Uppdaterad vaniljkräm

1 februari, 2012

Många av mina bättre idéer händer av en ren slump. Det låter ju inte speciellt professionellt men ibland är det förmågan att kunna improvisera som räddar dagen. Och improvisation är något jag är riktigt bra på numera. Jag vet inte om jag vill analysera djupare hur exakt det kommer sig att jag ständigt hamnar i situationer där jag tvingas improvisera snabbt. Antagligen en blandning mellan ”Äh, det löser sig”-inställningen och kicken man får vid snabbt tankearbete i stressade situationer. Jag kanske skulle blivit stridspilot.

Men nu är jag lärare och bakbloggerska så man får ju hitta kickar där de finns. Vilket leder mig till historien om denna uppdaterade version av vaniljkräm. Det var nämligen så att jag dagen innan nyår fick i uppdrag att baka tio stycken rulltårtor nere på caféet där jag jobbar. De skulle vara basen i ett par bakelser och skulle fyllas med jordgubbssylt och vaniljkräm. Lätt som en plätt. Trodde jag, ja. Efter att ha bakat alla bottnarna, rullat dem och lagt dem på kylning så skulle jag börja med fyllningarna. Efter att noga ha letat igenom hela det stora skafferiet hittade jag endast två öppnade förpackningar med vaniljkräm. Nu var goda råd dyra.

Som tur är har jag trevliga arbetsgivare som liksom jag jobbar bäst under inspiration. Jag fick alltså helt fria händer att lösa situationen. Efter att ha vispat ihop den vaniljkräm jag kunde hitta började jag göra en egen vaniljkräm som sedan skulle blandas ihop med den första. Jag fick för mig att en bas av cream cheese skulle passa ypperligt både till smaken och konsistensen. Jag flängde alltså runt i köket och experimenterade mig fram till något jag gillade. Och det blev så underbart gott att jag genast bestämde mig för att göra såhär igen. Fast ja, hur i helskutta var det nu jag hade gjort? Eftersom jag inte experimenterade hemma hade jag inte heller antecknat som jag brukar göra. Det har alltså tagit lite tid att komma fram med ett recept till er.

Men vad hände sedan? Jo, efter att jag mycket nöjd insåg att vaniljkrämen blev mycket bättre nu när den var uppdaterad ändå gick jag glad ihågen på jakt efter jordgubbssylten. Eh, jordgubbssylten? Suck, ingen jordgubbssylt. Bara så att ni vet så är panikjordgubbspuré på frysta jordgubbar, lite socker och vanilj mycket godare än färdig jordgubbssylt. Och resterna blev underbara pajer som kunderna i caféet slukade med hull och hår samt kom tillbaka och berömde. Om ni är snälla ska ni få receptet på dem också en vacker dag.

En påse vaniljkräm, blandad enligt anvisningarna.

200-300g cream cheese
2/3 dl florsocker
1 1/2 msk vaniljsocker
1 1/2 msk vispgrädde

Vispa ihop vaniljkrämen enligt anvisningarna på förpackningen. Ställ åt sidan. I en annan bunke, vispa cream cheese mjuk och luftig. Ta mer cream cheese ifall du vill ha en lite syrligare och tjockare kräm. Sikta ner florsocker och vaniljsocker. Blanda ihop. Tillsätt vispgrädde tills du får en konsistens som är lätt att breda på med ändå håller sig fast. Blanda ihop de två krämerna. Bred mellan tårtbottnar, servera till pajer, använd som frosting osv, osv.

Dela

Skriv en kommentar

 1. Visst är det roligt när man lyckas med något så i all hast. Men jag hittar ingen anvisning om hur mycket vaniljsocker det ska vara? Eller är det jag som bara inte hittar…
  Ha en trevlig torsdag

 2. 2x florsocker och ingen vanlij i receptet? Tror du skrivit lite fel?
  Kram Linda

 3. Ojoj, klart det ska vara vaniljsocker i vaniljkrämen! Det är jag som skrivit lite tokigt. Men nu har jag rättat till det!

 4. Vad använder du för spritspåse när du bakar? Tack för en bra blogg! 🙂

 5. Anonymous says:

  jättebra blogg, älskar att läsa den även om jag inte bakar allt. jag gav mina vänner två kakmixer enligt ditt recept (de ultimata chocolate chip cookies) och jag blev haffad på universitetets bibbliotek för att bli berömd, så goda var de (: länkade såklart till dig! 😀

  men. nu till frågan. vad använder du för cream cheese? jag har gjort topping till cupcakes av philadelphiaost och jag gillar det inte alls! 🙁 får aldrig bort ostsmaken och konsistensen är hård. tips?

 6. Så smart att göra vaniljkräm på cream cheese! Jag har försökt koka vaniljkrämer och vaniljsåser då och då, men de brukar aldrig bli som jag vill. Ska prova detta nästa gång 🙂

 7. Jag brukar använda olika cream cheese men oftast blir det ICAS egen eftersom den är billigare. Jag har inte märkt någon större skillnad på dem heller. Jag har aldrig fått en frosting med cream cheese som blivit hård, bara man vispar den ordentligt med elvisp så blir den mjuk och luftig. Det brukar tvärtom bli lite för rinnigt när man tillsätter florsockret. Ostsmaken tycker jag också försvinner med florsocker. Syrligheten kommer ju alltid vara kvar, det är ju därför man använder cream cheese, annars kan man lika gärna göra vanlig smörkräm. Men tycker du att det fortfarande smakar ost kan du alltid pressa i lite citron eller limesaft.

 8. Tina,
  Jag använder spritspåsar som man kan köpa på stora rullar från grossistföretag. De brukar komma i rullar om 50st eller 100st. Du skulle kunna fråga på ett bageri eller liknande om du kan få köpa en rulle. Speciellt så här i semlatider borde de vara relativt lätta att få tag på. Jag köper mina direkt från grossistföretag. Annar tror jag det ska finnas några från Toppits, men de är mycket mindre.

 9. Linnea,
  Den ska vara ovispad. Du använder grädden för att kontrollera så att konsistensen på vaniljkrämen är fast med såpass mjuk att den går bra att breda och spritsa.

 10. Hej! Jag undrar bara om du vispar grädden tjock först innana du tillsätter den i vaniljkrämen eller om den ska vara ovispad?

 11. Häftigt, det får jag testa nån gång! Härligt att du får sån inspiration under press, jag hade nog mest fått panik 🙂

 12. Hej!
  Jag har testat vaniljkrämen som tårtfyllng. Den blev kalasgod! Sen letade jag lite och hittade igen hallonmoussen som du gjort och hade den på 2a lagret, (fast med hemgjord sylt så jag hoppade florsockret)

  Det blev succe!
  Tack så mkt 🙂
  Älskar din blogg 😉

 13. Hej,
  Undrar hur mycket en påse vailjkräm är? Bor i en liten stad där det bara finns dom stora paketen, med 25 portioner. I den är det bara två stora påsar. Men det känns som lite mycket med en hel sån påse?

  Älskar dig blogg, alla dina tips och tricks är fantastiska 🙂

  1. Jag har inget hemma just nu, men jag vill minnas att det är runt 100g i en påse. Jag är inte helt säker dock. Tack! Vad roligt att höra!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close
Close