Uppdaterad vaniljkräm

1 februari, 2012

Många av mina bättre idéer händer av en ren slump. Det låter ju inte speciellt professionellt men ibland är det förmågan att kunna improvisera som räddar dagen. Och improvisation är något jag är riktigt bra på numera. Jag vet inte om jag vill analysera djupare hur exakt det kommer sig att jag ständigt hamnar i situationer där jag tvingas improvisera snabbt. Antagligen en blandning mellan ”Äh, det löser sig”-inställningen och kicken man får vid snabbt tankearbete i stressade situationer. Jag kanske skulle blivit stridspilot.

Men nu är jag lärare och bakbloggerska så man får ju hitta kickar där de finns. Vilket leder mig till historien om denna uppdaterade version av vaniljkräm. Det var nämligen så att jag dagen innan nyår fick i uppdrag att baka tio stycken rulltårtor nere på caféet där jag jobbar. De skulle vara basen i ett par bakelser och skulle fyllas med jordgubbssylt och vaniljkräm. Lätt som en plätt. Trodde jag, ja. Efter att ha bakat alla bottnarna, rullat dem och lagt dem på kylning så skulle jag börja med fyllningarna. Efter att noga ha letat igenom hela det stora skafferiet hittade jag endast två öppnade förpackningar med vaniljkräm. Nu var goda råd dyra.

Som tur är har jag trevliga arbetsgivare som liksom jag jobbar bäst under inspiration. Jag fick alltså helt fria händer att lösa situationen. Efter att ha vispat ihop den vaniljkräm jag kunde hitta började jag göra en egen vaniljkräm som sedan skulle blandas ihop med den första. Jag fick för mig att en bas av cream cheese skulle passa ypperligt både till smaken och konsistensen. Jag flängde alltså runt i köket och experimenterade mig fram till något jag gillade. Och det blev så underbart gott att jag genast bestämde mig för att göra såhär igen. Fast ja, hur i helskutta var det nu jag hade gjort? Eftersom jag inte experimenterade hemma hade jag inte heller antecknat som jag brukar göra. Det har alltså tagit lite tid att komma fram med ett recept till er.

Men vad hände sedan? Jo, efter att jag mycket nöjd insåg att vaniljkrämen blev mycket bättre nu när den var uppdaterad ändå gick jag glad ihågen på jakt efter jordgubbssylten. Eh, jordgubbssylten? Suck, ingen jordgubbssylt. Bara så att ni vet så är panikjordgubbspuré på frysta jordgubbar, lite socker och vanilj mycket godare än färdig jordgubbssylt. Och resterna blev underbara pajer som kunderna i caféet slukade med hull och hår samt kom tillbaka och berömde. Om ni är snälla ska ni få receptet på dem också en vacker dag.

En påse vaniljkräm, blandad enligt anvisningarna.

200-300g cream cheese
2/3 dl florsocker
1 1/2 msk vaniljsocker
1 1/2 msk vispgrädde

Vispa ihop vaniljkrämen enligt anvisningarna på förpackningen. Ställ åt sidan. I en annan bunke, vispa cream cheese mjuk och luftig. Ta mer cream cheese ifall du vill ha en lite syrligare och tjockare kräm. Sikta ner florsocker och vaniljsocker. Blanda ihop. Tillsätt vispgrädde tills du får en konsistens som är lätt att breda på med ändå håller sig fast. Blanda ihop de två krämerna. Bred mellan tårtbottnar, servera till pajer, använd som frosting osv, osv.

Dela
Loading comments...
Close
Close