Jordgubbstårta med rabarber och kardemumma

4 juli, 2012

 

Har jag sagt att jag älskar kardemumma? Jag misstänker att det är få som missat det. Det är min absoluta favoritkrydda eftersom den går att kombinera med alla möjliga olika smaker och ger ett extra djup. På jobbet får jag lov att lägga lite band på mig, men hemma går jag all out. Jag fick därför för mig att jag skulle ha det i min tårtbotten sist jag bakade tårta. Ja, det var faktiskt till midsommar. Då är det ju nästintill lag på att man ska baka jordgubbstårta. Vilket jag också gjorde. Men eftersom jag skulle transportera min tårta ner till Varberg så skippade jag grädden och täckte den med vit chokladkräm. Underbart gott! Men eftersom jag inte ville att bottnarna skulle smula igenom så spacklade jag först tårtan med ett tunt lager vaniljsmörkräm.

Jordgubbstårta med rabarber och kardemumma 3

Ja, tyvärr blir det inte så estetiskt snyggt när tårtan står på den knallblå bottenplattan till min tårtlåda. Men funktionellt var det!

Som botten använde jag såklart Världens Bästa Tårtbotten och lade till 1-2tsk stött kardemumma. Den delade jag sedan i tre bottnar.

Lager 1:
På den första lagret bredde jag först på cirka 1 1/2dl lemoncurd. Sedan lade jag på rejält av min Uppdaterade vaniljkräm.

Lager 2:
Till det andra lagret kokade jag först en kompott av ca 2dl jordgubbar, 2dl rabarber och 2dl syltsocker. Låt koka upp och koka i cirka 10 minuter eller tills bären är mosiga. Mixa den slät med en stavmixer.Låt sedan svalna helt. Sedan vispade jag ungefär 2 1/2dl vispgrädde. I vispgrädden vände jag sedan försiktigt i ungefär 1- 1 1/2dl kall kompott. Resten av kompotten bredde jag på tårtbotten, över den bredde jag sedan min mousse.

Smörkräm:
Jag täckte alltså tårtan i två omgångar eftersom jag ville att smulorna skulle hålla sig på botten och inte förstöra min vita choklad kräm. Därför bredde jag på ett tunt, tunt lager med smörkräm runt hela tårtan och lät den stå i kylen så att det stelnade innan jag bredde på min kräm. Om man råkar ha lite smörkräm i frysen som blivit över från något cupcakesbak eller liknade är detta ett ypperligt tillfälle att använda den. Det hade inte jag så jag vispade ihop en ny. Allt gick dock inte åt, men det frös jag som sagt ner till nästa gång.

200g smör, rumstempererat
2 1/2dl floursocker
1tsk vaniljsocker
1-2msk vispgrädde

Vispa smöret ordentligt. Vi pratar riktigt länge, typ 15-20 minuter. När man vispar det så länge blir det vitt och fluffigt och smakar inte längre lika smörigt. Sikta ner florsocker och vaniljsocker, vispa ihop till en kräm. Tillsätt lite vispgrädde i taget tills du får en jämn, fin konsistens som är lätt att breda ut. Använd till att täcka tårtan med ett tunt lager och stoppa resten i frysen. Ställ in tårtan i kylen så att smörkrämen stelnar.

Vit chokladkräm:
200g cream cheese
200g vit choklad

Smält vit choklad över vattenbad. Ta kastrullen från plattan och vispa ner cream cheese. Vispa tills det är en jämn kräm utan klumpar. Ställ åt sidan så att den kallnar helt. När den är sval, bred den på tårtan. Dekorera med skivade jordgubbar.

Dela

Skriv en kommentar

  1. Ser så god ut, ska nog testa att göra denna framöver.

  2. Åh, så fin tårta! Riktigt sommrig!

  3. Jättefin tårta och låter riktigt gott

  4. Hej använder du en form på 24 eller 20 cm i diameter när du gör denna? Ser ut som det senare. Måste bara prova men vill ha rätt mått!

    1. Formen är 24cm i diameter!

  5. Hej på dig!
    Jag inspirerade av din tårtan och jag förberedde en vit-mörk chokladkräm för min tårta vars fyllning var rabarberkräm! himmelsk gott!!!!!! du är duktig med kombinationer och jag älskar att du älskar pepparkakor-smak överallt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close
Close