nudda vattnet när det kokar. Kläck försiktigt äggen och lägg äggvitorna i skålen ovanför vattenbadet. Tillsätt sockret. Värm marängsmeten till 60 grader (använd en digital termometer) och vispa hela tiden. Se till att kanterna på skålen skrapas så att allt socker löser sig. När marängen nått 60 grader, ta av skålen från vattenbadet och vispa antingen tills blandningen är rumstempererad. Den ska nu vara vit, fluffig och glansig. När du tar upp vispen ska topparna stå kvar. Detta tar runt 10 minuter.
  • Sänk vispens hastighet till medel/låg. Tillsätt en kub smör i taget och vispa mellan varje. det brukar vara lagom att räkna till 10 eller 15 mellan varje kub du tillsätter. När du vispat ner allt smör kan marängsmörkrämen till en början se ryslig ut. Den liknar mer äggröra än frosting. Men det är ingen fara! Fortsätt vispa så löser sig det efter några minuter och krämen blir jämn, fluffig och mjuk. Tillsätt chokladsmeten och vispa till en jämn smet. Om den krämen inte vill bli fluffig, ställ den i kylskåpet i en kvart och prova att vispa igen.

Lägg ihop tårtan

  • Skär bottnarna jämna ifall de har högre kanter eller är ”bulliga”. Lägg en browniebotten på ett tårtfat och bred på lite utav marängsmörkrämen i ett jämnt lager. Lägg på cheesecakebottnen och bred på ytterligare lite marängsmörkräm. Lägg den sista browniebotten på tårtan med botten uppåt så att toppen på tårtan blir så rak som möjligt. Skär eventuellt bottnarna i kanten så att de är lika stora. Bred ett tunt lager med marängsmörkräm runt hela tårtan. Ställ i kylen en stund så att smörkrämen stelnar. Bred ytterligare ett lager med marängsmörkräm. Fortsätt så tills tårtan har en snygg och jämn kant. Stoppa resten av marängsmörkrämen i en spritspåse med Wiltons tyll 1M. Spritsa rosor på toppen av tårtan. Rosor spritsas från mitten och ut. Spritsa eventuellt lite mellan rosorna ifall botten syns emellan dem.
  • Förvara tårtan i kylen men servera den rumsvarm!
Författare: Danielle
Dela

Skriv en kommentar

  1. Men oj vad gott det ser ut!!! ”Dregglar” :o)

  2. Du får så mycket lovord för dina inlägg och jag måste hålla med. Jag blir så sugen på att testa en massa saker och ditt fantastiska sätt att skriva gör också att man vågar testa! Gjorde härliga cupcake till dotterns dop och nu vill jag ge mig i kast med tårtan inom kort!

  3. Låter helt fantastiskt! Ska testa nästa gång det är tårtdags 🙂

  4. Fantastiskt var ordet, ja! Ser supergod ut 😀

  5. Ojoj, vilken tårta! Den är grymt snygg!

  6. Åh choklad… Jag vill baka!

  7. Jag ska nog våga mig på den här snart, den ser ju så himla god ut!! Nu undrar jag bara, vilka delar funkar att göra i förväg och frysa in? (Smörkrämen skriver du ju om i inlägget innan.)

    Tack för en bra och inspirerande blogg! 🙂

    1. Chokladbottnarna ska gå bra att frysa men jag tvivlar på att cheesecakebotten skulle bli så bra. Så den skulle jag hopa över att frysa.

    2. Tack för så snabbt svar! 🙂

  8. Kräftskivegäst: Kan säga att tårta var gudomlig! 🙂 Underbart god! Ser fram nästa års kräftskiva. Stor kram från Mias kusin Emma.

  9. hejsan, den låter jätte mumsig 🙂
    men du verkar veta en hel del om tårtor, så jag är lite nyfiken på hur man ska förvara tårtan när den är fylld och täckt med något krämigt som du gjort på den här? förstår att den ska vara i kylen men som den är eller i något?

    tack på förhand
    amanda

    1. Nej, jag ställer bara in den i kylskåpet. Om du plastar den förstörs spritsningen. Det går bra att plasta den när den stelnat ordentligt i kylen, men det behövs inte. Sedan fraktar jag dem i pappkartonger i eller i mina tårtboxar i plast. Glöm bara inte att ställa fram dem i god tid så att de hinner bli rumsvarma innan servering!

  10. Anonymous says:

    Hej! Kan man göra smörkrämen m vit choklad istället för mörk och färga den? Vad bör man ha för sorts färg isf? Pasta eller pulver?
    Tack för en bra blogg,
    från en boråsare till en annan;)

    1. Självklart går det bra att göra smörkrämen med vit choklad. Jag har färgat med pastafärger och det har fungerat jättebra. Undvik vanliga hushållsfärger bara.

      1. Genevieve says:

        Testade att baka brownie bottnarna men de var fortfarande råa efter 40min i ugnen?

      2. Hej Genevieve,
        Browniebottnarna är lite som kladdkaka och vanliga brownies. De ska vara kladdiga för att inte bli torra och därför behöver de kallna helt för att få rätt konsistens.

  11. Hej, jag vill börja med att tacka för din hjälp i sommras! Jag skrev till dig i panik om en bröllopstårta som skulle täckas, jag följde dina råd och tårtan blev perfekt! Tusen tack!! <3
    Har en fråga om den här tårtan, har nämligen kollat på den med Brownie, cheesecake och morotskaka.. I den har du citronmousse också. Tyckte det lät så gott, och undrar om jag kan ha det i den här också? Tycker om när det inte blir så sött.
    Tack på förhand!
    Nathalie

    1. Citronmousse är supergott och det kan du ha i allt. Den passar både till bär och choklad.

  12. Hej! Skulle det passa att göra butter cremen naturell eller med vanilj i? Jag vill nämligen ha den vit 🙂

    1. Det skulle passa att gör en med vanilj i, helt utan smak tror jag inte blir lika gott. Men sen blir smörkräm aldrig helt vit utan lite gulaktig i färgen. Bara så att du inte blir besviken! 🙂

      1. Okej! Tack 🙂

  13. Hej vilken underbar tårta. Chocolate Brownie Cheesecake Cake. Hur många personer räcker den till? Tror inte jag såg det någonstans.
    Mvh Camilla

    1. Hej Camilla! Den är riktigt god och ganska mastig så den räcker till runt 15st personer. Med vänlig hälsning, Danielle

  14. Tack för receptet! Den ser supergod ut, så den ska jag försöka göra släktingarna på lördag! En fråga bara, med vaniljkrämspulver menar du marsan? Den man bara blandar med mjölk eller den man kokar?

    1. Ja, precis!

  15. Ville bara tillägga: den man skulle koka skulle man tillsätta socker i, (socker står inte heller med i ingredienslistan) medan den snabba innehöll socker och bara skulle blandas med mjölk…..

    1. Det är snabbpulvret, det man bara vispar ner i kall mjölk. Det finns flera märken att välja på och det spelar nog ingen större roll. Jag tror jag använt både Ekström och ICAs egna

      1. Ok, då vet jag! Tack!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close
Close